Det er mange måter å rangere biler på. Det er de som ser best ut. De som har færrest feil. De som har de mest fornøyde eierne. De som selger best - og strengt tatt et utall andre kriterier.
Men analytikere ved Bernstein Research i London, ledet av Max Warburton, fant ut at de skulle se på det på en annen måte: Hva er bilene som har vært den største økonomiske suksessen for bilprodusentene de siste drøye 20 årene, nærmere bestem fra 1990?
Småbiler er ikke den store gullgruven
En skulle kanskje tro at storselgere som VW Golf, som står som kanskje verdens mestselgende bil med rundt 28 millioner solgt siden midten av 70-tallet, enkelt topper en slik liste.
Men slik er det på ingen måte. Av de 12 bilene Bernstein har rangert på topp, produserer ikke VW - som verdens tredje største bilprodusent - en eneste en.
Toyota som på sin side har vekslet mellom å være størst og nest størst de siste årene, har heller ikke en eneste bil på topplisten - hvis vi ser bort i fra et Toyota-eid merke.
Høye priser og høye volumer
- Den perfekte kombinasjonen i industrien er høye priser og relativt høye volumer, slik som for eksempel BMW 5-serie og Mercedes E-klasse, og mellomsjikte-priser og enorme volumer, som på pickuper og SUV-er, sier Warburton til Automotive News.
På toppen av dette er det et annet moment som er svært viktig for at en enkeltstående modell kan tjene godt med penger: Lang levetid som fører til at utviklingskostnadene - som er den største kostnaden ved en bil - fordeles over mange år. Det er ikke tilfeldig at produsenter som VW, som også eier mange andre merker som Audi, Skoda, Lamborghini og Bently, i all hovedsak brukere de samme motorene på tvers av alle sine merker.
Ifølge Bernstein er marginene for små på storselgere som Golf, mens de dyre luksusbilene som Aston Martin og Ferrari rett og slett ikke har nok volum til å kunne konkurrere om den største økonomiske suksessen.
Amerikanske pickuper slår knockout
Den største økonomiske suksessen de siste drøye 20 årene er ifølge Bernstein Fords F-serie med pickuper. Bilen - som formelt sett strengt tatt er en liten lastebil - har vært den mestselgende i USA hele 28 år på rad. F-serien oppnår denne statusen selv om bilen for alle praktiske formål bare selges i Nord-Amerika, med svært begrenset eksport til resten av verden.
På andreplass havner GMs motstykke til F-serien, nemlig GMs fullstørrelses pickuper. I praksis betyr det Chrvrolet Silverado og GMC Sierra.
Og det er faktisk den tredje store amerikanske bilprodusentens konkurrenter til de to foregående plassene som inntar tredjeplassen, nemlig Chryslers Dodge Ram-serie.
Ifølge Bernstein har disse tre seriene generert et overskudd på rundt 108 milliarder dollar siden 1990, noe som skal være det samme som de ni neste plassene til sammen.
Tysk luksus er også en gullgruve
På de neste fire plassene finner vi derimot tysk luksus, i henholdsvis S-klassen, 5-serien, 3-serien og E-klassen - før Toyota får sin lille revansje med SUV-en Lexus RX.
- 1. Ford F-serie
- 2. GM fullstørrelse pickuper
- 3. Dodge Ram
- 4. Mercedes S-klasse
- 5. BMW 5-serie
- 6. BMW 3-serie
- 7. Mercedes E-klasse
- 8. Lexus RX SUV
- 9. Jeep Grand Cherokee
- 10. Honda Accord
- 11. Porsche 911
- 12. Toyota Camry