Hva er strøm?
Strøm er noe dagligdags, men samtidig et lite mysterium for de fleste. Hvor kommer egentlig denne energien fra, og hvordan dukker den opp i vår egen stue? Hva er ampere, watt og volt? Og ikke minst, hva er det egentlig vi betaler for og hvordan regnes strømregningen ut?

Noe husker man kanskje fra fysikktimene på skolen, men likevel er det som om vitenskapelige begreper og beregninger bare slynges mot oss når vi prøver å få en nærmere forståelse av hva denne livsviktige strømmen egentlig er.
Her prøver vi å forklare de viktigste tingene du bør vite om strøm.
Strøm – enkelt forklart
Strøm generelt er noe som er i bevegelse, som for eksempel vannstrømmer i elver og hav. Når vi snakker om strøm til daglig, er det imidlertid først og sist elektrisk strøm det handler om.
I dagligtale brukes også elektrisitet og strøm om hverandre. Men elektrisitet er altså selve kraften, mens strømmen på en måte beskriver frakten av denne kraften.
Det er derfor hensiktsmessig å snakke om hvordan elektrisitet dannes først.
Slik dannes elektrisitet
Det er ulike former for energi. Elektrisk energi dannes ved at man omdanner kraft fra såkalte primære energikilder til en en kraft det er lettere for oss å håndtere. Primære energikilder kan være naturkrefter som solkraft, vindkraft eller vannkraft. Vi kan også omdanne energi fra olje,kull og gass, eller fra atomkraftverk.
Et vannkraftverk fungerer for eksempel ved hjelp av en turbin som generer kraften ved vanngjennomstrømningen. Norske vannkraftverk lagrer vann i store reservoarer. Når disse tømmes, produseres elektrisitet.
Elektrisk energi fraktes gjennom ledninger
Strøm defineres noen ganger som elektroner som er i konstant bevegelse. Det gjelder da å lede disse i riktig retning.
Elektroner er, som noen kanskje vil huske fra skolen, negativt ladde partikler.
Metaller som kobber er gode strømledere. Ved at elektronene kan hoppe fra kobber-atom til kobber-atom skyves strømmen gjennom ledningen til den er framme ved bestemmelsstedet.
Likestrøm og vekselstrøm
To begreper som strømentusiaster liker å bruke, men som ikke alle helt forstår, er vekselstrøm og likestrøm.
Likestrøm er det vi kan putte i et batteri. Her beveger elektronene seg i en og samme retning.
Vekselstrøm er det som leveres hjem til deg, og som du tar ut gjennom stikkontakten. Den kan bevege seg i flere retninger.
Forskjellige måleenheter for strøm

Strøm måles på forskjellige måter. Det er hensiktsmessig å kunnes skille mellom ampere, volt og watt når du leser anvisninger på elektrisk utstyr eller når du ønsker å beregne forbruket ditt.
Tips: Finn beste strømavtale med innkjøpspris
Ampere – strømstyrke
Ampere måler det vi kaller strømstyrke. Strømstyrken angis på sikringene, som setter en grense på hvor mange ampere du kan bruke.
For å gi en viss forståelse av denne måleenheten, kan vi nevne at en brødrister krever en strømstyrke på 9 ampere, mens et lynnedslag kan produsere opp mot 30 000 ampere.
Ordet ampere er en hyllest til vitenskapsmannen André-Marie Ampère (1775 -1836) som fant opp den elektriske telegrafen.
Volt – spenning
Volt definerer elektrisk spenning. Det vil si strømmen som føres gjennom en lukket krets, som for eksempel en stikkontakt.
Stikkontakter i Norge er standardmessig laget til å tåle en spenning på 230 volt.
Watt – effekt
Watt (W) kjenner vi fra strømregningen. Det er mengden av strøm du bruker, og som leverandøren ønsker å få betalt for.
