Alt om eltilsyn
Det lokale eltilsynet er de som passer på at det elektriske anlegget ditt fungerer som det skal og ikke representerer noen risiko. De kan komme hjem til deg og ta stikkprøver, og de kan pålegge deg å foreta utbedringer hvis de finner grunn til det.

Her kan du lese mer om det eltilsynet driver med og hvordan de jobber.
Hvem er eltilsynet?
Det lokale eltilsynet, ofte forkortet til DLB, er tilknyttet ditt lokale nettselskap, altså selskapet du betaler nettleie til.
Nettselskapet er pålagt å ha denne tjenesten. De kan velge om de vil opprette en egen avdeling, eller kjøpe den av et privat selskap som spesialiserer seg på denne typen oppdrag.
De som jobber i eltilsynet er ingeniører som er særlig kvalifisert i elektrofag, og med opplæring i å finne feil og risikoer i elektriske anlegg.
Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som fungerer som oppdragsgiver og overordnet instans for de lokale eltilsynene. Det er altså her de legger føringene for hva som skal sjekkes.
Det innebærer blant annet at eltilsynet regnes som et forvaltningsorgan, selv om det er et privat selskap som utfører oppgavene. Det medfører at virksomheten deres er underlagt forvaltningsloven og offentlighetsloven.
Plikten til å organiserer et lokalt eltilsyn er slått fast i eltilsynsloven og det tilhørende forskriftet om lokale eltilsyn. Her reguleres også oppgavene deres, og gir utfyllende bestemmelser vedrørende forholdet til forvaltningsloven.
Dette kontrolleres ved besøk fra eltilsynet
Kontroll fra eltilsynet varsles på forhånd slik at du kan være til stede når de kommer.
På et vanlig tilsyn foretas det normalt stikkprøver.
En spesialisert elsikkerhetsingeniør vil følge strømmen fra inntaket, gjennom sikringsskapet og fram til tilkoblede enheter.
I ettertid vil du få en rapport fra eltilsynet hvor det kan være pålegg om utbedringer.
Et tilsyn skal gjennomføres omtrent hvert 20. år for vanlige boliger og hvert 30. år for fritidsboliger.
Vernede bygninger eller landsbruksbygninger kontrolleres hvert 5. år.
Eltilsynets detaljerte sjekkliste

For at du skal være godt forberedt og gjøre et godt inntrykk når eltilsynet avlegger en visitt, er det greit å ha en idé om hva de er ute etter.
Først vil ingeniøren antakelig åpne sikringsskapet og se på
- løse koblinger
- jording
- feil på isolasjonen
- fare for varmgang
- merking og sikringer på kurser
- om det er berøringsbeskyttelse
Deretter blir det en runde i bygningen hvor det sjekkes at
- kabler og ledninger er festet godt nok
- brytere, kabler og stikkontakter ikke har noen skade
- det ikke er varmgang i brytere, koblingsbokser, stikkontakter mv.
- alle punkter med krav om jording oppfyller dette
- jordet og ujordet ikke er blandet
Dessuten kan kontrolløren påpeke det hvis
- bruken av skjøteledninger ikke anses forsvarlig
- varmeovner er dekket til
- komfyren har isolasjonsfeil
Forberedelse før eltilsynet kommer
Det er greit å være litt forberedt før kontrollen. Da blir du ikke så lett satt ut av spørsmål kontrolløren måtte komme med.
For det første kan du tenke over om du selv har opplevd noen problemer med det elektriske anlegget. I så fall kan du lage en liste.
Dernest er det greit å rydde unna saker og ting som sperrer eller hindrer tilgang til elektriske installasjoner. Det er kjedelig å begynne med det når de først har kommet.
Dersom du har dokumentasjon på jobber som er gjort på det elektriske anlegget, kan du finne fram denne.
Til slutt bør du være til stede selv. I det minste bør det være en person som kjenner bygningen og de elektriske installasjonene.
Du vil i ettertid få tilsendt en fullstendig rapport fra besøket med eltilsynets konklusjoner og anbefalinger.
Du betaler ikke noe direkte for dette da besøk av eltilsynet dekkes av nettleien. Har du etterkant behov for en autorisert elektriker for å utbedre anlegget etter pålegg fra tilsynet, blir det selvfølgelig på din regning.
Se oversikt over de billigste avtalene på variabel strømpris
Stenging av strømmen
Dersom tilsynet registrerer alvorlige feil kan de koble fra en sikringskurs, eller til og med stenge hele det elektriske anlegget ditt.
Du vil normalt få et varsel i forkant, og en beskjed om å kontakte en godkjent elektriker for å fikse det som er galt. En oversikt over godkjente elektrikere kan du finne i elvirksomhetsregisteret.
Det er elektrikeren som i så fall må sende melding til DLE om at det er i orden etter at jobben er gjort, og at de kan koble på strømmen igjen.
Eltilsynets øvrige oppgaver
Arbeidsdagen er ikke over for eltilsynets kontrollører etter at de har sjekket strømmen hjemme hos deg. De har nemlig flere ansvarsområder.
De utfører for eksempel tilsynsoppgaver overfor private elektroinstallatører.
Et viktig område er oppfølging av institusjoner eller virksomheter som bruker elektromedisinsk utstyr. Her må det påses at utstyret brukes på riktig måte, at det er vedlikehold på det og at det er gode kontrollrutiner. Dette har selvfølgelig betydning for sikkerheten til pasientene, såvel som til pleiepersonalet.
Dessuten skal de bistå politiet i etterforskning av branner eller ulykker i tilknytning til elektriske anlegg.
Sist men ikke minst har de en viktig informasjonsrolle. Det gjelder overfor strømkunder som har spørsmål om el-sikkerhet, men det omfatter også kursing av alt fra elektrobransjen selv til skoleungdom som også bør vite litt om brannfare ved bruk av elektrisk utstyr.
Vanlige spørsmål
Det lokale eltilsyn (DLE) er tilknyttet nettselskapet ditt, og foretar stikkprøvekontroller av de elektriske anleggene i området.
De viktigste oppgavene er kontroller av elektriske anlegg og elektromontører, bistand til politiet i tilfeller av brann eller ulykker tilknyttet elektriske anlegg og generell informasjonsvirksomhet.
Kontroll fra eltilsynet er inkludert i nettleien. Du får dermed ingen egen regning på dette. Eventuelle utbedringer du får pålegg om, må imidlertid gjøres på din bekostning.
Ja. Dersom de finner alvorlige feil kan de stenge strømmen. Normalt vil du få et varsel og en frist om å ordne feilen før dette skjer.