Følg oss på FACEBOOK!

Det kan være så fantastisk. Med full tank, perfekt kjøremusikk, nedrullet vindu, spektakulær utsikt og din kjære ved din side. GPSen sier tre timer igjen til destinasjon, så dere har god tid til å stoppe for en is. Kanskje også ta en avstikker innom Unesco-stedet et par mil innover i landet?

Eventuelt kan du sitte med hvite knoker i høljende regnvær og trafikkork, med spysjuke unger i baksetet, gretten motor, utsikt kun til skitne semitrailere og en sur fartsbot i hanskerommet. Dere skulle vært fremme for lengst, men har langt igjen. Alle må tisse.

Forberedelser er alfa og omega for en vellykket bilferie, og følger du tipsene våre burde sjansene være betydelig større.

1. Planlegg passe. Altfor detaljerte kjøreskjema sprekker og irriterer. Altfor løse rammer resulterer fort i kaos. Ha realistiske etapper som ikke sliter ut sjåfør og passasjerer fullstendig.

2. Klargjør bilen. Motorstopp er aller mest irriterende i ferien. Skal dere på langtur så spander en grundig verkstedsjekk. Uansett bør ting som olje, kjølevæske, lufttrykk, batteri, jekk, reservedekk, førstehjelpsutstyr, refleksvest og varseltrekant sjekkes. Husk at luftrykket skal økes ved tungt lastet bil.

3. Husk kart. Det er fort gjort å bli avhengig av GPS, men ikke stol blindt på boksen. De elektroniske kartene kan være utdaterte, signalene svake og tyver kan la seg friste. Et godt veikart for ruta bør også være tilgjengelig.

4. Pakk smart og sikkert. Overfylt bil er plagsomt og risikabelt. Legg tyngre ting lavt og langt fremme i bagasjerommet. Ha aldri harde ting liggende løst i bilkupeen.

5. Ha med nok vann. Dehydrering i steikende trafikkork er ingen spøk. Rullgardiner, skjermer eller folie kan dessuten beskytte mot sol i baksetet.

6. Greit å ha med. Med tanke på forsinkelser og uforutsette hendelser bør du også ha med blant annet nødproviant, telefonnummer til bilbergingsselskap, bank og forsikringsselskap, billader for mobiltelefon, våtservietter, toalettpapir, liste med overnattingssteder underveis, fergetider og et lite reiseapotek.

7. Husk underholdning. Unngå utålmodige barn (og voksne). Bilbingo, tegneserier, musikk, lydbøker og dvd-er korter turen, men husk at enkelte kan bli bilsyke om de ikke ser ut av vinduene.

8. La barna sove. Skal dere kjøre langt med små barn kan det være greit å time etappene med deres sovemønster, så slipper de å kjede seg unødvendig mye.

9. Ikke frist tjuvradder. Har dere bilalarm så bruk den alltid ved parkering. Tyver trenger ikke mange sekundene. La aldri verdigjenstander som GPS, stereoanlegg, mobiler eller lommebok ligge synlig. En bag som bare ligner på en pc-veske kan fort resultere i knust bakrute.

10. Kjør forsiktig! Dette siste punktet behøver vel ikke utdypes nærmere?

ABONNER PÅ REISER & FERIE ddigitalt eller på papir