Hvor mange watt du er i stand til å bruke avgjøres av sikringen (ampere) og stikkontakten (volt). Med en sikring på 16 ampere og en vanlig stikkontakt med kapasitet for 230 volt blir resultatet altså 16 x 230 = 3680 watt.
Ved bruk av 1 000 watt i en time, får en kilowattime (kWh), som forbruket ditt angis som på strømregningen.
Kraftselskap, strømselskap og nettleverandør
For at strømmen skal komme helt hjem til deg, må den først gjennom tre forskjellige selskaper, produsenten, selgeren og leverandøren.
Først må selve strømmen produseres. Det er det kraftverket som gjør. I Norge er det Statkraft som er står for brorparten av strømproduksjonen, men det også flere andre aktører som blant andre Norsk Hydro, Lyse Energi og Agder Energi.
Strømselskapet kan ha sin egen strømproduksjon, men kan også handle fra andre kraftleverandører eller på den nordiske kraftbørsen Nord Pool. Deretter videreselger de strømmen til deg. Det er over 100 strømselskapet i Norge du kan velge å kjøpe strømmen din fra. Du kan sammenligne prisene og andre betingelser på Dagbladets sammenligningstjeneste.
Til slutt skal strømmen leveres på døra. Da må man bruke det lokale nettet med ledninger og annet utstyr. Dette eies av et nettselskap, og kommer til uttrykk på strømregningen i form av nettleie. Nettselskapene er eneleverandører i sitt område, og du kan ikke skifte slik du kan med strømselskap.
Strømmens historie i Norge
Vi var tidlige ute med strøm i Norge. Edison hadde knapt fått godkjent patentet på glødelampen før vi begynte med elektrisk gatebelysning i Hammerfest i 1890.
I sporvognene ble hestekraften erstattet med elektromotorer i Kristiania i 1894. Den fikk da raskt det folkekjære navnet “trikken” (eller “elektrikken” til å begynne med).
De første kraftverkene baserte seg på dampkraft, men man så fort hvilket potensial for vannkraft som lå i alle vassdragene. Denne vannkraften var allerede i bruk på i sagverkindustrien, så skrittet var kort da man først hadde teknologien inne.
Her var norske myndigheter framsynte, og sørget for hjemfallsrett til vassdragene. Det er grunnen til at 90 % av vannkraften fortsatt er eid av det offentlige, og ikke av utenlandske selskaper.
I 1991 ble strømmarkedet liberalisert slik at norske forbrukere kunne velge hvilket strømselskap de vil kjøpe strømmen sin fra.
Over halvparten av energiforbruket vårt skriver seg i dag fra elektrisk strøm.
Hva bestemmer prisen på strøm?
Strøm er ferskvare og må forbrukes ganske raskt etter at den er produsert. Prisen baserer seg på løpende tilbud og etterspørsel. Det er årsaken til at strømprisene svinger hele tiden, og at de generelt er ekstra høye om vinteren.
Forbrukere kan ha en viss påvirkning på regningen de får ved å innføre strømsparende tiltak, regulere bruken til tider på dagen hvor strømmen er billigere (spesielt på natten) eller velge rett strømleverandør.
Du kan sammenligne aktuelle priser og avtaler hos strømleverandørene på Dagbladets sammenligningstjeneste.
Tips: Finn billig strøm der du bor
Vanlige spørsmål
Strøm er elektrisk energi som kan bringes hjem til deg via nettleverandøren. Strøm kan produseres ved hjelp av ulike energikilder som vann-, vind-, sol og atomkraft, samt ved forbrenning av olje, kull eller gass.
Ampere er måleenhet for strømstyrke. Sikringene i sikringsskapet angis i ampere.
Volt er måleenhet for elektrisk spenning. Elektrisk spenning finner du eksempelvis i stikkontakter som er godkjent for 230 volt.
Watt er en måleenhet for elektrisk effekt. Effekten beregnes ved å multiplisere strømstyrke (ampere) og effekt (volt). Strømforbruket ditt måles i kilowattimer (kWh).