Hjemmelader til elbil
Det er ulike typer hjemmeladere til elbil. Det skilles mellom mode 1, mode 2 og mode 3. Forskjellene ligger i om du kun bruker vanlig stikkkontakt, en ladekabel med kontrollboks eller har egen ladeboks hjemme. Sistnevnte er det ferskeste steget på utviklingsstigen og er det som anbefales for nyere elbiler.

I denne artikkelen kan du lese mer om de ulike laderne, og hvilke krav som stilles til det elektriske systemet ditt. Du får også noen tips om fornuftig lading med på kjøpet.
Hjemmelading – elbilens store forse
Elbilsalget tar fullstendig av i Norge. Hele åtte av ti nordmenn velger elektrisk løsning når de kjøper seg ny bil.
Det ligger store fordeler både som en miljøvennlig løsning og at den anses som privatøkonomisk gunstig ut fra et totalregnestykke. Det er også mye som tyder på at elbiler representerer framtiden.
Enda en fordel er at du kan “fylle tanken” hjemme. Du setter den til lading på kvelden, og den er kjøreklar dagen etter.
Før du kan lade hjemme må du imidlertid ordne med det elektriske systemet og tilpasse ut fra hvilken type hjemmelader du bruker. Her kommer en gjennomgang av de ulike modes.
Mode 1 – en vanlig stikkontakt
Mode 1 er den enkleste måten å lade elbil på. Du bruker den vanlige stikkontakten (også kalt Schuko) og en vanlig kabel. Det er altså ingen ladeboks eller noen kontrollboks på kabelen.
Det er verdt å merke seg at denne måten å lade på kun anbefales for eldre elbiler eller enkle kjøretøy som motorsykler eller lignende.
Det er imidlertid noen krav til det elektriske anlegget. Det må være en egen kurs på maks 10 ampere, og du må ha jordfeilbryter type B. Det er nødvendig med type B fordi batteriet benytter seg av likestrøm, og en vanlig jordfeilbryter vil ikke kunne registrere eventuelle feil her.
En elektriker bør sjekke systemet ditt og gå god for at du kan lade elbilen med vanlig stikkontakt.
Bemerk også at vanlige stikkontakter ikke tåler langvarig belastning over 10 ampere. Det kan føre til varmgang og brannfare. Slik lading må derfor begrenses i tid. Husk at du normalt vil kunne velge lavere ladestrøm manuelt.
Har du en industrikontakt kan den tåle noe høyere ladestrøm. Se hva som er angitt på denne. Industrikontakten bør imidlertid plasseres litt høyt på veggen eller på en annen måte som gjør den utilgjengelig for barn, ettersom den normalt ikke er utstyrt med barnesikring.
Tips: Finn beste strømavtale med innkjøpspris
Mode 2 – Ladekabel med kontrollboks
For Mode 2-lading kan du fortsatt bruke din vanlige stikkontakt, eventuelt en industrikontakt.
Ladekabelen er derimot spesialtilpasset lading av elbil. Den er utstyrt med en kontrollboks på selve kabelen, også kalt “kladd”. Denne boksen overvåker jordforbindelsen og stanser ladingen hvis den oppdager feil. Ladestrømmen er forhåndsinnstilt av fabrikken normalt til 8-16 ampere. Du vil kunne justere til lavere verdier på boksen,
Det anbefales på sterkeste å montere et oppheng til kabelen. Boksen veier mellom 1 og 3 kilo Det er en større belastning enn det vanlige stikkontakter er konstruert for. Det vil derfor være en risiko for varmgang og brann uten en slik avlastning.
Du må fortsatt ha jordfeilbryter type B og overstrømsvern ved Mode 2.
Ladekabel med kontrollboks kalles også for nødlader, ettersom det anbefales å installere egen ladeboks for hjemmelading (mode 3).
Mode 3 – Egen ladeboks
Med en egen ladeboks får du en kontakt og et system som utelukkende beregnet på lading av elbil. Denne boksen skal i motsetning til en vanlig stikkontakt tåle høye belastninger over tid Dette er derfor også ansett som den tryggeste måten å lade på.
En vanlig ladeboks lader opptil 60 % raskere enn en kabel som settes i stikkontakten.
En ladeboks til hjemmebruk fastmonteres normalt på det stedet du pleier å lade, i garasjen eller utendørs. Hvis den er utendørs bør den være under et eget som beskytter mot fuktighet.
Kabelen vil som oftest være fastmontert på boksen, selv om det også vil være mulig å anskaffe løse kabler. De fleste foretrekker fastmonterte ettersom de alltid er klare til bruk. Bilens egen ladekabel bruker du bare til nødlading.
Det er en fordel å sette opp et oppheng for fastmontert kabel slik at den ikke ligger og slenger (og du kjører over den med bilen).
Vær oppmerksom på at det er tre forskjellige ladekontakter som er i bruk. Det er type 2 som er den vanligste for nye biler, men dobbeltsjekk for sikkerhets skyld før du installerer ladeboks til din bil.
Det elektriske anlegget krever egen kurs på opptil 30 ampere og jordfeilbryter type B.
Det er heller ikke så dumt å plassere ladeboksen så nær bilens ladepunkt som mulig, Tenk derfor over om det er foran eller bak, og til høyre eller venstre. Ideell høyde er 0,5-1,5 meter over bakken.
Smartladere for fonuftig lading
Selv om elbiler er et fornuftig økonomisk alternativ til kjøretøy som fortsatt beveger seg framover ved hjelp av fossilt brennstoff, kan det til tider koste litt i perioder.
En smartlader vil kobles sammen med ditt øvrige strømforbruk, og lade bilen når strømmen koster minst.
Bruker du for eksempel komfyren samtidig som du har en vask gående i vaskemaskinen, vil smartladeren registrere dette og nedjustere ladestrømmen. Når belastningen på strømnettet går tilbake til normalen, fortsetter den å lade på vanlig måte.
Med eller uten smartlader er det også fornuftigst å foreta ladingen om natta hvor strømprisen per kilowattime er lavest.
Tips ved lading

Bilen lader best når batteriet er varmt. Det er det rett etter at du har kjørt en tur. Ellers lader det tregere spesielt på kalde dager.
Når det ikke er behov for mer, holder det å lade opp til 80 %. Da vil batteriet holde lenger. Det er ikke å anbefale å la bilen stå fullt oppladet i lengre tid.
Du behøver heller ikke å lade før batteriet er nede i 20 %, med mindre du da har bruk for det til en lengre tur hvor det ikke er lademuligheter.
For langturer er det også greit å sjekke ut på forhånd hvor det er ladestasjoner. Det er egne kart for dette.
Tips: Finn beste fastprisavtale der du bor
Vanlige spørsmål
Mode 1 lading av elbil er bruk av vanlig kabel som puttes i en vanlig stikkontakt. Dette anbefales kun for eldre elbiler. Merk at det ikke er lov å bruke skjøteledninger.
Mode 2 lading av elbil er en spesialkabel med kontrollboks som kan puttes i en vanlig stikkontakt. Det kalles også nødlading.
Mode 3 lading er det som anbefales for nye elbiler. Det innebærer at du investerer i en egen ladeboks du kan montere på veggen.
En ladeboks lader bilen raskere og sikrere enn en kabel som puttes i en vanlig stikkontakt. Den lader opptil 60 % raskere og reduserer risikoen for varmgang og brann. Ladeboks anbefales av DIrektoratet for samfunnssikkerhet og beredskap