(SIDE2): Forskning viser at de sykdomsfremkallende bakterier trenger inn i bladene til salat, spinat og frukt. Skyller du frukten er du derfor ikke beskyttet mot bakteriene, skriver forskning.no.

Den eneste behandlingen som tar knekken på disse bakteriene er bestråling, ifølge amerikansk forskning. De aktuelle bakteriene er Salmonella og E.coli.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Mikrober som Salmonella og E. coli kan også beskytte seg ved å klumpe seg sammen i en biofilm som dekker frukten eller grønnsaken. Beskyttet av et blad er de vanskeligere å drepe, sier mikrobiolog Brendan A. Niemira ved det amerikanske Department of Agriculture.

Både dyreliv, jord, vanning og gjødsel er daglige trusler for frukt og grønnsaker og ved å bestråle maten kan problemet med slike bakterier være løst.

Dynket med E.coli
Forskerne kom fram til resultatet ved å dynke salat- og spinatblader i en løsning med E.coli-bakterier, og vakuumpumpet bakteriene inn i plantematerialet. Deretter ble bladene behandlet med tre ulike metoder i tre minutter: vannskylling, kjemisk rensing, eller bestråling.

Testen viste at skylling ikke reduserte antallet sykdomsmikrober i spinat eller salat. Kjemisk rensing hjalp ikke i det hele tatt mot E.coli i spinat, og tok heller ikke knekken på alle salatmikrobene. Ionisert bestråling virket på 99,9 prosent av spinatbakteriene og 99,99 prosent av salatbakteriene på den kraftigste dosen, melder forskning.no.

Restriktiv bestråling
De siste årene har det vært flere tilfeller av alvorlig matbåren sykdom som følge av bakterier også i Norge, blant annet E.coli - og salmonella. Matprodusentenes kontrollrutiner skal sikre at slik smitte ikke forekommer, men det finnes dessverre ingen 100 prosent garanti, skriver Mattilsynet på sine sider. Skepsisen er også sterk mot bestråling av matvarer og er kun lovlig for tørkede aromatiske urter, krydder og vegetabilske smaksgivere i Norge. Disse blir behandlet med ioniserende stråling, som vil si gammastråler, røntgenstråler eller elektronstråler.

HVA ER BESTRÅLING?
Å bestråle næringsmidler gjøres for å ødelegge sykdomsfremkallende organismer. Dette kan være bakterier (for eksempel Salmonella og Listeria), virus eller sopp. Metoden kan også brukes til å forlenge holdbarheten for ferskt kjøtt og fisk ved å redusere mengden av forråtnelses- og melkesyrebakterier. Metoden kan også benyttes til å drepe insektlarver og parasitter, eller til å forhindre rask modning eller spiring hos planter.

(Kilde: Mattilsynet)

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

LES MER HELSE HER