Gå til sidens hovedinnhold

- Bilene folk flest kjøper blir dyrere

Nytt forslag kan gi høyere bilavgifter.

Mange synes det er dyrt å kjøpe bil i Norge. Det er nok en av flere grunner til at gjennomsnittsalderen på den norske bilparken er høyere enn land vi gjerne sammenligner oss med.

For å slippe litt billigere unna har mange valgt å bruktimportere bilen. Nå kan dette bli dyrere.

Dette krangler vi mest om når vi skal kjøpe bil

Endrer avgiften ved bruktbilimport

Nå foreslår nemlig Tollvesenet på vegne av Finansdepartementet å endre på bruksfradraget ved bruktimport av biler.

Tollvesenets mål er at det nye regelverket skal gjelde fra 1. januar 2014.

– Benny Christensen, Brooms bilekspert, hva vil dette bety i praksis?

– Det betyr at mange av de rundt 25.000 bruktimportere bilene som kommer til Norge hvert år vil bli dyrere. Og noen få billigere.

– Det som er synd er at biler mellom 1,5 år og 4,5 år får prisøkningen. Det er jo ikke til å komme i fra at det er i akkurat denne kategorien det importeres flest biler. Altså får bilene folk flest kjøper høyere avgift – og blir med det dyrere.

– Om jeg ikke tar feil så er over 80 prosent av de bruktimporterte bilene nyere enn fem år. Slik sett er dette dårlig nytt for norske forbrukere.

Kunden må betale

Kjøper bil usett på nett – og sparer tusenvis av kroner

– Så det er bilkjøperne som blir sittende igjen med regningen?

– Jeg er nok redd for det, ja... Marginene på bruktimport for dem som livnærer seg av det er ofte ikke veldig store i utgangspunktet. Avhengig av merke og modell, så klart. Men jeg tar nok ikke mye feil om jeg tipper at forbrukeren sitter igjen med størsteparten av tillegget her.

– Hva er det egentlig som ligger i dette forslaget?

– Det som skjer er at man differerer bruksfradraget mer enn tidligere, med den begrunnelsen å ikke ha for store gap mellom de forskjellige aldersgruppene på bilene.

Noen blir billigere også ...

– Du sa at noen biler også vil bli billigere. Hvilken aldersgruppe snakker vi om da?

– For å si det litt enkelt: Biler fra 0 til 6 måneder får ingen endring. Biler som er fra 6 måneder til 1,5 år får marginalt mindre avgift. Så kommer grupper fra 1,5 år – 4,5 år som får høyere avgift, mens biler over ca. 4,5 år blir noe billigere.

Biler over 20 – mye billigere

– Den største vinneren er biler over 20 år. De får en avgiftsreduksjon på inntil 15 prosent. Det er jo ganske mye, men det er jo ikke mange som kjøper bruks- og familiebiler som er så gamle. Vi snakker nok primært hobbybiler her.

Høringsfristen med forslaget til de nye engangsavgiftene er satt til 11. oktober i år. Vi i Broom vil selvfølgelig følge opp dette nærmere.

Les også: Bruktimportert bil? Da skal du som regel ha rabatt

Kommentarer til denne saken