Gå til sidens hovedinnhold

Betal for cash – få overskuddet gratis

Kriseprisingen av aksjer tar fullstendig av.

Bloomberg News kan mandag presentere at hele 2.267 aksjer har falt så kraftig i verdi at markedsverdien er lik eller lavere enn kontantbeholdningen i selskapet. Det er åtte ganger så mye som forrige nedtur, da aksjeprisene steg med 115 prosent året etter.

NA24 – din næringslivsavis

Selskap over hele verden har sett at aksjonærverdien har rast det siste året. Svimlende 32 billioner dollar har forduftet i markedsverdi så langt i år, og selskapene på Morgan Stanleys verdensindeks handles på 1,17 dollar for hver dollar av netto eiendeler noe som er det laveste siden 1995.

Historisk tilbakegang
Dermed kan man nå enkelt kjøpe selskapet med alle eiendeler og kontanter og ikke betale noe som helst for de fremtidige inntektene. Årsaken er at investorer ikke tør å spytte inn store beløp for å kjøpe seg aksjer. 1 billion dollar i tap og nedskrivninger hos verdens banker har sendt både USA, Europa og Japan i resesjon. Det er første gang alle de tre økonomiene faller tilbake siden andre verdenskrig.

Ser man på den brede amerikanske indeksen S&P 500 så har den opplevd sitt verste år siden 1931, mens Morgan Stanleys verdensindeks har hatt det største fallet siden den startet i 1970. De to indeksene har falt henholdsvis 40 og 45 prosent.

Frykt for deflasjon
For ett år siden var verdens sentralbanksjefer bekymret for inflasjon, men nå er det deflasjon som er gjennomgangstonen, altså fallende priser. Men selskap med store kontantbeholdninger vil stå bedre rustet for et deflatorisk klima ettersom dette øker deres kjøpekraft og verdien av utbyttene øker ettersom prisene faller, melder Bloomberg News.

Et godt norsk eksempel er Aker ASA, som Finansavisen gransket nærmere mandag. Kjøper du hele selskapet får du de børsnoterte datterselskapene gratis. Les mer om det her: Røkke kan rømme børsen

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken