20 tips for å spare strøm
Det er en del ting du kan gjøre for å spare mer strøm enn du gjør i dag. Det er også gode grunner til å gjøre akkurat det.

Norske husholdninger ligger helt i verdenstoppen når det gjelder strømbruk. Dermed burde det også være et stort og ubrukt sparepotensial her. Mindre bruk av strøm kan nemlig gi stor gevinst i form av lavere strømregning.
Her får du tjue tips til hvordan du kan redusere forbruket ditt. Sjekk ut om det er noen som passer for deg og din husholdning.
Reduser innetemperaturen
Dette har du kanskje hørt før. Det er ikke uten grunn at denne kommer først på lista. Oppvarming av bolig står for halvparten av strømkostnadene i norske hjem. Mange har det også varmere enn de strengt tatt behøver.
Senkes temperaturen med bare én grad innendørs, er det mulig å redusere strømforbruket til oppvarming med 5 %. Slikt blir det penger av!
Lavere innetemperatur om natten
En annen velkjent synder er varmeapparater som går for fullt døgnet rundt. Det er slett ikke nødvendig ettersom du forhåpentligvis befinner deg under en god og varm dyne. Finn det som er riktig temperatur på soveværelset for deg, og la de andre rommene stå på sparebluss.
Har du tidskontroll på varmen, kan du stille den inn på fullt rundt en time før du normalt står opp. Et koblingsur som kan brukes på panelovner er også rimelig i anskaffelse.
Lufter du riktig?
Har du et tett hus med god isolasjon trenger du mindre strøm til oppvarming. Men da er du også avhengig av lufting.
Måten du ikke skal gjøre det på er å ha vinduene stående på gløtt hele tiden. Da siver varmen ut, og du “fyrer for kråka” slik folk sa i gamle dager.
Et skikkelig gjennomtrekk gjør derimot susen. Ved å sette vinduer og dører på vidt gap en fem minutters tid får du skiftet ut gammel luft raskt og effektivt. Boligen kan raskt varmes opp etterpå, uten vesentlig varmetap.
Tette vinduer og tykke gardiner
At varmen siver ut dersom vinduene ikke er tette visste du kanskje, men var du klar over at tykkelsen på gardinene også har en del å si? Tenk på det neste gang du kjøper nye.
Vinduer generelt isolerer dårligere enn vegger. Det kan imidlertid utbedres for en del ved å å installere tettelister rundt dem. Dette er normalt en beskjeden investering.
Skifte ut gamle oppvarmingssystemer
Det har skjedd mye de siste årene når det gjelder energisparende oppvarmingssystemer. Har du fortsatt en oljefyr, bør du vurdere å bytte den ut.
Vannbåren varme, biokjel eller varmepumpe anses som både effektive, energiøkonomiske og miljøvennlige måter å fyre på i dag.
Installerer du samtidig smart energistyring vil du ha kontroll på temperaturen i hele huset, også når du ikke er hjemme. Du styrer det hele med en app på telefonen.
Åpen dør til vaskerommet når du tørker
Tørketrommelen er et apparat som bruker mye strøm, og avgir mye varme når den er i bruk. Blir det for varmt i rommet den står i, vil den faktisk bli mindre effektiv og bruke enda mer strøm.
Hvis du lar døra være åpen unngår du dette, samtidig som du kan nyttiggjøre deg den varmen det avgir til å varme opp resten av huset.
Kjøp ei tørkesnor
Selv om tørketrommelen er en velsignelse, er det ikke dermed nødvendig å gjøre seg helt avhengig av den. Den bruker som nevnt mye strøm.
Det tar tross alt ikke så mye tid å henge opp tøyet på ei tørkesnor eller et stativ. På solrike dager tørker klærne svært fort utendørs.
Bruk strømmen når den er billig
Dette går kanskje ikke på å redusere strømforbruket ditt, men heller å henvise det til tider det er billigere, altså når det er mindre belastning på nettet. Det vil si om nettene og i helgene.
En elbil bør derfor settes til lading på kvelden før du legger deg, og har du mulighet kan du vaske klær i helgen.
Ha et bevisst forhold til dusjing

Etter oppvarming av boligen er den permanent tilgang på varmtvann det største energisluket i private boliger. Du behøver ikke dusje så lenge for å bli ren og pen. Mange liker likevel å stå lenge og nyte det varme vannet. Her kan mange tjene på å instruere spesielt husstandens yngre medlemmer om å begrense nytelsen tidsmessig.
Dessuten; har dere ikke installert sparedusj ennå, bør dere gjøre det. Det gir liten forskjell i dusjopplevelsen, men kan halvere kostnadene.
Fyll oppvaskmaskinen før du starter den
En oppvaskmaskin bruker faktisk ikke mer strøm enn det du bruker på varmtvann dersom du vasker opp for hånd. Snarere tvert imot.
Derimot er det ingen grunn til å sette den i gang for et par tallerkeners skyld. Vent til du har fått den helt full før du setter i gang. Den bruker ikke mye mer energi på en full maskin enn den gjør med en halvfull.
Reduser varmen på vaskemaskinen
Moderne vaskemaskiner har mange moduser og innstillinger. Mange velger høye temperaturer for at de vil være sikre på at klærne blir helt rene. Ofte er ikke dette nødvendig.
