Strømleverandører i Norge
Det er over 100 strømleverandører i Norge, Du ser en fullstendig og oppdatert oversikt lenger ned. Ettersom hver og en av disse har sine spesielle avtaler og vilkår, er det mye å gape over for en vanlig forbruker.
Du finner raskest fram til forskjellene mellom dem ved å bruke Nettavisens sammenligningstjeneste hvor du tar utgangspunktet i din hjemkommune.

Anbefalte strømleverandører:












Andre strømleverandører






















































Hva er en strømleverandør?
Strømleverandøren er det selskapet som selger strømmen til deg. Du må ikke forveksle det med nettleieselskapet, som står for ledningsnettet og for frakten av strømmen.
Strømleverandør omtales også som strømselskap, energiselskap eller kraftleverandør.
Selskapet som selger strømmen til deg, kjøper den selv på den nordiske kraftbørsen Nord pool. Enkelte selskaper produserer også strøm selv.
Fra strøm-monopol til liberalisering
Fram til 1990-tallet var det det lokale e-verket som sto for all levering av strøm. Det hadde en lokal forankring og var ganske institusjonalisert.
Du kunne selvfølgelig ikke gå noen andre steder dersom du ikke var fornøyd.
Det forandret seg altså på 1990-tallet, hvor det ble adgang til å danne private strømselskaper. Mange av disse ble dannet av kommunene selv, mens andre kommuner valgte å selge seg ut.
Det har altså ført til den situasjonen og det store utbudet av strømleveandører vi har i dag.
Konkurransen selskapene i mellom gir effektivisering av driften og forhåpentligvis også lavere priser for forbrukerne.
Men det avhenger av at folk faktisk benytter seg av dette frie markedet.
Bytte av strømleverandør
Forbrukere har markedsmakt sies det. Ved å velge de rette produsenter eller leverandører påvirker de både pris og kvalitet.
Det kreves imidlertid handling.
Det er relativt enkelt å bytte strømleverandør. Det som kan være vanskelig er å finne det rette tilbudet for øyeblikket.
Det er her Nettavisens strømsjekk kommer inn i bildet. Strømprisene varierer blant annet ut fra hvor du bor i landet, hvor stort ditt samlede forbruk er og hva slags avtale du ønsker.
Du velger din kommune og taster inn ditt antatte årlige forbruk. Da får du opp prislister fra relevante leverandører.
Her kan du også gå inn og se prisforkjellene på strømavtaler med spotpris, variabel pris og fastpris.Spotpris er normalt billigst over tid, men kan være ufortusigbart. Vil du unngå høye topper, er det tryggere med fastpris eller variabel pris.
Dette bestemmer strømprisen
Prisen på strøm varierer ikke bare fra dag til dag, men også fra time til time. Den avgjøres av tilbudet, altså hvor mye strøm som produseres, og etterspørselen, det vil si hvor mye strøm vi bruker.
Strømleverandørene kjøper alle strømmen til samme pris fra kraftbørsen Nord pool. Det er det som skjer etter dette som utgjør forskjellene i prisen du blir tilbudt.
Når du sammenligner skal du først og fremst se på leverandørens eget påslag og hvilke avgifter som inkluderes.
Hvor strømmen skal leveres har også betydning for prisforskjellene. Det er det imidlertid nettleieselskapet som står for. Prisen på dette kan du dermed ikke gjøre noe med ettersom det har enerett på det lokale nettet.
Andre strømavtaler:
Vanlige spørsmål
Strømleverandøren er selskapet som selger strømmen til deg. Det er over 100 slike strømleverandører i Norge.
Hva er forskjellen på strømleverandør og nettleverandør?
Strømleverandøren selger deg strømmen. I tillegg må du betale for frakten av denne hjem til deg. Da må du bruke det lokale strømnettet som styres av en nettleverandør.
Gjennomfakturering betyr at du får en felles regning på strøm og nettleie. Du må derfor se på spesifikasjonene hva som faktisk er betaling for strøm og hva som er nettleie.