Opprinnelsesgarantier– er strømmen grønn?
Ved å installere solcelleanlegg på boligen din eller på hytta. kan du produsere din egen strøm. Stadig flere gjør det og det blir stadig billigere å sette i gang. Her kan du lese mer om fordelene med egen strømproduksjon og hvordan du starter opp.

Opprinnelsesgarantier er en av mange tiltak for at privatpersoner eller bedrifter skal bruke fornybar strøm. Du kan kjøpe opprinnelsesgarantier fra din strømleverandør. Men er det egentlig mulig å garantere opprinnelsen på strømmen du bruker?
Her kan du lese mer om hvordan opprinnelsesgarantier fungerer, og hvilken nytteverdi de har.
Bakgrunn for opprinnelsesgarantiene – det grønne skiftet
Opprinnelsesgarantiene er ett av mange virkemidler for å oppmuntre til bruk og produksjon av fornybar energi, også kalt grønn energi.
Som fornybare energikilder regnes vannkraft, vindkraft og solkraft. Målet er at disse etter hvert skal fullstendig overta for de såkalte fossile energikildene som produseres ved forbrenning av kull eller gass.
I Norge er så godt som all kraftproduksjon fornybar. Det er imidlertid ikke tilfelle i Europa for øvrig.
Derfor etablerte EU ordningen med opprinnelsesgarantier i 2001. Norge sluttet seg til denne i 2006.
Hvordan kjøpe kun grønn strøm?
Svaret er at det kan du ikke. Det er umulig å definere kilden til strømmen som kommer ut av stikkontakten din. Opprinnelsesgarantien fungerer på en litt annen måte.
Som nevnt kommer riktignok så godt som all strøm som produseres i Norge fra fornybare kilder, som vannkraft og vindkraft.
Men ettersom vi er en del av det felles europeiske markedet, kjøper vi også en del strøm fra utlandet via den europeiske strømbørsen (Nord Pool). Det som kommer herfra er produsert i en salig miks av gass. kull, atomkraft, solenergi og annet.
På den annen side eksporterer vi en del fornybar energi sørover til Europa, slik at de her kan redusere sin avhengighet av fossile energikilder, ikke minst gass fra Russland.
Slik fungerer opprinnelsesgaranti
Ettersom elektronene og energien flyter fritt når den er produsert, er det altså ikke mulig å bestemme hvordan den er laget eller hvor den kommer fra.
Opprinnelsesgarantien kan bare indirekte tilgodese den produsenten du peker ut i din opprinnelsesgaranti.
Én opprinnelsesgaranti tilsvarerer produksjonen av 1 MwH fornybar energi. Garantien skal inneholde opplysninger om kraftverket, hvor gammelt det er, hvilken energikilde som er brukt og hvilket år energien er produsert.
I Norge er det NVE som forvalter ordningen med opprinnelsesgarantier, med Statnett som registeransvarlig. Det vil si at det er Statnett som står for utstedelse og transaksjoner med opprinnelsesgarantier her i landet.
Opprinnelsesmerket strøm
For deg som privatkunde er det kanskje et samvittighetsspørsmål eller et ideologisk valg når du kjøper en opprinnelsesgaranti.
For store bedrifter kan det selvfølgelig også være det, men det er enda mer en del av markedsføringen.Uansett hva de selger bør det helst stemples som bærekraftig, Det gir positive vibrasjoner til kunder, og styrker varemerket.
Miljøvennlig og bærekraftig blir imidlertid fort utvannede begreper dersom man ikke er helt overens med hva de innebærer.
Opprinnelsesmerket strøm kan være et element som bygger opp under bedriftens grønne image. Gjennom opprinnelsesgarantiene har de også en dokumentasjonsstandard. Dette fungerer som en kvittering de kan slå i bordet med overfor kunder, investorer, eiere og revisorer.
