Gå til sidens hovedinnhold

- Betalte for informasjon

Kontoutskrifter skal vise at investornettverket rundt Rune Brynhildsen betalte for informasjon.

OSLO TINGRETT (NA24 ): Økokrim mener at de ved hjelp av kontoutskrifter skal kunne bevise at Rune Brynhildsens investorvenn og medtiltalte Dag Buom Eriksen har betalt for innsideinformasjon.

NA24 – din næringslivsavis

- Betalte
I tillegg mener påtalemyndigheten at tiltalte Eirik Stokmo og Knut Holte har blitt bedt om å betale for informasjon i innsidehandlene i selskapene Via Travel Group og Findexa.

Aktor Hedvig Moe vil ikke si noe om hvem som har mottatt disse pengene.

- Det vil vi komme tilbake til under bevisførselen, sier Moe til NA24.

I formiddag innledet førstestatsadvokaten med å fortelle at dette er et rettsområde hvor det foreligger kort rettspraksis. 10 personer er dømt for innsidehandel. Alle disse dommene har kommet etter 2003.

- Det finnes lite høyesterettsspraksis for retten å lene seg på, sa Moe i retten.

Omfattende
Påtalemyndigheten legger opp til en svært omfattende bevisførsel, og førstestatsadvokat Hedvig Moe skal i løpet av de neste 40 dagene prøve å bevise at det har skjedd misbruk av innsideinformasjon i tre ulike forhold i selskapene Via Travel Group, Findexa og Ignis på tre ulike datoer i løpet av høsten 2005.

- Brynhildsen er kilden
Aktor sa i retten tirsdag formiddag at de skal prøve å bevise at Rune Brynhildsen er kilden til at innsideinformasjon er spredt til de øvrige tiltalte i saken. Den kjente PR-rådgiveren er altså ikke siktet for å selv ha handlet aksjer, men for såkalt tilskyndelse av informasjon.

Påtalemyndigheten skal forsøke å bevise to forskjellige typer misbruk av innsideinformasjon: Det ene er at det er misbrukt innsideinformasjon til å handle i børsnoterte aksjer. Det andre er at det er skjedd tilskyndelse eller oppfordring eller råd om å foreta innsidehandel.

- Om en annen investor hadde visst det disse personene visste, ville det ha gitt et bedre investeringsgrunnlag. De snakket sammen parallelt og kjøpte, og de snakket sammen parallelt og solgte, sa aktor Moe i retten tirsdag.

Skal felles av SMS
I løpet av aktoratets bevisførsel vil det bli lagt frem kommunikasjon mellom de ulike aktørene - så som telefonopptak fra aksjemeglere og de involverte.

Man vil prøve å bevise at det foreligger et kommunikasjonsmønster mellom de involverte i forbindelse med aksjehandel i selskapene Via Travel Group, Findexa og Ignis. Dette mønsteret mener de å kunne bevise ved å legge frem trafikkdata fra mobiltelefoner benyttet av de tiltalte og enkelte av vitnene. Disse loggene viser samtaler og SMS, samtaletid og fra hvilken basestasjon kommunikasjonen har funnet sted.

Fremdriftsplanen som ble lagt frem i tidenes lengste norske innsidesak, viser at det er kalt inn nærmere 50 vitner som skal forklare seg i løpet av de neste 40 dagene.