Gå til sidens hovedinnhold

Billes sikre Mandela-valg

24-presidenten Dennis Haysbert var et klart valg til rollen som Nelson Mandela i «Farvel Bafana».

(Haugesund/SIDE2): - Det fantes ikke mange muligheter til rollen som Nelson Mandela. Det måtte være en som hadde Mandelas utstråling, intelligens og nærvær, sier den danske regissøren Bille August. Derfor falt valget på Dennis Haysbert, mannen som spilte David Palmer - presidenten i TV-serien «24».

Regissøren forteller at skuespilleren synes det var en stor ære og utfordring å portrettere Mandela, samtidig som han også gjorde det med stor frykt.

- Å spille en mann som elsket sitt land mer enn hensynet til seg selv og sin familie - og ble stengt inne i 27 år var en skjellsettende opplevelse, sa Haysbert under Filmfestivalen i Berlin.

LES INTERVJUET: 24-president takler Mandela

På det internajonale filmkartet
Bille August har vunnet Gullpalmen i Cannes to ganger, for filmene «Pelle Erobreren» (1987) og «Den gode vilje» (1991). For førstnevnte vant han dessuten en Oscar statuett for beste utenlandske film.

Da han leste manuskriptet til «Farvel Bafana» ,skjønte regissøren raskt at han ville jobbe med filmen.

- Jeg hadde lest 30- 40 sider da jeg tenkte at dette er noe helt unikt som jeg ville involvere meg i. James Gregory er en simpel, enkel fangevokter som tror på apartheid. Det betyr alt, etter et trygt liv til familien, sier han.

James Gregory (Joseph Fiennes) blir så plassert på beryktede Robben Island hvor Nelson Mandela er fanget. Gregory får et spesielt ansvar for å holde øye med den berømte aktivisten. Fangevokteren har vokst opp i Transkei-området, og i likhet med Mandela og hans medfanger snakker han xhosa. Gregorys forakt svekkes imidlertid etter hvert, og det er gjennom hans øyne historien fortelles.

Da Mandela kom til makten, skrev Gregory om deres lange relasjon i diverse fengseler. Det sies at Mandela mener at Gregory trakk vennskapet for langt. At det ikke var snakk om noe vennskap mellom en som var fanget og en som sørget for å holde ham der.

- Det er fascinerende, og en god fortelling. Den er mindre pedagogisk korrekt, sier August. Mandela gjør alltid det riktige, og denne filmen beviser hans styrke enda mer.

Fått DVD
August vet ikke om Mandela har sett filmen, men forteller at han har fått tilsendt en DVD.

- Mandela vil være nøytral. For ham var det vikitg at vi respekterte virkeligheten, og det har vi gjort.

Nelson Mandela satt fengslet fram til februar 1990. Gregory døde i 2003.

Filmen, som er basert på biografien «Goodbye Bafana», har premiere 24.august.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka