Alt du må vite om ladekabler til elbil
Kjøper du elbil må du forholde deg til ladekabler. Det finnes ulike typer, og det er spesifikasjoner som mode, ampere, faser, og hvordan de fungerer sammen med det annet ladeutstyr.

I denne artikkelen gir vi deg den informasjonen du trenger for å ta det riktige valget.
Betydningen av riktig ladekabel til elbil
Det store flertallet velger i dag elbil når de kjøper nytt kjøretøy. Dette er en varig trend, og kanskje vil vi i løpet av ikke alt for mange år ha byttet ut hele bilparken.
Elbiler har de samme kjøreegenskaper som de bensindrevne eller dieseldrevet bilene vi er vant til. Det er det å fylle tanken som krever en omstilling. Elbilen skal som kjent lades elektrisk. Fordelen er at det kan du gjøre hjemme.
Det er imidlertid store mengder med strøm som skal overføres på relativt kort tid. Derfor bør det brukes ladeutstyr som er tilpasset dette. Her kommer ladekabelen inn.
Ved kjøp av elbil vil du få anvisning på riktig ladekabel til den aktuelle modellen fra forhandleren eller produsenten. Du bør selvfølgelig rette deg etter dette. Det følgende er for deg som ønsker mer kunnskap om ladekabelens funksjon og de forskjellige variantene som finnes.
Sammenlign de billigste avtalene på variabel strømpris
Type 1 og type 2
Man har tilsynelatende et veivalg allerede ved at det opereres med to typer kontakter.
Her er det imidlertid type 2 som er dagens standard. Unntakene fra dette er enkelte eldre amerikanske og asiatiske modeller som er produsert før 2017.
Merk at det kun er i kjøretøyenden det er aktuelt å skille mellom type 1 og 2.
Den faktiske forskjellen på disse to er at type 1 har en effekt begrenset oppad til 7,4 kw, mens type 2 kan ta 22 kw. Det betyr at det er potensial for betydelig raskere lading med type 2 kabel,
4 modes
Dernest spesifiseres kabelen etter mode 1, mode 2, mode 3, og mode 4.
Mode 1 er en vanlig ledning, så den trenger du ikke å forholde deg til.
Mode 2 er en kabel som kan plugges i en vanlig stikkontakt. Denne kabelen følger ofte med bilen du kjøper.
Mode 3 kabel kan lade fra en ladeboks, installert hjemme eller på en ladestasjon. Det er mode 3 som er anbefalt.
Mode 4 er kabler som er fastmontert på ladestasjoner og beregnet for hurtiglading. Det er derfor ikke noe du trenger å anskaffe.
Mode 2 lading fra stikkontakt
Dersom du ikke har egen ladeboks trenger du altså en mode 2 ladekabel. Den er også praktisk fordi du kan bruke den andre steder, for eksempel når du er på hytta eller du besøker noen.
For å lade bilen på denne måten er det visse krav til det elektriske anlegget ditt. Det skal ha en jordfeilbryter type B, egen kurs på maks 10 ampere og overspenningsvern. Få en elektriker til å sjekke eller eventuelt ordne dette.
Det vil være festet en stor kontrollboks på mode 2 kabelen. Den er ganske tung og kan slite på kontakten kabelen er koblet til. For å unngå varmgang bør dennne derfor henges opp i en kurv eller annet egnet oppheng.
Mode 3 lading fra ladeboks
Har du først investert i en elbil, bør du også få satt opp en ladeboks i garasjen. Til denne trenger du altså mode 3 kabel.
Ladeboks og mode 3 kabel er spesielt tilpasset lading av elektriske kjøretøy. Du kan regne med betydelig raskere lading enn lading gjennom stikkontakt med type 2 lader. Du ivaretar også sikkerheten i mye større grad ved at det ikke oppstår varmgang med følgende fare for brann.
Lading fra stikkontakt blir derfor kalt nødlading, og bør være sekundær jamført med lading fra ladeboks.
Mode 3 ladekabel kan også brukes til normallading og semihurtiglading på ladestasjoner.
Mode 4 hurtiglading fra ladestasjon
Denne trenger du altså ikke å kjøpe ettersom den er fastmontert på ladestasjonen.
Det som er spesielt med denne kabelen er at den lader bilen vesentlig raskere enn ved hjemmelading eller normallading. Det er nyttig når du er på tur, og ikke kan sitte og vente i mange timer for å komme deg videre.
Grunnen til at det går raskere er at kabelen lader batteriet direkte, og ikke går via bilens ombordlader slik mode 2 og mode 3 kabler gjør.
16 eller 32 ampere
Ampere er den måleenheten som angir hvor mye strøm som kan føres gjennom kabelen på samme tid.
Ladekabler vil ha enten 16 eller 32 ampere.
En kabel med 32 ampere kan tillate mer strøm enn en med 16 ampere under forutsetning av at det er en strømkilde som tilbyr det samme. Med en strømkilde på 16 ampere vil uansett kabelen ikke levere noe mer enn dette.
En 16 ampere kabel kan godt kobles til en strømkilde som yter 32 ampere, men vil ikke levere mer enn 16 ampere.
Ved kjøp av nye kabler anbefales 32 ampere, ettersom den har større muligheter og forventes å bli en standard.
Tips: Finn billigste fastprisavtale der du bor
1-fas eller 3-fas
3-fas gir i likhet med høye ampere større gjennomstrømming.
En ladekabel type 1 gir kun mulighet for 1-fas.
Ladekabel type 2 støtter både 1-fas og 3-fas, men det er ikke alle elbil modeller som har tilrettelagt for 3-fas. Sjekk hva som står om din bil i den medfølgende veiledningen eller spør forhandleren.
Andre ting du bør sjekke på ladekabelen

I tillegg til det som er nevnt over bør det informeres om følgende i beskrivelsen av kabelen du kjøper:
- at kabel og plugger er flammehemmende
- tetthetsgraden på kabel og plugger (anbefalt IP44 eller høyere)
- om pluggene er sveiset eller loddet i kontaktpunktene
- om pluggen er fylt med harpiks
Forskjellen på en dyr og en billig kabel er ofte basert på om de ovenstående kvalitetskravene er oppfylt.
Ofte stilte spørsmål om ladekabler til elbil
Mottaket på elbilen din støtter enten type 1 eller type 2. Med unntak av enkelte eldre amerikanske og asiatiske modeller (produsert før 2017) vil alle elbiler ha type 2 i dag.
“Nødlader” er en betegnelse på ladekabelen som er tilpasset en vanlig stikkontakt. Ettersom man av sikkerhetsmessige grunner anbefaler en egen ladeboks, kalles denne kabelen noen ganger for nødlader.
Den vanlige stikkontakten din er ikke tilpasset den strømmengden som skal til for å lade elbiler. Med en egen ladeboks reduseres risikoen for varmgang med tilhørende brannfare, samtidig som det går betydelig raskere å lade.