GÅ TIL NETTAVISEN MOTOR
- Veisalt, søle og stensprut skader bilen og bidrar til at den faller i verdi. Ved å gi den god vårrengjøring kan du begrense dette verditapet. Du vil også få mer igjen for bilen når du bytter den, sier kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen, til Nettavisen.
Han legger til: - Det verste er den rusten som du ikke ser. Det er mye du kan gjøre for å gi bilen din en lengre levetid.
Is inni bilen
- Dersom du har opplevd å skrape is inni bilen på frontruten i vinter, er dette det største tegnet på fuktighet inni bilen. Dette kan gi rusthull innenfra og ut, påpeker Engebretsen.
Gulvmattene må tørkes, og bilen luftes godt.
- Dersom det er mulig, bør du løsne og løfte opp gulvteppet i bilen, og få luft inn under teppet. La det stå slik en hel helg og lufte, sier Engebretsen.
Les også:Så mye ruster din bil
Bileier.no: Vet du når bil din skal på EU-kontroll?
Salt kan gi rustskader
- Etter en lang vinter med mye veisalt er det mange potensielle problemområder på bilen som trenger grundig vask, påpeker Engebretsen.
Saltet fungerer som bindemiddel og fester skitt til bilen. Hvis dette blir liggende over lengre tid kan det resultere i rust.
- EU-kontroller viser at mange biler har store rustskader på baksiden av bremseskivene og på bremserørene.
Han anbefaler at du spyler disse områdene godt.
- Dette er utrolig viktig. Gjennom hele vinteren har det lagt salt her som har spist og aldri blitt mett. På EU-kontroll kan det være så ille at man får kjøreforbud, sier Engebretsen.
Bremsene svekkes
Hver gang du bremser, oppstår det trykk i bremserørene.
- Ved rust så svekkes bremserørene, og du kan få en lekkasje. Da kan du oppleve å miste bremseeffekten på ett hjul. Det er slik at du fremdeles har bremseeffekt på to eller tre hjul, men når du bremser da får du en unaturlig atferd på bilen som kan gi fatale konsekvenser, understreker Engebretsen.
Rust på bremseskiven gir også dårligere bremseegenskaper.
- Ved EU-kontroll skal man ikke ha rust på mer enn 25 prosent av arealet, sier Engebretsen.
Understellsbehandling er det beste rådet mot rust på bremserør og bremseskiver.
- Selv om du har gode garantier ved kjøp av ny bil, mener jeg at allerede etter to år trenger bilen din understellsbehandling.
Les også:Bilene med flest feil
Rust på bærende konstruksjon
- Er du sløv med vedlikeholdet, kan du oppleve å få så mye rust på bilen at dører må skiftes ut. Dette er fryktelig dyrt, sier Engebretsen.
Mange opplever å få rust på kanalene.
- Her kan rusten skade bærende konstruksjon, og dette gjør at bilen blir myk og bilen kan bøye seg. Ved kollisjon kan dette være fatalt, sier Engebretsen.
Rust på traversen er også meget trafikkfarlig.
- Traversen sitter mellom hjulene, og er boltet til bærebjelker. Skjer det noe her med hjulene på grunn av rust på traversen, kan det være meget trafikkfarlig.
Steinsprut kan gi rustskader
- Før du polerer bilen, bør du vaske den grundig og se etter steinsprut. Er det skader som ikke har gått gjennom lakk og grunning, trener du kun å gå over med lakkpensel, sier Engebretsen.
En liten steinsprut kan raskt utvikle seg til rust og bør derfor repareres så raskt som mulig.
- Flekken må først pusses ren for mulig rustdannelse. For å unngå at skadestedet utvides ved bruk av pussepapir, bruk gjerne en spiss gjenstand og rens skadestedet. Ha så på et sjikt med grunning for så å lakkere med en liten pensel, råder Engebretsen.
Bilrekvisitaforretninger har et vell av produkter til bilen din. Eksempelvis avfettingsmiddel, lakkrenser, felgrens, poleringsmiddel, lakkforsterker, støtfangerpolish, tepperens, lakkstift og svamper.
- Kjøp det som passer for deg og din bil. Husk å se på produktene som investeringer i bilholdet. Mange av produktene kan du ha i tre sesonger før de er tomme, og da blir det en rimelig kostnad for å begrense verditapet så mye som mulig.
Les også:Så lett skader du bilen din
Coca-Cola på frontruta
Mange opplever å få trafikkfilm på frontruta etter vask.
- Da kan du for eksempel ta et eple og dele det i to. Spis den ene delen, og skvis ut saften av den andre delen utover frontruta. Du kan også bruke en sitron eller Coca-Cola. Syren tar så bort filmen, sier Engebretsen
Optisk feilsyn på inntil 10 meter
Frontruten kan også ha flere steinsprutskader som er vanskelig å oppdage, samtidig som at slitte vindusviskere har gjort sitt for å slite på ruten.
- Frontruten blir slitt på samme måte som andre bildeler. Undersøkelser har vist at en slitt frontrute kan gi et optisk feilsyn på inntil 10 meter. Det virker langt, men det er ikke det dersom man kjører i 80 km/t. Dette er meget trafikkfarlig med hensyn til å se fotgjengere og syklister, påpeker Engebretsen.
NAF oppfordrer bilister å få en fagmann til å se om frontruten trengs å byttes etter 80.000 kjørte kilometer.
- Slik vasker du bilen
- Sett av en fridag og nyt vårsolen samtidig som du får gitt bilen litt omsorg. La vårrengjøringen bli en positiv opplevelse, gjerne med litt musikk og drikke på en termos. Da kan du glede deg litt ekstra underveis og ikke minst når du ser det ferdige resultatet, sier Engebretsen.
Les også:Slik unngår du motortrøbbel
NAFs råd til grundig vårrengjøring av bilen:
# Vask bilen godt utvendig og spyl grundig oppunder skjermene og under bilen.
# Prøv å spyle rent rundt bremserørene. Av erfaring er det her saltet gjør mye skade.
# Bruk avfettingsvæske, men les veiledningen nøye.
# Husk også motorrommet, men vær forsiktig med bruk av høytrykksspyler her. Bruk tape over lokket til bremsevæsken før du spyler i motorrommet.
# Vask vinduene skikkelig innvendig og utvendig, aller helst med salmiakk for å fjerne belegg.
# Bruk en silikonstift på alle gummilistene - det være seg dør-, panser- eller bagasjeromslister.
# Ta ut gulvmatter og sjekk om det er fuktighet etter vinterens snø og slaps i gulvteppet. Gi gulvteppet i bilen god lufting.
# Gulvteppet trenger kanskje en tepperens også.
# Rengjør bagasjerommet, det er utrolig hvor mye rot og bøss som samler seg opp etter en vinter.
NAFs råd til grundig vårrengjøring av MC og sykkel:
# Undersøk om kjedet har rustet og om leddene er stive. Sjekk at tannhjulene ikke er slitte.
# Kontrollsjekk bremsene foran og bak. Slitte bremseklosser må byttes.
# Vask dekkene og etterfyll til riktig lufttrykk.
# Smør vaiere slik at de glir godt. Flisete vaiere må byttes.
# Kontrollsjekk lys, reflekser, ringeklokke eller horn, speil og sete eller sadel.
Mer om bil, MC og trafikk finner du i Nettavisen Motor
Bileier.no: Vet du når bil din skal på EU-kontroll?