Gå til sidens hovedinnhold

Billig olje, dyr bensin

Oljeprisen har falt markant denne uken, men bensinprisen stiger.

HOUSTON (NA24): Et fat nordsjøolje for levering i juni koster fredag kveld 65,33 dollar, et fall på 1,1 prosent. Så lavt har ikke oljeprisen endt siden mars.

For en uke siden var prisen 68,30 dollar.

I januar falt oljeprisen fra et nivå rundt dagens til snaut 55 dollar, før en lang klatring til nær 70 dollar kulminerte i april.

Et spesielt forhold for tiden er at prisen på den amerikanske referanseoljen WTI er lavere enn nordsjøoljen Brent. Normalt koster WTI litt mer, men fredag koster et fat WTI-olje 61,87 dollar, altså godt over 3 dollar mindre enn nordsjøoljen.

De siste ukene har det kommet lagertall fra USA som viser slunkne lagre av bensin, men god fylling i råoljelagrene. Dette indikerer at raffineringskapasitet og ikke tilgang på råolje er flaskehalsen. Flere forklaringer lanseres, både tidkrevende omlegging til nye miljøstandarder og andre tekniske problemer i raffineriene.

- Alt tyder på at råoljemarkedet er godt forsynt. Råolje er ikke temaet akkurat nå. Det er bensin, sier Jason Schenker i banken Wachovia til nyhetsbyrået Bloomberg.

De lave bensinlagrene i USA har medført at gjennomsnittlig pumpepris for bensin denne uken har nådd 3 dollar pr. gallon, for første gang siden i fjor sommer, ifølge bilistforeningen AAA. Dette tilsvarer snaut 5 kroner literen.

På råvarebørsen i New York koster en gallon bensin fredag 2,22 dollar.

HTML EMBED

Følg oljeprisen

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis