Finn en billig strømavtale i Møre og Romsdal

Vil du spare store beløp på din strømregning i dag, opptil flere tusen kroner? Er du klar over hvor lett dette faktisk er å gjøre i dag om du benytter deg av den rette fremgangsmåten? Da vil denne artikkelen være til god hjelp for deg. Alt du trenger å vite om hvordan man enkelt bytter strømleverandør i Møre og Romsdal i dag, og andre ting som er greit å vite om strøm generelt sett vil bli diskutert om du fortsetter å lese.
Om norsk strøm
Strøm har vært konkurranseutsatt i Norge siden tidlig på nittitallet, som betyr at strømkunder i dag kan velge fritt hvilken strømleverandør de vil benytte seg av. Resultatet av dette er at det for øyeblikket er flere strømleverandører å velge mellom enn noen gang tidligere, som igjen har ført til billigere strøm for forbrukeren. Som kunde er det derfor mulig å skaffe seg en svært god strømavtale i dag, takket være et veldig gunstig marked.
Visste du forresten at strøm er en ferskvare, som er dårlig egnet til både lagring over tid og transport over større distanser? Det betyr at prisen på strøm konstant er i endring, i takt med produksjon og etterspørsel, og faktisk vil endre seg fra time til time. Det er derfor veldig nyttig å holde seg oppdatert på markedsprisen av strøm, slik at man til enhver tid vet om man betaler en grei pris for strøm sammenlignet med den faktiske strømprisen på den nordiske kraftbørsen Nord Pool, hvor norsk strøm blir kjøpt og solgt.
Hva er strømregion Midt?
Det norske strømmarkedet er delt inn i 5 forskjellige strømregioner; Øst (N01), Sør (N02), Midt (N03), Nord (N04) og Vest (N05). Møre og Romsdal befinner seg i strømregion Midt, som har forholdsvis dyr strøm sammenlignet med resten av landet. Som et resultat av et mer fragmentert strømnett med mer utfordrendes natur å drive dette i, i tillegg til færre innbyggere og forbrukere som deler på disse kostnadene, er prisen man betaler for strøm relativt høy i Møre og Romsdal.
Les mer: Norske strømregioner
For deg som er bosatt i Møre og Romsdal betyr dette at det er særdeles viktig å sørge for at man har en billigst mulig strømavtale, og holder seg oppdatert på hva som faktisk skjer på strømmarkedet og prisendringer på kraftbørsen. Siden totalprisen man betaler for strøm i løpet av ett helt år kan variere med flere tusen kroner avhengig av hvilken avtale man benytter seg av, er valg av strømavtale noe man bør gjøre med omhu.
Hvilken strømavtale er billigst i Møre og Romsdal?
Når man velger seg strømavtale er det veldig viktig å velge en avtale som er mest mulig tilpasset sine individuelle, spesifikke behov. Den avtalen som er best egnet til naboen din er ikke alltid det beste alternative for deg, noe som er verdt å huske på. Den beste måten å finne ut hvilken avtale som for tiden er billigst er å sjekke statistikk fra NVE, i tillegg til å se over råd fra Forbrukerrådet. Gjør man det er det mulig å sammenligne den gjennomsnittlige prisen kunder har betalt for strøm ved bruk av de ulike avtalene over flere år, som er en god indikasjon prismessig på hvilken avtale som er billigst.
Det kommer tydelig frem at spotpris avtaler er det billigste alternativet for folk flest, og at det er denne strømavtalen som vil gi deg billigst strøm på sikt i Møre og Romsdal. Også Forbrukerrådet anbefaler denne type avtale for tiden, som også er betryggende å vite. Det viser seg også at variabel pris avtaler for tiden er det dyreste alternativet, og Forbrukerrådet anbefaler at man unngår disse avtalene for øyeblikket. Stikkprøver de nylig foretok viser at strømkunder som benytter seg av variabel pris avtaler ofte betaler både to og tre ganger mer enn markedspris for strøm, og dermed blir lurt av sin strømleverandør.
Hvordan fungerer de ulike strømavtalene?
De ulike strømavtalene er faktisk veldig forskjellige, og det er stor forskjell på hvor mye man vil ende opp å betale for strømforbruket sitt om man sammenligner dem direkte. Som tidligere nevnt er det derfor viktig å sette seg inn sitt eget strømforbruk for å best velge den avtalen som på sikt vil være god for deg.
Fastpris er en strømavtale der kunden prissikres mot fremtidige pris svingninger på kraftbørsen, og i stedet betaler den samme prisen for strøm gjennom hele avtaleperioden, uavhengig av prisendringer på kraftbørsen. Dette er derfor en veldig forutsigbar og trygg avtale, selv om man betaler litt ekstra for strøm for å få denne tryggheten.
Variabel pris er en strømavtale der kunden prissikres i minst fjorten dager om gangen gjennom avtaleperioden, men prisen ikke alltid endres så ofte. Denne avtalen er en slags mellomting om man sammenligner med fastpris og spotpris.
Spotpris er en strømavtale der kunden vil betale markedspris plus tillegg for strøm gjennom hele avtaleperioden. Det betyr at prisen man betaler faktisk vil endre seg fra time til time, i takt med pris svingninger på kraftbørsen. Dette er derfor en veldig uforutsigbar type strømavtale, hvor det er umulig å vite helt nøyaktig hvor mye man vil betale for strøm i løpet av et år. Likevel er det altså denne avtalen som er anbefalt for de som vil skaffe seg billig strøm i Møre og Romsdal i dag.
Finn billig strøm der du bor i Møre og Romsdal
Ofte stilte spørsmål
Før i tiden var det vanlig at man selv oppsøkte sine lokale strømleverandører, enten over telefon eller i person, om man var interessert i å bytte aktør eller avtale. Dette hører heldigvis fortiden til, og er faktisk en veldig dårlig fremgangsmåte om man vil skaffe seg billig strøm. Nå kan du enkelt se alle de beste strømtilbudene i Møre og Romsdal ved hjelp av vår sammenligningstjeneste.
Møre og Romsdal ligger i strømregion Midt. Den utfordrende naturen og fragmenterte strømnettet bidrar dessverre til at regionen er noe dyr sammenlignet med de andre strømregionen. Da er det ekstra viktig å ha en god strømavtale slik at du betaler så lite som mulig.
Strømleverandørene kjøper strøm på strømbørsen Nordpool. Det er prinsippet om tilbud og etterspørsel som styrer strømprisene. I Norge produserer vi mye strøm som gjør at vi generelt har billigere strøm enn mange andre land i europa. Siden så mye som 60 – 80 prosent av strømforbruket går til oppvarming er strømprisene høye om vinterene og lave om sommerene. Fra dag til dag er strømmen lavest når det er få som bruker strøm samtidig som midt på dagen og natten for eksempel.