Alt du bør vite om lading av elbil og strømbruk
For mange som kjøper elbil er utfordringen ofte knyttet til det med lading og strømbruk

Overgangen fra en bensindrevet bil er ellers ikke så stor. Unntaket er akkurat det med å fylle tanken. En elbil trenger et fulladet batteri før du setter ut på veien.
Da må du forholde deg til ting som ladeboks og ladekabel, og det kan være nødvendig med noen tilpasninger av det elektriske anlegget hjemme hos deg.
Her går vi gjennom det som er viktig å kunne om strøm og lading av elbil, og hvordan du bør innrette deg med tanke på sikkerhet, raskest lading og økonomi.
Å lade bilen hjemme

En av de store fordelene med elbil framfor den bensindrevne varianten er at du kan tanke opp hjemme. Du setter den til lading, og den er klar til å kjøre når du er det.
Det tar imidlertid lenger tid å lade enn bare å fylle opp med bensin. Dette lar seg likevel lett kompensere med planlegging og gode rutiner. Å sette bilen til lading om kvelden vil etter kort tid bli like naturlig som å slukke lyset eller sette på vekkerklokken før du legger deg.
Det er to alternativer når det kommer til hjemmelading. Du kan anskaffe en egen ladeboks eller du kan bruke en vanlig stikkontakt. Det er førstnevnte som er anbefalt. Merk også at det ikke er lov å bruke skjøteledning.
Lading med ladeboks
Ladeboksen må altså kjøpes separat og monteres på veggen. Denne boksen går også under navn som hjemmelader, vegglader, og hjemmeladestasjon. I alle tilfellene er det altså den samme boksen vi snakker om.
Fordelene med ladeboks framfor vanlig stikkontakt er at den regnes som tryggere, og det går vesentlig raskere å fullade bilen.
Ladeboksen er tross alt spesielt fremstilt til det formålet å lade elbilen eller hybridbilen din. Den vil også tilpasses det elektriske anlegget hjemme hos deg.
Når det gjelder hurtigheten regner man med at ladetiden reduseres med 60 % med en ladeboks.
Den totale ladetiden vil imidlertid avhenge av flere faktorer. For det første er det kapasiteten på batteriet ditt, så kommer spenningsnettet (vol), inntaket til huset og strømstyrken (ampere) i kursen elektrikeren legger opp. Utetemperaturen påvirker også ladetiden i stor grad.
Ladeboksen kommer i utgaver både med fastmontert kabel og med uttak for egen ladekabel. I sistnevnte tilfelle er det ladekabel type 2 du trenger. Det er også muligheter med to uttak i en boks dersom du har flere elbiler som skal lades på samme tid.
Merk at valg av ladestasjon også avhenger av hvilket strømnett du har, og størrelsen på hovedsikringen. Hør med en elektriker eller din elbilforhandler om dette.
Bor du i borettslag eller sameie kan det være egne ordninger eller krav om godkjennelse før du setter opp ladeboksen. Noen nettselskap krever også egen søknad.
Installeringen av boksen skal foretas av elektriker. Prisen er fra rundt 15 000 og oppover. Den avhenger av hvor mange tilpasninger som må gjøres til det elektriske anlegget.
Lading i stikkontakten
Har du ikke ikke egen ladeboks, er det altså mulig å bruke stikkontakten.
Her er det imidlertid noen krav. Du må ha:
- Egen kurs med maks 10 ampere
- Jordfeilbryter type B
- Overspenningsvern i el-anlegget (kan settes opp av elektriker)
Jordfeilbryteren sørger for at ladingen stanses dersom det registreres feil.
En ladekabel for lading i stikkontakt vil følge med ved kjøp av ny bil. Den kalles Mode 2 (Mode 1 er en vanlig ledning) eller “nødlader”. Det siste henspeiler på at det er ladeboksen som er den anbefalte løsningen.
Nødladeren vil ha en egen styringsenhet, også kalt “kladd”, på selve ledningen. Styringsenheten skal sørge for at ladeboksen holder seg til angitt mengde.
Det anbefales et eget oppheng for kabel og styringsboks for å unngå at stikkontakten utsettes for tung belastning. Det vil i så fall være risiko for varmgang, som i seg selv regnes som brannfarlig,
En annen ting du skal være oppmerksom på er alltid å koble til og fra bilen før du gjør det samme med støpslet i stikkontakten.
Lading på ladestasjoner
Når du er på tur eller på ferie og ikke har mulighet for hjemmelading, er du avhengig av å lade andre steder. Har du tilgang på stikkontakt, for eksempel når du er på hytta eller besøker noen, kan du bruke medbrakt nødlader.
Ellers må du sikte deg inn på ladestasjoner. Det blir stadig flere av dem rundt om i landet, men du bør sjekke hvor de befinner seg på reiseruten din før du drar av sted. Egne kart er tilgjengelige.
Ladestasjoner med egen kabel montert kalles hurtiglading. Her kan du lade opp det du trenger for å komme deg til neste ladepunkt.
Når batteriet er ladet opp til 80 %, vil ladingen gå merkbart tregere. Den vanligste anbefalingen er da å bare lade opp til dette punktet.
På en ladestasjon vil du få mer strøm på kortere tid enn hvis du lader hjemme. Til gjengjeld vil den koste betraktelig mer.
Det vil være forskjellige systemer på ulike ladestasjoner. Les derfor veiledningen på det enkelte stedet før du lader.
Tips: Finn beste fastprisavtale der du bor
Offentlige ladepunkter
Noen steder har kommunen satt ut ladepunkter i tilknytning til offentlige parkeringsplasser. Mange av disse var tidligere gratis som et intensiv for mer bruk av elbil. Det går i retning av at man etterhvert krever betaling for dette, men det er fortsatt ganske rimelig.
Slik lader du billigst
Mange går til anskaffelse av elbil av økonomiske grunner. Her er det også en del måter å innrette seg på for å redusere kostnadene til strømbruk.
- Lad bilen hjemme. Det faller vesentlig billigere enn å bruke ladestasjoner. Du kommer tross alt ganske langt på et fulladet batteri hjemmefra.
- Lad bilen om natta. Strømprisene er lavere utenom de mest aktive timene på dagtid.
- Bruk offentlige ladepunkter når du kan.
- Velg strømleverandøren med de laveste prisene. Strømprisen svinger mye, og det varierer hvilken leverandør som til enhver tid er den rimeligste. Bruk Dagbladets sammenligningstjeneste og finn den billigste strømmen nærmest deg.
Ofte stilte spørsmål om lading av elbil og strømbruk
Du ganger den aktuelle strømprisen per kilowattime med det antallet kw batteriet har kapasitet til. Det tilsvarer da prisen for en fulladet elbil. Produsenten vil angi en forventet rekkevidde på hvor langt du kommer med dette. I tillegg er det også en rekke andre faktorer som spiller inn. Herunder kommer din egen kjørestil, utetemperaturen, om du kjører i kupert terreng og hvor mye strøm bilen bruker til andre ting.
Ulike ladestasjoner har forskjellige priser og bruker også forskjellige prismodeller. Det er derfor ikke mulig å angi noe presist. Generelt er strømmen du lader fra ladestasjoner dyrere enn den du har hjemme, og hurtiglading koster mer enn normallading.
Nei. Det er strengt forbudt på grunn av brannfare ved jordingsfeil.
Du kan lade fra stikkontakten med en Mode 2 nødlader. Det krever at du har installert en egen kurs på max 10 ampere og en jordfeilbryter type B.