
Variabel strømpris – Fordeler og ulemper med strømavtaler med variabel pris
De fleste av oss ønsker en strømregning som er så lav som overhodet mulig, og for å få til det må du ha en strømavtale som passer for deg. Det finnes flere å velge mellom. Faktisk har det norske markedet hele 400 ulike avtaler å velge blant, og en av disse er den som kalles variabel strømpris. I denne artikkelen kan du lese mer om hva det vil si å ha en avtale der strømprisen er variabel.
Variabel strømpris
Variabel strømpris var en gang i tiden den mest populære strømavtalen på markedet. Denne avtalen er en mellomting mellom avtaler om fastpris eller spotpris. Den er med andre ord ikke like variabel som spotprisen, men heller ikke så fast som fastprisen.
Selv om avaler om variabel strømpris ikke er så populær som den en gang var, er den fremdeles en av de mest vanlige. Det skyldes nok at mange gjerne vil ha rimelig strøm, men samtidig mer forutsigbarhet enn spotprisen gir.
Tips: Få billig strøm der du bor her
Hva er variabel strømpris?
Variabel strømpris følger på mange måter spotprisen på strøm, og tilbud og etterspørsel påvirker derfor prisen. Samtidig har denne avtalen den finurligheten at strømleverandøren er pliktig til å informere kundene om prisendringer minst 14 dager før endringer trer i kraft. Det vil si at du har den samme prisen i minst 14 dager av gangen. Du vil bli varslet om prisendringen via SMS, e-post eller ved notifikasjoner på leverandørens nettside. Det lønner seg derfor å følge med, slik at du ikke overser en prisoppdatering.
Dette kan være svært gunstig om vinteren når spotprisen gjerne stiger kraftig. Dersom du har en god avtale om variabel strømpris, kan det fort skje at du i en periode på 14 dager har lavere pris per kwh enn gjeldende spotpris.
Tips: Oversikt over strømpriser
Fordeler med variabel pris
En av de største fordelene med variabel pris er at du til en viss grad er beskyttet mot de store svingningene strømmarkedet ellers kan by på. Dersom spotprisen stiger voldsomt én dag, vil ikke dette ha noe å si for deg ettersom du har den samme prisen i 14 dager av gangen. Dette gir deg mer forutsigbarhet i hverdagen, og det blir lettere for deg å ha kontroll over utgiftene dine.
Ulemper med variabel pris
Den klart store ulempen med variabel pris som strømavtale er selv om du er beskyttet mot svingningene oppover i priser, er du også isolert fra de svingningene som gir lavere strømpris. Det vil si at du betaler litt ekstra for den tryggheten og forutsigbarheten du ønsker deg når det kommer til strømregningen din.
Denne formen for strømavtale har ingen bindingstid og du kan dermed bytte til en ny avtale når du måtte ønske, enten du finner en med lavere variabel pris eller velger å gå over til en spotprisavtale.
Variabel strømpris i forhold til andre typer stømavtaler?
Slik vi allerede har vært inne på er en avtale som gir deg variabel strømpris en mellomting mellom fastprisavtalen og spotprisavtalen. Spot eller variabel strømpris avhenger av hvor trygt og forutsigbart du vil ha det. Spotprisen kan gi deg større variasjoner og hopp på strømfakturaen, men samtidig er det også her du på lengre sikt vil få den billigste prisen per kwh.
Sammendrag
Variabel strømpris var den mest populære avtalen blant norske strømkunder, og selv om spotpris har tatt over tronen er den fremdeles veldig vanlig. Med en variabel pris får du noe som er midt imellom en fastprisavtale og en spotprisavtale.
En avtale om variabel pris på strøm gir deg den samme prisen i 14 dager. Det er nemlig slik at strømleverandøren må si ifra om prisendringer minst 14 dager før endringen faktisk trer i kraft.
I likhet med de fleste andre strømavtaler, har heller ikke denne bindingstid. Du kan dermed bytte strømavtale om du ønsker det.