Gå til sidens hovedinnhold

Billig mat kutter rentepresset

Prisene på mat og flyturer har blitt lavere. Nå faller kronen.

Oktobertallene for den norske konsumprisindeksen (KPI), viser at prisen på matvarer og flyreiser faller tilbake. Dermed reduseres inflasjons- og rentepresset.

NA24 - din næringslivsavis

I oktober steg KPI-en med 0,3 prosent, mens det var ventet at oppgangen ville være på 0,4 prosent. Samtidig steg kjerneinflasjonen (KPIJAE) med 1,4 prosent, mens det var ventet en oppgang med 1,6 prosent. Den steg med 1,6 prosent i september.

Norges Bank hadde i sine anslag ventet 1,5 prosents økning i konsumprisindeksen i oktober.

Kronen svekket seg noe umiddelbart etter tallene, og ble handlet til 7,765 mot euro i morgentimene fredag.

Strøm opp, mat ned
Det var i hovedsak prisene på elektrisitet som bidro til økningen. Det var hovedsakelig prisutviklingen på elektrisitet som gjorde at KPI steg med 0,3 prosent i oktober. For andre måned på rad gikk prisene på elektrisitet inkludert nettleie opp, denne gang med 7,7 prosent.

Klikk og se hva sjeføkonom Steinar Juel i Nordea sier om KPI.

196749

Se flere saker fra NA24-TV her

Prisutviklingen på klær og skotøy var også delaktig i veksten i KPI, opplyser SSB. I motsatt retning trakk priser på matvarer, med en nedgang på 1,2 prosent. Herunder bidro særlig en nedgang i prisene på frukt og grønnsaker denne måneden. Priser på flyreiser og drivstoff bidro også til å dempe den samlede prisveksten med en nedgang på henholdsvis 2,7 og 2,2 prosent fra september til oktober.

Vekst - hvilken vekst?
Tolvmånedersveksten i KPI steg med 0,1 prosentpoeng fra -0,3 prosent i september til -0,2 prosent i oktober, noe som understøttes av økte priser på elektrisitet siste måned.

Tolvmånedersveksten for KPI justert for avgiftsendringer (KPI-JA) gikk fra -0,6 i september til -0,3 i oktober. Dermed fortsetter den nesten merkelige utviklingen i inflasjonen i et av verdens rikeste land.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis