Gå til sidens hovedinnhold

Dette blir snart påbudt på bilen

De «smarte» dekkene som skal varsle om lufttrykket, er nå på vei.

Ifølge Dekkpartner kommer det en ny lov som krever såkalte «smarte» dekk på alle nye biler registrert etter 1. november 2014. Det vil si at disse skal være utstyrt med dekktrykksensorer.

Riktig sensor

Mange kjenner allerede til TPMS (Tyre Pressure Monitoring System). Nyere amerikanske biler er stort sett utstyrt med slike sensorer, likeså de litt dyrere kjøretøyene som ruller rundt på veiene. Men det blir også stadig vanligere på vanlige mellomklassebiler.

– Hvis du kjøper nye vinterdekk til en bil med TPMS, er det viktig å få riktig sensor. I motsatt fall risikerer du å plages av feilmeldinger hele vinteren, forklarer Håkon Åmotsbakken hos Dekkpartner.

Ekstrautgift

Systemet fungerer slik at det er en sensor på innsiden av dekket som overvåker lufttrykket. Hvis dette endrer seg, sendes det umiddelbart et radiosignal som varsler føreren.

– Kontaktflaten bilen har til veibanen er faktisk ikke større enn fire håndflater, så det gjelder å ha bilen riktig skodd. Med dekkovervåkningssystemet sikrer du deg riktig lufttrykk på bilen, sier han.

Det er ikke bare trafikkfarlig å kjøre med feil lufttrykk, også lommeboken får svi. Ifølge Åmotsbakken vil et dekk med 30 prosent for lavt lufttrykk øke drivstoffkostandene med 5 prosent, samt forkorte dekkets levetid med 28 prosent. Til sammen blir det en ekstrakostand på 6.500 kroner over tre år.

– To tredjedeler av europeiske bilister kjører med for lavt lufttrykk. Det gjør at 2 millioner liter drivstoff går til spille og 4,8 millioner tonn CO2 slippes unødvendig ut. Det er altså både liv, penger og miljø å spare, understreker Åmotsbakken.

Vinteren i anmarsj

Vinteren har allerede festet sitt kalde grep om deler av Norge, og kuldegradene kryper stadig nærmere hos dem som fortsatt er på plussiden. Det er med andre ord på tide å legge om til vinterdekk.

Her er seks råd fra dekkeksperten. Husk å sjekk om hjulmutterne trenger å strammes etter den første turen etter hjulskiftet.

1. Sørg for at bilen står stabilt på jekken. Husk å sette bilen i gir og dra på håndbrekket før du jekker den opp!
2. Mange dekk er retningsbestemt. For å unngå feil, legg dekkene ved siden av bilen der det skal på. Er du usikker, se på dekkets innside etter en pil med tekst «rotating direction».
3. Mange biler er levert med forskjellige bolter/muttere til sommer/vinterfelg – bruk de rette!
4. Kontroller lufttrykk på vinterdekkene! Riktig lufttrykk sparer slitasje, drivstoff og ikke minst miljøet.
5. Minimumskravet til mønsterdybden på vinterdekkene er 3 mm, men 4 mm er anbefalt. Husk at også alderen er avgjørende.
6. Ikke la dekkene ligge ute mellom sesongene. For at dekkene skal ha lang levetid og være i best mulig stand til neste år, bør du lagre dem på et kjølig, mørkt og tørt sted. (ANB)

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka