Hurtigvalg
Anbefalte Strømavtaler for Mars 2023
Strømprisene varierer hvor i landet du bor
Velg ditt fylke
Billig strøm – Finn den billigste strømavtalen der du bor
Strømpriser er på rekordhøyt nivå. For å få billigere strøm må du sørge for å ha en god strømavtale. Les mer om hvordan du kan finne den billigste strømavtalen.

Anbefalte Strømselskap










Slik får du billig strøm
Billig strøm er noe som står høyt oppe på ønskelisten til mange husholdninger. Mange av oss leser artikkel etter artikkel om hvordan vi kan spare noen kroner på strømforbruket, men et av de mest effektive grepene vi kan ta er å finne en strømavtale som gir billig strøm i Oslo eller hvor vi nå måtte bo.
Når du sammenligner strømleverandører og strømavtaler for å finne billig strøm, må du huske å sjekke om leverandøren stiller noen spesifikke krav for at du skal få nettopp den lave prisen. Det kan, for eksempel, være at leverandøren krever at du betaler fakturaen via avtalegiro. Det er også viktig å ta en sjekk på dette med bindingstid.
I enkelte tilfeller kan leverandøren lokke deg med veldig billig strøm i Oslo i en periode. Når perioden er over, får du plutselig strøm til helt andre priser.
Sammenlign strømpriser – få den billigste strømmen
Når vi skal ut på markedet og kjøpe kostbare tjenester og produkter, er det ikke uvanlig at vi sammenligner prisene de ulike forhandlerne kan skilte med. Det skyldes jo at vi gjerne vil spare noen kroner. Vi gjør faktisk dette så ofte at mange forhandlere reklamerer med at de har prisgaranti. Strøm er et produkt vi må ha hver eneste dag året rundt. De færreste av oss klarer oss uten.
Over 400 strømavtaler å velge mellom
Det er derfor smart å sammenligne strømpriser på markedet før du velger en strømavtale. På den måten er du en smart forbruker som kan få strøm billig. Strøm er et ensartet produkt. Du merker ikke forskjell på lyspæra eller panelovnen om du får strøm fra det ene eller andre selskapet. Det eneste stedet du merker det på er fakturaen.
Det finnes over 400 ulike strømavtaler her i landet, og det kan derfor føles litt uoverkommelig å få oversikt over markedet. Vi hjelper deg med å sammenligne flere av disse strømavtalene, slik at du kan få den billigste strømmen i Norge, uansett hvor du bor.
Hvilken avtale bør jeg velge
De 3 mest vanlige strømavtalene i Norge er spotpris, variabel pris og fastpris, men det finnes også noen andre varianter.
Spotpris
Velger du spotpris, betaler du det samme for strømmen som det kraftselskapet gjør. I tillegg må du betale et påslag eller en fastpris. Spotprisen varierer fra time til time, og det vil si at strømregningen din også vil variere fra gang til gang. Ikke bare fordi du ikke bruker samme mengde strøm hver måned, men også fordi prisen du betaler for strømmen varierer hele tiden. Noen måneder i løpet av året er kommer med dyrere strøm enn andre måneder. Med en spotprisavtale vil du ofte få en strømregning som er høyere om vinteren enn om sommeren ettersom strømmen gjerne er dyrere vinterstid.
Fastpris
Dette er en forutsigbar strømavtale, der du betaler det samme for strømmen hele tiden. Dette er en fordel for deg som liker å ha det forutsigbart. Ulempen er at denne strømavtalen er dyrere enn en spotprisavtale. Det skyldes blant annet at strømleverandøren må ta høyde for svingningene.
Variabel pris
Dette er en blanding av spotpris og fastpris. Det vil igjen si at du både betaler en fastpris og en variabel pris basert på den strømprisen som gjelder til enhver tid. Resultatet er at svingningene på fakturaen du mottar fra strømselskapet ikke er så store som ved en avtale om spotpris. Velger du denne avtalen med variabel pris, vil du også merke at du får strøm billig om sommeren, men ikke om vinteren.
Finn billig variabel pris strømavtale
Innkjøpsprisavtale
Dette er en strømavtale der strømprisen baseres på den gjennomsnittlige markedsprisen på strøm. Strømleverandøren lager en profil på deg, der de ser når på døgnet strømforbruket ditt er som høyest. Denne kunnskapen bruker de til å beregne hvilken gjennomsnittspris du skal betale.
Timespotavtale
Dette er en strømavtale som ble mulig etter at de nye smarte strømmålerne kom på markedet i 2019. Disse strømmålerne måler strømforbruket ditt time for time, og dermed kan du betale det strømmen koster akkurat i det du bruker den.
Det har vist seg at du gjennomsnittlig sett betaler mindre kroner for strømmen om du velger spotpris fremfor en av de andre avtalene.
Andre poster på strømregningen.
Ved siden av å betale for selve strømmen du bruker og nettleien, må du også betale et såkalt påslag. Dette inneholder som regel ulike avgifter, som moms og elsertifikat og en margin, som gjør at strømselskapet tjener penger på å selge strøm til deg. Størrelsen på påslaget varierer fra selskap til selskap, og avhenger av hvor mye de ønsker å ta seg betalt for å levere strøm til deg.
Elsertifikat er en ordning som skal gjøre det mer lønnsomt for kraftprodusentene å investere i mer miljøvennlig og grønn kraftproduksjon. I tillegg kommer Enova-avgiften som er på 1 øre kWh i 2022.
Nettleie – Hva er det?
Alle må betale nettleie. Det vil si at du betaler for at strømmen skal bli fraktet til deg. Det er viktig med disse pengene, da de blir brukt til å vedlikeholde og oppgradere kraftnettet i landet vårt. Du kan selv velge strømleverandør, men du kan ikke velge nettselskap. Det er nemlig NVE, Norges vassdrags- og energidirektorat, som bestemmer hvilket selskap som får lov til å operere der du bor.
Du betaler altså strømselskapet for strømmen du bruker og så må du betale nettselskapet for å at strømmen blir fraktet over nettet og hjem til deg. Tidligere betydde det 2 regninger, men nå samles det hele på strømregningen din. Da blir det lettere for deg å holde oversikt over de totale strømutgiftene dine.
Nettleien er delt inn i to deler
Selve nettleien består av en variabel og en fast del. Den første henger sammen med strømforbruket ditt. Jo høyere forbruk av strøm, desto mer må du betale for overføringen samt slitasjen som oppstår på nettet. Den siste beregnes ut fra hvem som eier kraftnettet og hvilken hovedsikring boligen din har.
Hvor i landet du bor har også noe å si for hvor mange kroner og øre kwh. du må betale for nettleien. Kort fortalt er det slik at dess lengre distanse strømmen må transporteres og jo færre det er som skal dele på kostnaden, desto dyrere blir det for hver enkelt. Med andre ord må du betale mer i nettleie om du bor i et grissgrendt strøk langt mot nord eller om du bor i en større by.
Topp 3 strømavtaler
Merk: Midtnorge og Nord-norge vil være billigere – sjekk ditt postnummer
Hvordan finne billigst strømpris
Det er mye å ta stilling til når du skal velge strømavtale og forhåpentligvis få billig strøm. En måte å finne den billigste strømmen for deg på kan være å be ulike strømleverandører om tilbud. Om du er usikker på hvordan du skal tolke tilbudet, og hva de forskjellige elementene betyr, kan du forhøre deg direkte med strøm leverandøren.
Når du bruker en sammenligningstjeneste, er det gjerne slik at du får et billigere tilbud enn du ellers ville ha fått. Det er fordi strømleverandørene vet at de konkurrerer med andre leverandører for å få deg som kunde. Da strekker de seg gjerne litt lenger. Å sammenligne strømleverandører og strømavtaler er derfor den smarte løsningen for deg som vil spare så mange kroner som mulig på strømregningen og få den billigste strømmen.
Hvordan bestemmes strømprisen
Norge samarbeider med våre naboland, Danmark, Sverige og Finland samt de baltiske landene om strøm. Noe av strømproduksjonen er i tillegg innlemmet med blant annet Tyskland og Polen. Det er kraftbørsen Nord Pool, som setter prisene og regulerer markedet. Nord Pool eies av Statnett, selskapet som er ansvarlig for kraftsystemet i Norge, og de tilsvarende selskapene i landene vi samarbeider med.
Tilbud og etterspørsel er avgjørende for om du får billig strøm i Oslo
Her, som på de fleste andre markeder, er det tilbud og etterspørsel som avgjør selve strømprisen. Den norske kraftproduksjonen og strømmen vi importerer påvirker tilbudet. Forbrukernes strømforbruk og strømeksporten påvirker etterspørselen. I tillegg blir markedet også påvirket av slike ting, som kvaliteten på strømkablene, flaskehalser i strømnettet og vedlikeholdsarbeid.
En annen ting som påvirker prisen vi må betale for strøm i Norge er at strømselskapene selger kraften i det området med høyest pris. Det fungerer på den måten at kraften flyttes til områdene med høy pris når nettet tillater det. I de periodene der kraften flyter mellom de ulike områdene, vil spotprisen være tilnærmet den samme over hele Norden.