Klær som ikke er spesielt skitne kan godt vaskes med kaldtvann og dertil passende vaskemiddel. Har du eco-modus på maskinen din, har du mulighet til å velge lengre tid men med redusert strømforbruk totalt sett.
Belysning
Vi vet alle at vi sparer strøm ved å slå av lyset i rom det ikke befinner seg noen i. For de som ikke har opparbeidet seg faste rutiner på dette, kan det være noe å hente. Som ellers er det gjerne de yngre beboerne som ikke betaler noe for strømmen som heller ikke har noe sterkt forhold til dette.
Har du fortsatt glødepærer i bruk her og der, kan du først som sist bytte de ut med LED-pærer. Det gir energi kun til lys og har ikke varmesvinn slik de gamle pærene har.
Mikrobølgeovn
Den er liten, men den bruker mer strøm enn du tror. Du behøver derfor ikke bruke den mer enn strengt tatt nødvendig. Du trenger for eksempel ikke mikrobølgeovn for å tine opp kjøtt. Det er også bedre med opptining i romtemperatur eller kjøleskapstemperatur. Mikrobølgeovnen varmer ujevnt, og det påvirker smaken.
Et annet tips er å ikke putte for mye inn i mikrobølgeovnen på en gang. Små porsjoner varmes mer effektivt, og gir samtidig et bedre resultat.
Tips: Finn billig strøm der du bor
Strøm til matlaging
Det sløses mye med strømmen i de tusen hjem ved at vi ikke bruker lokkene som følger med kjeler, gryter og stekepanner. Lager vi mat med lokket på, forbruker vi betydelig mindre energi, samtidig som det tar kortere tid.
Et annet tips er å skru ned varmen litt når du ser maten er i ferd med å bli ferdig. Avkjølingen av plate og kjele tar tid, og den gratis ettervarmen gjør jobben ferdig for deg,
Ha riktig temperatur i kjøleskap og fryser
Her garderer mange seg litt for mye ettersom de er redd for at maten skal bli ødelagt. Bemerk at det er mye å spare på heve temperaturen i kjøleskapet med bare én grad.
Det er også viktig å sjekke at dørene er tette, og at de blir lukket helt etter at de har blitt åpnet. Avriming av fryseboksen er også viktig for at den skal kjøles uten for mye energispill.
Bedre ventilasjon
Ventilasjon er viktig for både oppvarming og ren luft innomhus. Du kan få støtte på inntil 10 000 kroner fra Enova til installering av såkalt balansert ventilasjon.
Problemet med vanlig ventilasjon er at du tar inn kald luft utenfra, som igjen må varmes opp. Med et balansert ventilasjonsanlegg gjenbruker du opptil 90 % av varmen fra den luften du slipper ut. Deretter viftes og fordeles oppvarmet friskluft rundt i resten av boligen,
God isolering
Eldre hus vil ofte ha dårlig isolering, og bruker mye overflødig energi til oppvarming. Det kan derfor være mye å hente på å etterisolere taket og veggene. Gamle vinduer kan også byttes ut med moderne varianter med 3-lags energiglass.
Enova kan i en del slike tilfeller gi støtte til etterisolering.
Kartlegg strømtyvene
Med moderne strømmålere er det lettere å se hva du bruker mye strøm på. Prøv deg fram på forskjellige maskiner, apparater og andre ting som bruker strøm, og se om det er noen overraskelser. Da kan du enklere justere omfanget i retning av mindre strømforbruk.
Husk også at apparater du ikke bruker som står i standby fortsatt sluker strøm. Det er etterhvert blitt mange av dem; tv, datamaskinen, ruteren, musikkanlegget, med mer. Hvis du er konsekvent og slår av slike apparater når de ikke er i bruk, sparer du strøm.
Ulike husholdningsmaskiner og apparater kan også ha en ecomodus slik at de tærer mindre på strømmen når de er i bruk.
Lag din egen strøm
Disponerer du ditt eget tak og har ellers generelt pent vær der du bor, er det mulig legge på et solcellepanel. Da kan du produsere en del av strømmen du bruker selv, og også selge overskuddsstrømmen til en strømleverandør.
Dette er også noe Enova kan gi støtte til.
Kjøp billig strøm
Følger du rådene over har du gjort hva du kan for å redusere strømbruken din. En ytterligere fordyrende faktor i forbindelse med strømregningen er det påslaget den enkelte strømleverandør beregner seg. Her kan prisene variere mye.
Du kan se utvalget av strømleverandører ved å bruke Dagbladets sammenligningstjeneste. Ettersom strømprisene svinger så mye som de gjør, kan det lønne seg å skifte leverandør regelmessig.
De fleste har avtaler på spotpris, variabel pris og fastpris. Spotpris vil være mest økonomisk over tid, men det krever at du har penger klare til å dekke de store toppene på vinterstid.
Se oversikt over de billigste avtalene på variabel strømpris
Ofte stilte spørsmål om Hvordan spare strøm
I norske husholdninger er det oppvarming som står for over halvparten av strømforbruket. Det gjelder selvfølgelig spesielt på vinterstid.
Det vil som regel være mest å hente på senke innetemperaturen. Du kan også så langt det er mulig henvise strømbruken til tider det ikke er så stor trafikk på strømnettet. Lading av elbil kan for eksempel godt foretas om natten. Avslutningsvis kan du vurdere en annen strømleverandør. På vår sammenligningstjeneste kan du se hvilke selskaper som leverer den billigste strømmen i ditt nærområde.