Alt du må vite om ny nettleie for 2022
Det er nye regler for beregning av nettleie fra 1. januar 2022. Hva går de ut på, og blir strømmen egentlig dyrere eller billigere med dette?

Formålet med disse nye reglene er at du til en viss grad selv skal kunne regulere prisen ut fra når du bruker mest strøm. Myndighetene ønsker å unngå de store toppene, og dermed premiere de som bruker strøm utenom disse.
Her får du en orientering om hva de nye reglene går ut på, og hvordan du best kan innrette deg for å få lav nettleie.
Tips: Finn billig strøm der du bor
Nettleie og strømleveranse – to regninger
Først må vi huske på at det du betaler for strømmen består av to deler.
- Strømmen du faktisk bruker betaler du til strømleverandøren
- Frakt/levering av strøm hjem til deg er nettleie som du må betale til et nettleieselskap.
Dersom du har såkalt gjennomfakturering vil du likevel få kun én faktura. Her skal det imidlertid være spesifisert hva som går til strømleverandøren og hva som går til nettleieselskapet.
I motsetning til strømleverandør kan du ikke selv velge eller bytte nettleieselskap, Disse har enerett for levering av strøm i sine geografisk fordelte områder.
Dette er nettleie
Du betaler ulike avgifter og kostnader gjennom nettleien. En god del av det er offentlige avgifter som el-avgift, andel til Enova og merverdiavgift. Videre skal 18 % av det du betaler gå til Statnett, som driver det landsdekkende strømnettet,
Det som blir igjen går til den lokale nettleverandøren og inkluderer foruten selve frakten også vedlikehold, fornying og videreutbygging av linjenettet. Hertil kommer feilretting og generell beredskap.

Beregning av nettleie: fastledd og energiledd
Nettleien består av to komponenter som framkommer av fakturaen din; fastleddet og energileddet.
Fastleddet har fram til 2022 vært likt for alle abonnentene i det enkelte utleieselskap. Enkelte av selskapene har differensiert beløpet ut fra størrelsen på hovedsikringen,
Energileddet er basert på ditt forbruk. Det er en fast pris per kilowattime du bruker. Grunnen til det er at du tar opp plass på strømnettet.
Ettersom nettleieselskapene er i en monopolsituasjon i sitt distrikt, legger myndighetene føringer på hvor høye priser de kan ta totalt.
Planlagte endringer fra 1. januar 2022
Myndighetene ønsker altså å innføre en ny beregningsmodell fra 2022. Den har to hoveddeler:
- Prisen på energileddet varierer ut fra når du bruker strøm
- Prisen på fastleddet tar utgangspunkt i ditt maksbruk, altså den timen i måneden du bruker absolutt mest strøm
Det første punktet er ment å¨premiere de som klarer å overføre strømforbruket sitt til tider det er liten belastning på strømnettet. Det vil si i helger og om nettene (fra 22.00 om kvelden til 06.00 om morgenen). Prisene er også lavere om sommeren enn om vinteren.
Fastleddet vil altså bestemmes ut fra ditt maksbruk. Intensjonen er å begrense strømtopper, og å belønne de som fordeler bruken over lengre tid.
Hvert nettleieselskap har utarbeidet egne tabeller. Gå inn på nettsiden til din nettleverandør og finn nærmere informasjon om prisene i ditt distrikt.
Tips: Oversikt over spotprisavtaler
Tilpasninger for å spare penger på strømregning og nettleie
Det er altså viktig å ikke bruke for mye strøm på en gang for at maksprisen ikke skal bli for høy, Denne er som nevnt avgjørende for fastleddet i din nettleie.
Det vil altså ikke lønne seg å la alle elektriske apparater gå for fullt på samme tid. Vaskemaskin, flombelysning, alle varmeovner på fullt og lading av elbil på samme tid vil få en uforholdsmessig stor innvirkning på din regning.
Når det gjelder tiden på døgnet, er det altså billigere å bruke strøm om natta. Det vil dermed være naturlig å utnytte dette til å lade elbilen. Har du tidsinnstillinger kan du programmere for eksempel gulvvarmen på badet til å aktiveres ved 4-5-tiden om morgenen. Generelt er det imidlertid fortsatt en stående anbefaling at du ikke bruker elektriske apparater når du ikke er til stede eller når du sover.
Helgene vil også ha rimeligere strøm. Kan du henvise strømkrevende aktiviteter til lørdag eller søndag, er det dermed også penger å spare.
Kritikk mot den nye modellen
Mange har pekt på¨at strømmen med denne nye beregningsmodellen vil bli mye dyrere for mange. Samtidig var det valgt et svært dårlog tidspunkt for iverksettelsen, ettersom prisene på strømforbuket generelt lå på et svært høyt nivå på slutten av året 2021.
En del kritikere mener også at det blir høyere brannfare i og med at brukerne motiveres til å bruke strøm om natta, mens de som regel ikke er våkne og kan passe på.
Flertallet på Stortinget ønsker derfor å utsette reformen. Det skaper igjen problemer for energiselskapene som har brukt mye ressurser på å beregne priser og legge dem inn i systemene sine.