Gå til sidens hovedinnhold

Betalte tyven med nettbank

- Banken har systemansvaret for pengene dine.

Hvem har ansvaret når svindel med fakturaer fører til at forbrukerne betaler tyven via nettbanken?

- Banken har et systemansvar og en plikt til å hindre forfalskninger, mener Forbrukerrådet. Saken var tema for en debatt mellom Forbrukerrådet og Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO) i går kvelds sending av Forbrukerinspektørene (FBI, NRK).

Tatt fra Postens røde kasse
FBI presenterte i går kveld en ny sak om innbrudd i Postens egne postkasser, med endring av kontonummer og en forbruker som ribbes i nettbanken. Den følger samme mønster som Carlsen-saken, som forbrukerportalen.no kunne fortelle om i februar i fjor.

Carl Andreas Carlsen overførte 98 238,05 over nettbank for å dekke et krav fra sin byggmester. Pengene kom aldri dit, men gikk direkte til en snedig bedrager, som i løpet av få dager satte beløpet over styr ved varekjøp og spill på internettet.

Svindleren hadde fisket opp regningen fra håndverkeren fra postkassen utenfor postkontoret i Sandefjord, ført på sitt eget kontonummer, og lagt regningen tilbake i postkassen.

Da Carlsen fikk regningen, betalte han den via DnB NORs nettbank. Der ble det ikke oppdaget at kontonummeret ikke stemte med mottakerens navn og adresse. Klageren har fremmet krav overfor banken, fordi han mener sikkerheten i nettbanken har vært for dårlig.

Men både banken og senere flertallet i Finansklagenemnda – bank mener banken har praktisert den sikkerheten den er pålagt å følge.

Banken har systemansvaret
Vårt ståsted er at forbrukere som utsettes for denne type svindel, ikke kan være alene om å bære ansvaret for at systemet svikter – når en tyv utnytter de smutthullene som finnes.

- Systemet burde vært slik at det alltid burde være forsvarlig identifikasjon knyttet til en faktura, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet i en melding.

Reklame

Best i test påskeegg 2021

Kommentarer til denne saken