Lørdag kommer det dårlige nyheter for miljøforkjempere. Nye analyser tyder på at bilsalget i Kina vil overgå det amerikanske bilsalget i år. Det melder Bloomberg News.

NA24 - din næringslivsavis

Det er the National Development and Reform Commision, som regnes som Kinas fremste planleggingsbyrå, som kommer med spådommen. I en konferanse i Beijing denne lørdagen uttalte Chen Bin, sjefen for bransjekoordinering i byrået, at det kinesiske bilsalget kan komme til å nå 12 millioner solgte kjøretøy.

Enorm økning
Til sammenlignet ventes det å selges 10,5 millioner i USA. Det kinesiske salget innebærer en økning på enorme 28 prosent fra 2008.

Det pekes på at krisepakker fra myndighetene har vært viktige for å drive salget opp.

Hjelp fra krisepakker
- Insentiver fra myndighetene har virkelig hjulpet Kinas bilsalg dette året, bekrefter Li Chunbo, ved Citic Securities i Beijing, overfor Bloomberg News.

Totalt 3000 milliarder yuan (3522 milliarder kroner) har myndighetene brukt på en stimuluspakke til økonomien, som innbefatter diverse skattekutt og subsidier.

- Det er også fortsatt mye etterspørsel etter kjøretøy i landlige strøk, fortsetter Li, som tror salget kan bli enda 0,5 millioner høyere enn det Chen uttalte.