Dagens strømpris – Nord Pool – Den Nordiske kraftbørsen
ør den endelige regningen du får på ditt forbruk inneværende måned. Den nordiske kraftbørsen Nord Pool spiller imidlertid en viktig rolle.

I denne artikkelen går vi nærmere inn på hva som skjer på den nordiske kraftbørsen og hva som ellers påvirker dagens strømpris.
Hva er Nord Pool?
Nord pool er den største kraftbørsen i Europa.
At det er en børs betyr at det er sted hvor man kjøper og selger strøm, og prisene baserer seg på tilbud og etterspørsel. Når mange ønsker strøm og det produseres lite, blir den dyrere. Og omvendt.
Det er her de norske strømleverandørene kjøper strømmen sin, og selger den videre til deg.
I dag er det ni aktive medlemsland hvor de statlige nettselskapene eller tilsvarende sitter i eierposisjoner, De deltagende landene er Norge, Sverige, Danmark, Finland, Litauen, Latvia, Estland, Storbritannia og Tyskland.
Samlet sett er det selskaper fra tjue europeiske land som bruker børsen.
Nord Pool ble opprinnelig startet som et helnorsk selskap etter liberaliseringen av strømmarkedet i 1991. Før dette var kjøp og salg av strøm et rent offentlig anliggende.
Nord Pool var først et datterselskap til Statnett. Etterhvert ble det mer og mer strømhandel med Sverige, og så de andre nordiske landene. Disse gikk også inn på eiersiden av strømbørsen.
Deretter ble den utvidet med de baltiske landene, Tyskland og Storbritannia.
For effektive leveranser er det anlagt kabler for utveksling av strøm over landegrensene. I 2020 ble NordLink tatt i bruk mellom Norge og Tyskland. Sommeren 2021 startet utprøvingen av North Sea Link fra Norge til og fra Storbritannia. Begge har en kapasitet på 1 400 MW.
Tips: Finn beste strømavtale med innkjøpspris
Slik bestemmes dagens strømpris på Nord Pool
Strøm kan ikke lagres over tid. Den er ferskvare, og må forbrukes samtidig som den produseres.
Prisen baserer seg på forholdet mellom hvor mye som blir produsert og hvor mye som blir forbrukt.
Dette endrer seg ikke bare fra dag til dag, men også fra time til time. Derfor er den billigere om natten da de fleste ikke bruker strøm.
Det er full gjennomsiktighet for prisene på Nord Pool. Hvem som helst kan gå inn og se dagens priser på strømbørsen, og sammenligne med det man må betale hos sin egen strømleverandør.
Dagens pris gjelder for påfølgende dag. Det vil si du handler til aktuell pris og får den levert dagen etter.
Nord Pool og den europeiske kraftutvekslingen
Kraftbørsen er et uttrykk for et stadig større europeisk samarbeid og et felles marked.
Produseres det lite strøm i et område, vil man ha mulighet til importere for at prisene ikke skal bli for høye.
Begrunnelsene som anføres til fordel for en slik kraftutveksling er
- Bedre utnyttelse av ressursene
- Større leveringssikkerhet
- Utjevning av prisforskjeller mellom landene.
Norge som en stor produsent av vannkraft har tjent godt på dette samarbeidet. Ettersom vi normalt produserer mye mer kraft enn det vi behøver i løpet av et år, kan vi selge det vi ikke trenger.
Norske kraftprodusenter kan også regulere produksjonen ved å spare opp vann i reservoarene. Da kan de regulere den ut fra når strømprisene er på det høyeste i utlandet. De har tidvis måttet tåle kritikk for dette da det innebærer at norske forbrukere må betale høyere priser enn om dette vannet hadde gått til å produsere strøm til innenlands forbruk.
Det kan unntaksvis hende at vi faktisk har et strømunderskudd også i Norge, Det skjer etter ekstremt tørre somre hvor det kommer lite vann i reservoarene. Vi blir da henvist til å importere.
Kraftproduksjonen i andre land sydover i Europa er for det meste varmebasert, altså ved brenning av olje,gass eller kull, De bruker også fornybar energi i form av solkraft, vindkraft og kjernekraft.
Prisen på importstrøm er spesielt lav på nattetid ettersom produksjonen av varmekraft foregår døgnet rundt.
Dette påvirker dagens strømpris
Nord Pool skal være en nøytral instans. Det er bare en børs som samordner selgere og kjøpere av produktet. Det hele dreier seg om tilbudet, altså hvor mye kraft som blir produsert, og etterspørselen, det vil si den strømmen som blir brukt.
Produksjonen på sin side er svært væravhengig når det gjelder de fornybare energikildene, som vannkraft, solkraft og vindkraft.
Regner det lite i Norge blir strømmen dyr, men blåser det mye i Danmark eller Tyskland blir den tilsvarende billigere.
Når det gjelder varmekraft er prisen på råstoffene olje, gass eller kull avgjørende.
Angående forbruket er det som kjent spesielt høyt i Norge om vinteren. Når strømmen blir mer etterspurt, stiger den også i pris. Flere og flere velger også bort andre former for oppvarming, som gassovner eller oljefyrer. Selv om det er et økonomisk (og miljømessig) fornuftig valg, øker det samtidig presset på strømmarkedet.
I tillegg omsettes strømmen i euro på Nord Pool. Det vil si den norske kronekursen i forhold til euro vil også ha stor betydning for prisen du betaler.
Endelig er det overføringsbegrensninger i strømnettet, også kalt flaskehalser.
Det er grunnen til at vi har fem strømregioner i Norge med hver sine priser. Nord-Norge har stor kraftproduksjon. På grunn av disse flaskehalsene kan de ikke sende ubegrenset av sin billige strøm sørover. Derfor er det store prisforskjeller mellom regionene.
Så må du selvfølgelig betale påslag til strømleverandøren, og offentlige avgifter som merverdiavgift og el-avgift. De nordlige fylkene har fritak for merverdiavgift på strøm.
Se oversikt over de billigste avtalene på variabel strømpris
Hvordan redusere strømregningen?

Som vi har sett er dagsprisen som settes på kraftbørsen Nord Pool regulert av markedskreftene. Det er lite vi som forbrukere kan gjøre med dette.
Vi må derfor enten innrette strømforbruket vårt på en mest mulig gunstig måte, eller se om det er noe å gjøre med den avtalen vi har med strømleverandøren.
Du kan for eksempel gå gjennom strømbruken din og se om det er noe du kan spare på. Med moderne målere er det lettere å se hva strømmen brukes til. Rådene som ofte kan føre til størst besparelser er å senke innetemperaturen, spesielt i rom dere ikke befinner dere, og å bruke strøm om natten når den er billigere. Det er for eksempel ikke noe problem å lade elbilen mens du sover.
Det er også forskjellige strømavtaler og en viss konkurranse leverandørene mellom. Spotprisavtaler er som regel de billigste. Disse er også direkte relatert til prisen på Nord Pool. Andre avtaler som fastpris og variabel pris for strømmen sikrer deg mot de store toppene, men vil normalt bli dyrere på sikt.
Dernest er det den prisen strømleverandøren selv tar for jobben. Alle strømselskapene kjøper for samme prisen fra NordPool, men de vil ta ulike påslag for sine kostnader og sin fortjeneste.
Ved å bruke Dagbladets sammenligningstjeneste kan du enkelt finne det billigste tilbudet i ditt område.
Vanlige spørsmål
Nord Pool er den nordiske strømbørsen hvor en rekke produsenter og leverandører handler strøm til dagens strømpris.
Dagens strømpris beregnes ut fra tilbud (hvor mye strøm som blir produsert) og etterspørsel (hvor mye som blir brukt). Andre forhold som påvirker prisen på strøm er strømnettet, vedlikeholdsutgifter og valutasvingninger.
For det første foreligger det internasjonale avtaler som forplikter oss til det. Handelsutvekslingen bidrar også til at de enkelte landene kan selge sin overskuddsstrøm til land som har større behov. Unntaksvis har vi også strømunderskudd i Norge og vil være henvist til å handle andre steder.