Gå til sidens hovedinnhold

Får legeattest for å slippe bilbete

Det er ikke så mye som skal til.

Professor Inggard Lereim er kritisk og mener at legene på den måten utsetter pasientene for fare.

– Jeg forstår ikke at leger våger å skrive slike attester for sine pasienter. Jeg skulle ønske man kunne stoppe dette umiddelbart, sier Inggard Lereim, professor og leder av Norsk og Nordisk trafikkmedisinsk forening, til NRK.

I en undersøkelse om møteulykker som Statens havarikommisjon for trafikk utførte, fant de et konkret tilfelle der en mann som hadde fått bilbeltefritak på grunn av klaustrofobi, omkom nettopp fordi han ikke brukte belte. Mannen er ikke den eneste med bilbeltefritak som har omkommet i trafikken.

Kommisjonen setter nå spørsmålstegn ved praksisen med å gi dispensasjon for bilbeltebruk.

– Ved å skrive en attest for beltefritak setter man pasienten i en høyrisikosituasjon. Leger skal bidra til å holde sine pasienter friske og uskadd – ikke sette livet deres i fare, sier Lereim.

Et EU-direktiv gjør det mulig å få fritak for bilbeltebruk av medisinske årsaker. Direktivet spesifiserer imidlertid ikke når slikt fritak kan gis, og Lereim mener derfor regelendring må til siden Norge er bundet til å følge EU-bestemmelsene.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) ønsker ikke å gå inn i en debatt om leger kan gi fritak for bilbeltebruk, og sier til NRK at dette er en debatt hun overlater til fagfolkene.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken