Gå til sidens hovedinnhold

Biceps - dette bør du vite

Hva du må være klar over før du pumper jern.

Basisøvelser som chins, roing og nedtrekk pålegger mindre muskler (som biceps), trening, så derfor kan det være at ryggtreningen din faktisk er nok til å også trene armene (biceps) også.

Dette vil være en typisk ting hos utøvere som har brede skuldre og lange armer. For de som har denne kroppstypen- eller bygningen, så kan det være vel verdt et forsøk der man kutter ut direkte trening og øvelser for biceps. I flere tilfeller kan dette føre til at armene ikke lenger overtrenes, men begynner å utvikle seg både i styrke og størrelse.

Denne artikkelen er levert av Trim.no.

Overtrening av biceps er svært vanlig

Overarmsmusklene biceps vil belastes inntil hardt gjennom utøverens trening av rygg. Og så kjører mange utøvere på med ekstra trening, det vil si armcurl og andre isolerte øvelser for biceps, slik at overtreningen er og blir som i dag, den florerer.

Hvem bør trene biceps i tillegg til rygg?

Det er spesielt utøvere som har smalere skuldre og kortere armer, som ofte vil finne ut at de trenger en eller flere isolasjonsøvelser på biceps, i tillegg til den bicepstreningen som kommer fra ryggtreningen.

Hvor hardt skal man trene biceps?

Siden biceps tilhører en mindre muskelgruppe og får sekundær belastning fra ryggtreningen, samt at utøveren kanskje også trener isolasjonsøvelser (øvelser som kun tar mindre muskle/enkeltstående muskler), så kan det være lurt å ikke kjøre på for full musikk hver trening. Prøv deg fram og følg nøyde med på- og analyser treningsresultatene dine. Da kan du finne ut hvor mye trening du skal/bør legge på bicepstreningen din.

Dersom biceps belastes jevnt med en samme treningsmengde, vil 70% innsats være det maksimale du kan/bør ligge på. Overstiger du 70% innsats på all bicepstreningen din, så vil du garantert gå imot overtrening og dermed stagnasjon. Så du vil kunne finne ut at biceps kan/bør/må trenes med alt fra 30 – 40% og opp til 100%, for at treningen skal kunne gi optimale resultater.

Noen ord om å gi 100 prosent

Mange utøvere trener for hardt, og dette faktumet ser man svært ofte hos yngre utøvere innenfor styrketrening og kroppsbygging. Når utøveren presser seg til det maksimale av hva han kan klare, da trener utøveren med full innsats.

Så hard trening vil garantert medføre overtrening. Så kjører du dine biceps med full intensitet, så må du trene i syklus for å imøtekomme overtreningen som vil oppstå. Du kan for eksempel finne ut at du blir overtrent etter tre ukers tid, og at du da trenger en lenge hvileperiode enn uken (trening der hver muskel/muskelgruppe trenes èn gang per uke), du normalt sett har mellom hver trening på samme muskelgruppe.

Avbrekkene du legger inn må være på minimum 10 døgn. Det anbefales at du legger opp til 14 døgns pause for å sikre at restitusjonspausen holder til at musklene igjen blir positive og treningsklare. Etter hvert kan du gjennom å følge med på treningen og treningsresultatene dine, finne ut om du kan redusere antall hviledøgn fra 14 og videre nedover mot 10.

Vi kan anbefale at du tar en kikk på Trim.no sine utarbeidede hefter og programmer. Der kan du finne ut mye mer om hvordan du skal trene, for at du skal få skikkelig framgang og gode resultater.

Flere treningsartikler fra Trim.no:

Hva er overtrening?
Svøm deg til Playitas 2011!
Husk å hvile!

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken