Bølgekraft – Den stabile energikilden
Bølgeenergi har mye potensial. Havene dekker store deler av jorden, så denne formen for energi er veldig lett tilgjengelig. Bølgeenergi har også mange forskjellige positive aspekter. For det første er energien grønn, å utnytte bølgeenergi avgir ingen skadelige gasser, og den kan enkelt erstatte energier som gjør det, for eksempel bruk av fossilt brensel.

Bølgekraft, på lik linje som for vind- og solkraft, har sin opprinnelse i den frie fornybare energien som kontinuerlig mottas fra solen. Bølgeenergi er unik fordi den er den mest konsentrerte formen for fornybar energi på jorden, med en krafttetthet mye høyere enn vind- og solenergi. I tillegg er bølgekraft mer forutsigbart og konsistent enn vind- og solkraft. Sjøens tilstand kan med dagens teknologi forutsies relativt nøyaktig 48 til 72 timer i forveien, mens nøyaktige vindmeldinger sjelden er tilgjengelige mer enn 5-7 timer fremover i tid.
Hvordan skapes bølger
Bølger skapes når vinden beveger seg over havoverflaten. Selv små krusninger på havoverflaten gir vinden en mulighet til å avlaste noe av sin energi på bølgene, noe som får bølgene til å vokse seg større etter hvert som vinden påvirker den over lange avstander. Jo lenger avstand og jo sterkere vind, jo større bølger. Ettersom bølger kan reise i hundrevis og til og med tusenvis av kilometer nesten uten tap av energi, fungerer de som et energireservoar ladet av vinden.
Vinden skapes når solen varmer opp jordens overflate som i sin tur skaper luftbevegelse. Den beveger seg først vertikalt når varm luft stiger opp, og når et tomrom skapes fra den stigende luften, fyller mer luft det tomme rommet i horisontal bevegelse – og skaper det vi kaller vind.
I hvert trinn blir energien mer og mer konsentrert – først når solens stråler varmer bakken, deretter når den varme bakken skaper vinden. Til slutt, når vinden skaper bølgene, når den konverterte solenergien sin mest konsentrerte tilstand. Langs kystlinjene – spesielt på vestkysten av kontinenter – kan bølgeenergien være flere størrelsesordener mer konsentrert enn de første strålene fra solen.
Hvis vi kan utnytte kun fraksjoner av dette potensialet, ville det være et stort sprang for menneskeheten, spesielt med tanke på at det store flertallet av verdens befolkning bor i nærheten av kystlinjer.
Bølgekraft – Utviklingen går sakte

Et tilbakevendende tema blant bølgekrafteksperter er at bølgeenergi er der vindenergi var for tre tiår siden. På den tiden hadde ingeniører ikke slått seg til ro med det optimale designet for vindturbiner, men tiår med påfølgende forskning har resultert i svært sofistikerte turbindesign. Med bølgekraft skjedde noe forskning etter den arabiske oljeembargoen på 1970-tallet, men siden da har politisk understøttelse og kommersiell forskning og utvikling til bølgekraft bleknet sammenlignet med vind- og solenergi.
Forskere har lenge hevdet at kraft fra havbølger kan gi et stort bidrag som fornybar energikilde. Men en rekke utfordringer, inkludert vanskeligheten med å designe en enhet for å fange bølgenes energi. Teknisk viser det seg å være svært utfordrende å etablere et robust design som kan sikre oss elektrisitet fra havet.
Fra et teknisk synspunkt er det langt vanskeligere å operere i havet enn på land; bygging av havvindinstallasjoner har for eksempel en tendens til å være betydelig dyrere enn å bygge vindparker på land. Saltvann er et fiendtlig miljø for utstyret, og bølgene selv utgjør en utfordring for selve energihøsting, da de ikke bare ruller forbi en enhet, men også beveger seg opp og ned eller konvergerer fra alle sider i et ukontrollert miljø. Dette gir fristende muligheter for energifangst, men en utfordring for å utvikle et optimalt design.
Utvikling og høsting av bølgegenerert kraft er en løsning som kan dekke en fjerdedel av USAs energibehov, men teknologien henger langt etter utviklingen av vind- og solenergi.
Det er utfordrende å utvikle en bærekraftig løsning for bølgeenergi. Saltvann er etsende, og kraftige stormer kan skade maskiner, utstyr og installasjoner. Det er utfordrende å designe utstyr som tåler elementene. I motsetning til solcellepaneler eller vindturbiner på tak og åser, beveger bølgeenergibøyer seg hele tiden og er utfordrende å installere og reparere, noe som krever båter og mannskap med havgående kompetanse.
Det er ikke vanskelig å forestille seg hvordan vindenergi ser ut –vi har alle sett de ruvende turbinene ulike steder i landskapet, både til lands og til vanns. Det samme gjelder solenergi og panelene som sprer seg over hustak over hele verden. Hvordan ser bølgekraftteknologi ut? Det har vi per i dag ikke et veldig godt svar på.
Vind- og solkraft har fått en voldsom vekst i popularitet de siste to tiårene, ettersom kostnadene har kommet raskt ned og trusler fra klimaendringer har forsterket behovet for å gå bort fra fossilt brensel. I mellomtiden har mange studier konkludert med at bølgekraft – og i mindre grad tidevannskraft – kan bidra med enorme mengder til det samlede energibildet. Det er bred enighet blant eksperter om at bølgekraft er flere tiår bak andre former for fornybar energi. Det er også forventet at det vil kreve store ressurser i form av både kapital og tid for at bølgekraft skal kunne utnyttes som en effektiv energikilde.
Tips: Finn beste strømavtale med innkjøpspris
Potensialet
Likefullt, potensialet for effektiv bølgekraftutnyttelse over hele verden er høyt, med mange bølgekraftrike områder i verden nær store befolkningskonsentrasjoner, inkludert Skottland, Irland, Norge, Frankrike, Spania og Portugal. Både Nord-Amerika – særskilt Canada, den amerikanske vestkysten og Hawaii har ideelle stabile bølgeklimaer, og spesielt i Sør-Amerika har Chile det samme. Sør-Afrika, Australia og New Zealand har også et svært lovende potensial.
Nedsiden
Men som med alle tilgjengelige energiressurser, er det også negative sider ved bølgekraft. Bølgeenergi påvirker miljøet. På lik linje som vindparker er et bølgekraftverk lite pent å se på. Behovet for å utnytte bølgekraft kan føre til konflikter med lokal befolkning, turisme, marint mangfold og politiske retningslinjer. Det er foreløpig uklart hvordan høsting av bølgeenergi påvirker livet i havet. Som en konsekvens etableres installasjoner med strenge krav til kontroll, rutiner og restriksjoner på størrelse og plassering. Bølgeenergi har også utfordringer når det gjelder kostnader. Det er fortsatt et tidlig stadium i utviklingen og kostnadene ved bølgekraft er fortsatt store sammenlignet med andre former for teknologi.
Totalt sett har bølgekraft en rekke utfordringer foran seg, men potensialet er enormt.