Vannkraft
til lands. Hvorfor er det egentlig sånn, og hva gjør akkurat vann så gunstig i Norge?

Hvordan går vi fra vann til elektrisk energi?
Elektrisk strøm eller energi er det samme som elektrisk ladning i bevegelse. Med andre ord er det denne bevegelsen vi må skape eller utnytte før vi kan nyttiggjøre oss den strømmen vi ønsker å utvinne. Ettersom Norge er et land med mange høyder og daler der vannet renner, og dessuten et land med mye nedbør, er det godt egnet for utvinning av vannkraft.
Den nevnte bevegelsen i vannet vi er ute etter å utnytte, leder vi inn i lange rør. I enden av disse rørene vil vannet så treffe en turbin. Det er her magien skjer! I turbinen lagrer vi strømmen som oppstår, og denne blir igjen sendt ut til vårt vidstrakte land. På denne måten utnytter vi vannkraften til å skaffe oss elektrisk strøm til bruk i hjemmet eller andre arenaer der det trengs.
Se oversikt over de billigste avtalene på variabel strømpris
Blir så vannet “brukt opp”?
Nei, vannet blir ikke brukt opp så fort vi har hentet ut elektrisk strøm fra det. I stedet vil vannet fordampe, for så å komme ned igjen som regn. Deretter kommer det nedover dalsidene, og vil igjen føre med seg energi som bare venter på å bli hentet ut av oss. Derfor kaller vi vannkraft en fornybar energikilde. Den blir ikke brukt opp, slik kull, gass og olje gjør.
Det at vannkraft er fornybart er i seg selv viktig med tanke på forurensning – eller i dette tilfellet; mangel på sådan – men spesielt på grunn av det økende folketallet i verden. Energibehovet er stadig økende, og derfor er det viktig at det økologiske fotavtrykket er så lite som mulig ved kraftutvinningen. Det er ikke tilfelle med de ikke-fornybare energikildene, som er med på å skade ozonlaget vårt.
Bevegelsesenergien utnyttes
Hvorfor er det så viktig at vannet er i bevegelse, tenker du kanskje. Se for deg et vann som ligger ved et stup, kun adskilt av en vegg som vi kan flytte på eller åpne. Så lenge denne veggen er lukket, så vil vannet ligge stille. Da sier vi at det har potensiell energi i form av at det befinner seg på et høyere nivå enn det bakkenivået som er på andre siden av veggen. Det vil altså si at energien er tilstede, men vi klarer ikke å utvinne eller utnytte den.
Nå tenker vi derimot at vi åpner opp for vannet til å strømme fritt utfor stupet. Da går den potensielle energien over til å bli kinetisk energi, eller bevegelsesenergi. Det er denne formen for energi vi kan utnytte! Det er derfor vi også er avhengig av at vannet fordamper og kommer ned igjen som regn, slik at vi får ny potensiell energi på toppen av stupet. Slik legger vannets kretsløp – som det kalles – til rette for at vi kan utvinne ren energi gjennom vannkraft.
Finnes det noen baksider ved vannkraft?

Her er egentlig svaret på både ja og nei. Mest nei, men også litt ja i form av at vannkraftverkene tross alt må bygges. Dette setter spor i naturen, og som med alt annet menneskebygd, så forstyrrer det den naturlige balansen. Det setter sitt preg på naturen der det bygges, både ved at vannet (altså elven, innsjøen, dammen, e.l.) og landområdet rundt får et menneskeskapt kunstig preg over seg. Landskapet ser ikke lenger naturlig ut, og det kan påvirke det biologiske mangfoldet.
Dette er derimot så å si den eneste bakdelen ved vannkraft (og så får man diskutere hvor inngripende dette egentlig er kontra det man får ut av det), da energien som utvinnes og måten dette skjer på, er helt “ren”. Det dannes ikke noen giftige gasser som slippes ut i naturen og systemet rundt kloden vår, av utvinningen, og vi kan i prinsippet utnytte det samme vannet et uendelig antall ganger til å utvinne energi.
Vannet lagres i magasiner
Når vi hører ordet magasin, tenker kanskje de fleste av oss enten på moteblader eller våpen. Derimot er et vannmagasin essensielt når det kommer til produksjonen av vannkraft. Et magasin er i denne sammenhengen kort fortalt en lagringsplass for vannet. Det kan enten være et naturlig magasin i form av en dam eller innsjø, eller det kan være kunstige, menneskeskapte magasiner. Et eksempel kan være det vi kjenner som en demning. Her ville vannet ha rent fritt om vi ikke hadde sett det som hensiktsmessig å stoppe det. Så hvorfor gjør vi det?
Vel, et kunstig magasin gjør det simpelthen mulig for oss å kontrollere utvinningen av vannkraft. Da kan vi “spare” strømmen til det er en økt etterspørsel, og vi har bruk for å utvinne mye elektrisk energi på en gang. Eller at vi har muligheten til å jevne det ut over en gitt tid der vi vet at det vil bli lite regn, og dermed liten tilgang på ny vannkraft. Slik gjør magasinene det mulig for oss å ha bedre “kontroll”.
Tips: Finn beste strømavtale med innkjøpspris
Hvor viktig er egentlig vannkraft i Norge?
Det korte svaret er rett og slett veldig viktig! NVE anslår vannkraft til å stå for nesten 90 % av den elektriske energien vi tilegner oss her til lands. Sammen med vindkraft (8-9 %) står disse for så å si all kraftproduksjon i landet.
Som nevnt tidligere i denne artikkelen, så er det Norges kurvatur som gjør det så godt egnet til utvinning av vannkraft. Solenergi er også en fornybar energikilde som vi må utnytte så godt vi kan, men av naturlige årsaker er ikke denne like lett og naturlig å utvinne i Norge. Grunnet beliggenheten på kloden, så vil det ikke være like stor tilgang på solenergi som i mange andre deler av verden. Det problemet oppstår ikke når det er snakk om vann, da det ikke spiller noen rolle hvilken vei kloden står i forhold til sola. Derfor er det naturlig at land som Norge utnytter denne fornybare kilden så godt som mulig.
Norge er blant de største produsentene i verden
Ser man på utnyttelsen av utnyttelsen av vannkraft i verden, så er Norge i celebert selskap, og blant de aller største produsentene. Fellesnevneren for alle landene foran oss på listen fra Det internasjonale energibyrået IEA (Kina, Brasil, Canada, Russland, USA og India) er at de er i areal veldig mye større enn oss, og har også et mye høyere folketall enn oss. Slik blir på mange måter Norge den største produsenten av vannkraft fordelt på innbyggere.
Vannkraft er en viktig del av fremtiden
Som alle de andre fornybare energikildene, så er og blir også vannkraft en av våre viktigste kilder til energi i årene som kommer. Mennesker har for lengst funnet ut at vi ikke lenger kan livnære oss på de ikke-fornybare kildene som skader planeten og det beskyttende laget rundt den. Derfor er det viktig at vi fortsetter å se etter måter å optimalisere bruken og utnyttelsen av vannkraft.