Strømprisen varierer fra land til land
Strømkunder i, for eksempel, Norge og Sverige, betaler ikke det samme for den samme strømmen. Det skyldes at hvert land har egne skatter og avgifter som legges til, og dermed blir sluttprisen ulik. I Norge kunne du kjøpe billig strøm når det hadde regnet ekstra mye og produksjonen av kraft var stor. Slik er det ikke lenger. Nå velger i stedet strømselskapene og selge strømmen dit de kan få best betalt for den.
Daglige prisjusteringer av strøm
Slik vi allerede har vært inne på varierer spotprisen fra time til time. I tillegg er det Nord Pool setter prisene. Det gjør de hver eneste morgen. Da informerer nemlig leverandørene om hvor mye strøm som skal eksporteres og importeres. De får også informasjon om hva de enkelte strømleverandørene vil betale for kraften og hva de vil selge den for.
Systempris og områdepris
Ved hjelp av denne informasjonen regnes det ut noe som kalles systempris. Det vil si hva prisen ville vært om strømnettet ikke hadde noen begrensninger. Deretter justeres prisen i henhold til de begrensningene som finnes i de områdene den skal fraktes til. Denne prisen kalles for områdepris. Det er områdeprisen som gjør at strømprisene i Oslo ikke er den samme som strømprisen i Alta.
Prisen du må betale for strømmen er satt av strømleverandørene som kjøpte strømmen av strømprodusentene.
Velg mellom ulike leverandører av strøm – spar penger
Det finnes faktisk over 100 ulike strømleverandører i Norge, og disse kan gi deg billig strøm i Oslo og i resten av landet. Du står fritt til selv å velge strømleverandør, og du kan bytte strømavtale så mange ganger du vil.
De fleste strømleverandører tilbyr mer enn én strømavtale for billig strøm, og derfor kan du også bytte avtale uten å bytte strømleverandør. Noen leverandører tilbyr deg også en rekke andre fordeler når du blir kunde, som ulike bonuser og tilbud når du kjøper andre tjenester hos deres samarbeidspartnere. Pass på at du ikke ser deg blind på disse avtalene, men faktisk sjekker hva du egentlig må betale for strømmen. Det er jo den du vil ha billig.
Dagens strømpris varierer
Du har kanskje forstått det allerede. Dagens strømpris varierer i henhold til dagens etterspørsel. Det vil si at strømmen er dyrest i de periodene av døgnet da flest mennesker bruker strøm. Dette er som regel om morgenen og om ettermiddagen og kvelden. Tilsvarende er strømmen på sitt billigste om natta. Her er noen andre punkter som påvirker dagens strømpris:
- Kraftproduksjonen i Norge.
- Kraft produksjonen i de landene vi samarbeider med.
- Produksjonen av kraft i land utenfor vårt kraftmarked.
- Strømprisen utenfor vårt kraftmarked.
- Forbrukernes strømforbruk.
- Hvor mye strøm vi eksporterer.
- Prisen på CO2-kvotene
Sammendrag – spar penger på strømregningen
Alle ønsker seg billig strøm, og den enkleste og mest effektive måten å få det på er å sørge for at du har den riktige strømavtalen for deg og forbruket ditt. Det finnes flere avtaler å velge mellom. Noen velger spotpris, slik at de betaler det strømmen faktisk koster. Dette gir en variabel strømregning, men gjennomsnittlig sett er dette også den billigste. Andre foretrekker mer trygghet, og velger derfor en fastprisavtale. Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører og velg etter pris, kundetilfredshet eller miljø
Høy etterspørsel gir dyr strøm
Hvor billig strøm du får avhenger av flere ting, som hvor stort strømforbruket ditt er per år og hvor i Norge du bor. Strømmen er også dyrere når etterspørselen er høy, som om morgenen eller kvelden, og billigere når etterspørselen er lav, som regel midt på natten.
Det er Nord Pool som fastsetter strømprisen hver dag, og de beregner den ut fra flere ulike kriterier.
Den beste måten å sikre seg billig strøm på er å sammenligne ulike strømavtaler. Det gjør du ved å legge inn strømforbruket og bosted i en strømkalkulator. Da vil du få opp de avtalene som er billigst for deg. Du kan bytte strømleverandør så ofte du vil, og ekspertene anbefaler at du sammenligner de ulike strømavtalene minst en gang i året. Da får du billigst strøm, rett og slett.
Spar penger på andre tjenester:
Boligalarm
Fiber / bredbånd
Mobilabonnement