OSLO (NTB): Det norske kronprinsparet er ikke bare viktig for Norge, men for hele verden, mener USAs tidligere president Bill Clinton. Tirsdag var han i audiens hos de to på Slottet.

- De er et fantastisk par som gjør en flott jobb for landet sitt, og et enormt arbeid for verden, sa en begeistret Clinton til NTB etter audiensen tirsdag ettermiddag.

Han røpet at de tre i løpet av den timelange samtalen hadde drøftet situasjonen i Afrika, Latin-Amerika, og ikke minst på Haiti.

- De to har deltatt på konferansen Clinton Global Initiative flere ganger, og de bryr seg virkelig om hvordan Norge forholder seg til resten av verden og hvordan vi skal bygge en framtid sammen, mente Clinton.

Clinton var invitert til Norge av Norsk PostkodeLotteri, og skulle blant annet møte Høyre-leder Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande, i tillegg til representanter fra flere hjelpeorganisasjoner.

Møtt hverandre før
Kongehusekspert Kjell Arne Totland mener tirsdagens møte er positivt.

- Det er både interessant og hyggelig at kronprinsparet i dag tar imot USAs tidligere president Bill Clinton i audiens på Slottet. De tre har møtt hverandre flere ganger før - i forbindelse med sin felles interesse for kampen mot fattigdom og mot Hiv/Aids, sier Totland til Side2.

Vanligvis varer en slik audiens et kvarter, men i dag varte audiensen på Kronprinsens kontor i nærmere en time.

- Jeg fulgte selv kronprinsesse Mette-Marit på en Aids-kongress i Wien for noen år siden, da hun møtte Bill Clinton for første gang. Det var helt tydelig at de to fant tonen - og de hadde til og med en privat middag sammen, forteller Totland

- Kronprins Haakon er for øvrig regent denne uken - fordi kong Harald og dronning Sonja er på privat reise i utlandet. Det kan nok hende at kongeparet ellers også ville ha møtt Clinton i dag. De var jo i sin tid hans gjester i Det hvite hus i Washington DC - og han var på statsbesøk hos dem her i Norge, legger eksperten til.

Stilte opp for lotterikonsern
Tidligere president i USA, Bill Clinton, var tirsdag i Oslo for å tale Norsk Postkodeforenings sak. Foreningen kjemper for å etablere et lotterikonsept i Norge, eid av et nederlandsk firma.

Søknaden om godkjenning ligger på vent hos Kulturdepartementet. Til tross for det, stilte Clinton opp for Postkodelotteriet. Hva det koster å få Clinton til Norge, vil ikke Norsk Postkodeforening svare på, men de understreker at det er eierne, Novamedia-konsernet i Nederland, som betaler, og ikke de veldedige organisasjonene som skal få en andel av overskuddet, hvis lotteriet blir en realitet.

- Vi ønsker ikke å gå i detalj rundt de investeringene som er gjort, sier pressekontakt Hanne Lindström til NTB.

Tirsdag besøkte Clinton kronprinsparet på Slottet, i tillegg til at en rekke politikere og kulturpersonligheter hadde takket ja til å høre ham tale, blant dem Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V). Kulturminister Hadia Tajik (Ap) takket nei.

- Vi syns det gikk bra. Vi hadde invitert til lunsj og diskusjon og er svært fornøyd, sier Lindstrøm.

Mer fra Nettavisen: