Gå til sidens hovedinnhold

- Bilindustrien overlever ikke

Denne uken besegles skjebnen til amerikanske bilindustrien i Kongressen.

Allerede i dag eller i morgen kan det bli avgjort om de tre amerikanske bilgigantene får kriselån fra myndighetene i USA. Nobelprisvinner i økonomi, Paul Krugman, tror på sin side ikke de tre store overlever, selv om de får gigantlån.

NA24 – din næringslivsavis

Ifølge Bloomberg.com jobber Det hvite hus og Kongressen med å få på plass hjelpepakken for de kriserammede amerikanske bilprodusentene Ford, Chrysler og GM allerede i dag. Forslaget kan komme opp til avstemming i morgen.

Må reddes
- Ingen av oss ønsker å våkne opp 1. januar og oppdage at vi ikke har en bilindustri å redde, sier formannen i Senatets bankkomité, demokraten Christopher Dodd til nyhetsbyrået.

Dodd mener at GM-toppen Richard Wagoner bør erstattes hvis myndighetene hjelper selskapet.

Nobelprisvinner i økonomi, Paul Krugman, i Stockholm for å motta Nobelprisen. I går kom han med lite lystige utsikter for den amerikanske bilindustrien, selv om selskapene skulle få hjelp denne uken. Krugman tror ikke de tre store overlever.

Tror ikke på hjelpepakke
- Tidligere har den amerikanske bilindustrien vunnet på å være samlet rundt Detroit, men etter hvert har japanske og europeiske produsenter som er lokalisert i andre deler av USA tatt over. Denne trenden kommer ikke til å snu, selv om de tre store gis tilfeldig støtte, sier Krugman ifølge DN.se.

Det kjempes nå en intens lobbykamp mot Kongressen fra de amerikanske bilgigantenes side for å få et nødlån på til sammen 240 milliarder kroner. GM trenger penger allerede i desember for å holde seg flytende, mens Chrysler regnes som selskapet som har minst sjanse for å overleve, og kan også gå over ende før jul. Både GM og Ford vil selge sine svenske datterselskaper Volvo og Saab.

Selv om finanskrisen kan gå hardt ut over bilgigantene, tror ikke Krugman på en like ille situasjon som under depresjonen på 1930-tallet, selv om man ikke kan forhindre en dyp økonomisk nedtur.

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker

Kommentarer til denne saken