Energi Norge har utarbeidet en bransjestandard for markedsføring av opprinnelsesmerket strøm og opprinnelsesgarantier. Dette skal gi en mer enhetlig forståelse hos kundene om hva de oppnår ved å velge ulike produkter.
Opprinnelsesgarantier i Norge
For et lite tillegg i strømregning kan altså også du få opprinnelsesgaranti på strømmen du bruker.
En strømleverandør kan også tilby utelukkende strøm men med opprinnelsesgaranti, men foreløpig er dette bare kjent fra Sverige.
I henhold til Statnett er det en jevn økning av salget av opprinnelsesgarantier i Norge. I 2018 ble det utstedt mer enn 138 millioner opprinnelsesgarantier. Tilsammen 1 290 norske kraftverk er godkjent for dokumentering av slike garantier.
Det er ingen fastpris på strømgarantiene. De følger markedet. Er det høy etterspørsel etter for eksempel vindkraft, stiger prisen for akkurat dette produktet. Motsatt, når det er overproduksjon av vannkraft vil prisen på opprinnelsesgarantien synke for de aktuelle vannkraftverkene.
For strøm uten opprinnelsesgaranti har NVE laget en varedeklarasjon som skal brukes av strømleverandøren i sin presentasjon av produktet. Den viser den gjennomsnittlige fordelingen av energikilder basert på strømmen som ble brukt i Norge foregående år. For 2020 utgjorde fossil varmekraft 59 %, kjernekraft 30 % og fornybare energikilder bare 11 %.
Opprinnelsessgaratnier og elsertifikater
Opprinnelsesgarantier er en av mange ordninger for å fremme produksjon av fornybar energi.
Elsertifikatene har langt på vei samme intensjon. Det er et norsk-svensk samarbeid hvor de deler ut sertifikatene til de som investerer i nye anlegg for produksjon av fornybar strøm.
Strømleverandørene er igjen pålagt å kjøpe et visst antall sertifikater. Denne kostnaden inkluderes i påslaget til sluttbrukerne.
Mens opprinnelsesgarantier er frivillig, er altså elsertifikatene noe vi alle betaler for.
Fungerer opprinnelsesgarantiene?
Ikke alle er like begeistret for ordningen med opprinnelsesgarantier.
Ettersom du faktisk ikke får noe grønnere strøm om du har opprinnelsesgaranti eller ikke, karakteriseres den av enkelte som en ren symbolpolitikk,
Videre spørres det om den fungerer etter hensikten, altså om det faktisk bygges ut flere anlegg for fornybare energikilder på grunn av ordningen. Det argumenteres med at i Skandinavia vil det uansett satses på vannkraft og vindkraft, og at ordningen blir en hvilepute for land lenger sør som trenger å omstille sin produksjon.
En av programerklæringene til regjeringspartiene AP og Senterpartiet er å avvikle hele ordningen, og heller satse på andre tiltak.
Energi Norge som representerer kraftselskapene i Norge, som tjener gode penger på opprinnelsesgarantiene, hevder at dette er et felleseuropeisk prosjekt, og at det er uriktig og rotete av Norge og gå over til sitt eget opplegg i denne sammenhengen.
Tips: Finn beste strømavtale med innkjøpspris
Vanlige spørsmål
En opprinnelsesgaranti godtgjør at en viss mengde strøm er produsert av en fornybar energikilde (vann, vind, sol,…). Den kan ikke garantere at strømmen du bruker kommer utelukkende fra denne fornybare energikilden, men det angjeldende kraftselskapet vil få godtgjørelse. Det skal da stimulere til mer produksjon av fornybar strøm.
Du kan inngå avtale med strømleverandøren om opprinnelsesmerket strøm. Opprinnelsesgarantien omfatter da kundens totale strømforbruk.
Nei. Det er helt frivillig å kjøpe opprinnelsesgaranti. Det er i motsetning til ordningen med elsertifikater som allerede er inkludert i din strømregning.