Gå til sidens hovedinnhold

Big Bang-kupp på NRK

Egenprodusert TV-dokumentar og konsertopptak på NRK Petre har bidratt til at Big Bang har inntatt førsteplassen på norske hitlister. - Denne PR-en er helt essensiell for å få en topplassering på VG-listen, mener redaktøren i FaroJournalen som også har eget program på Petre.

De to første ukene på VGs Topp 40, har det norske bandet Big Bang ligget på toppen. Redaktør Asbjørn Slettemark i FaroJournalen mener Warner Music og Big Bang har mye å takke NRK for.

- Det er tre åpenbare ledd i markedsføringen av Big Bang som har vært helt essensiell for å nå førsteplassen på VG-lista. Det ene er opptredenen på "Petre Sessions" hvor de slapp til i to timer, det andre er halvtimes dokumentar på NRK1 og det tredje er TV-kampanjen på TV3. Sannsynligvis kunne bandet greid seg med to av de tre tiltakene og oppnådd det samme, mener han.

NRK Petre slapp Big Bang inn i et studio på Marienlyst i forbindelse med lanseringen av live-platen med spilling og intervjuer, mens NRK1 slapp til en dokumentar om bandet. Det siste programmet var til alt overmål finansiert av plateselskapet Warner Music.

Ifølge VG synes NRK det ikke er problematisk å vise et slikt program samtidig som plateselskapet lanserer Big Bangs nye album.

- Dette programmet ble redaksjonelt vurdert. Vi ønsket å vise et såpass profilert band som dette og kjøpte inn programmet. Vi betalte markedspris for programmet og vi har undersøkt at det ikke finnes noen skjulte bindinger, sier NRKs programdirektør Kari Werner Øfsti til VG.

- Det er Warner Music som har gitt x antall folk i oppdrag å lage denne dokumentaren, sier innkjøper Niels Bierge i NRK, som hevder at det er tilfeldig at NRK sender dokumentaren midt i platelanseringen.

Warner Music har tidligere benyttet denne praksisen når de har laget TV-programmer om Anne Grete Preus og Hellbillies, som også har fått sendetid på NRK.

- Det er klart at i forhold til gjeldende journalistiske retningslinjer og uavhengighet, er dette problematisk. Men i forhold til vurderingen av programmer som journalistisk produkt, ser jeg ikke det helt store problemet. NRK-ledelsen har vurdert dette utifra kvalitetskriterier, og det har sluppet gjennom, sier Slettemark.

Han sier at for Warner er dette den eneste måten de kan få finansiert et slikt TV-program.

- Han som lagde Big Bang-dokumentaren er svært dyktig og lagde en liknende med Turboneger. Det er klart at de blir laget for å vise artistene fra sine beste sider, Big Bang er jo et veldig sympatisk band og et av Norges sikreste livekort. Så noe kritisk om bandet vil man jo aldri få i en slik produksjon, mener FaroJournalen-redaktøren som likevel sier at slike dokumentarer er vanlige.

- Den føyer seg pent inn i rekken av klassisk dokumentarer, hvor man refererer til et bands indre liv gjennom levende bilder eller i boks form. Det er en en egen journalistisk tradisjon å skape rockhistorie ut av slik dokumentasjon, mener han.

Hva med å opplyse om hvem som har produsert programmet før det sendes?

- Jeg tror NRK-ledelsen heller ville spise frosker enn å oppgi det. Man kunne selvsagt hengt en disclaimer på slike produksjoner, men det finnes en god porsjon stolthet i det bygget, sier han og er mer enn vanlig kvalifisert til å mene noe om akkurat det.

I tillegg til å være redaktør i FaroJournalen, leder nemlig Slettemark programmet "Pyro" på NRK Petre.

- Ja, jeg sitter jo rimelig nær NRK i denne saken. Men jeg synes faktisk at det blir for enkelt å dømme dem nord og ned.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg