(SIDE2): Hjerneskannere kan avsløre hva du velger, hele syv sekunder før du vet det selv, viser ny forskning.

Arbeidet er gjort
- Vi tror beslutningene våre er bevisste, men disse dataene viser at bevisstheten bare er toppen av isfjellet. På det tidspunktet bevisstheten kommer inn, er mesteparten av arbeidet allerede gjort, sier John-Dylan Haynes fra Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Science til Nature. Det melder forskning.no tirsdag.

Haynes og kollegaene hans brukte 14 frivillige for å finne ut mer om saken, og prøveklutene måtte gjøre en oppgave mens hjernene deres ble skannet med en MRI-maskin. Øvelsen gikk ut på å velge om man skulle trykke på en knapp med venstre hånd, eller på en annen knapp med høyre hånd.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Resultatene viste forandringer i aktiviteten i et hjerneområde minst syv sekunder før testpersonene meldte fra om den bevisste avgjørelsen.

- Dramatiske resultater
- Resultatene er temmelig dramatiske. Ti sekunder er en menneskealder når vi snakker om hjerneaktivitet, sier Frank Tong fra Vanderbilt University til Nature.

Forskningsleder Hayes tviler på at det i det hele tatt finnes noen fri vilje som på ett eller annet vis skal være hevet over resten av hjerneaktiviteten.

- Du er uansett ingen maskin. Hjerneaktiviteten din er den fysiologiske substansen hvor personligheten din og ønskene og lengslene dine opererer.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!