Gå til sidens hovedinnhold

Betal peanøtter, få apekatter

- Betaler du peanøtter, får du apekatter, sies det. Nå er dette vitenskapelig bevist av en professor som har gransket sine kolleger.

HOUSTON (NA24): Det er ulike syn på hvor stor betydning lønn har for kvaliteten på arbeidstagere man rekrutterer. Mens noen hevder at god lønn gir dyktige og motiverte medarbeidere, mener andre at faktorer som arbeidsmiljø, intellektuelle utfordringer og yrkesstolthet er viktigere for å rekruttere og beholde dyktige folk.

Glenn Boyle, en økonomiprofessor ved Victoria University of Wellington på New Zealand, har satt seg for å undersøke sammenhengen mellom peanøtter og apekatter i arbeidslivet.

Sjekket kollegene
Boyle har ikke gått langt for å finne sitt «laboratorium». Han har undersøkt lønnsdannelsen blant sine professorkolleger på New Zealand, sammenlignet med kolleger i USA.

På New Zealand lønnes akademikerne likt, uavhengig av fagområde. Samtidig er det klart at noen fagområder byr på gode jobbmuligheter og lønninger utenfor universitetene, mens andre ikke gjør det i samme grad.

I USA, derimot, varierer lønningene på universitetene mer i forhold til hvor etterspurt en kompetanse er i det generelle arbeidsmarkedet.

Lav lønn gir dårlig forskning
Så har Boyle sett på en nasjonal database hvor forskningen innen ulike fagområder er rangert, og brukt denne som mål på kvaliteten på de universitetsansatte.

Og ganske riktig: Det viser seg at på fagområder hvor lønningene på New Zealand er spesielt dårlige i forhold til i USA, er også forskningen på New Zealand svak. På områder hvor lønningene på New Zealand er høyere i forhold til USA, er forskningen også bedre.

Med et par kledelige akademiske forbehold blir dermed Boyles konklusjon: «Paying (relative) peanuts attracts mainly monkeys.»

Her kan du lese rapporten «Pay Peanuts and Get Monkeys? Evidence from Academia».

Argumentsamling for misfornøyde?
Boyles rapport kan selvsagt brukes som grunnlag for lønnskrav fra en rekke grupper, også i Norge. Blant annet mener jo mange toppsjefer i Norge at de ligger for lavt i forhold til kollegene i de fleste andre vestlige land. Og da står vi jo i fare for å miste de beste topplederne.

Boyles rapport kan selvsagt være en effektiv argumentasjon for en toppsjef, eller andre, som vil ha høyere lønn. Men vedkommende risikerer kanskje å bli møtt med spørsmål om hva det sier om ham selv hvis han til nå har jobbet for peanøtter¿

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken