Gå til sidens hovedinnhold

Billigere er dyrere

Telnor sier de senker prisene, men i mange tilfeller blir det mye dyrere.

I går kom meldingen om at Telenor fra 1. april kutter utenlandsprisene med 170 millioner kroner. I en pressemelding konstaterer selskapet at endringen for privatkundenes del betyr en halvering av samtaleprisene i utlandet.

Men det er totalt sett. I enkelte tilfeller vil de nye prisene slå ut stikk motsatt vei, slik at det blir langt dyrere å bruke mobilen i utlandet enn tidligere.

Enklere priser
Årsaken ligger i at Telenor samtidig forenkler prissystemet sitt. Meningen er at det skal bli enklere å vite hva man betaler for mobilbruk når man er ute og reiser.

Fordi det ville blitt for dyrt å legge de nye prisene på det laveste prisnivået det i dag er mulig å oppnå i Europa som reisende nordmann, måtte nødvendigvis enkelte priser justeres opp.

Mobilen.no har foretatt stikkprøver og funnet at prisene i de aller fleste tilfellene går ned. Men det finnes mange unntak fra denne regelen som det er greit å merke seg.

Dyrere å ringe innenlands
Spesielt kan det virke som om det i mange tilfeller har blitt dyrere å ringe innenlands i det landet man befinner seg i.

Hvis du er på shoppingtur i London og trenger å ringe et lokalt nummer for å bestille teaterbilletter for kvelden, kan du i dag i beste fall gjøre dette til en pris av 1,42 kroner per minutt. Etter endringene vil den samme samtalen koste 6,99 per minutt, altså nesten fem ganger så mye som gammel pris.

Laveste priser på innenlandssamtaler i Spania, Frankrike og Tyskland er i dag henholdsvis 2,86 kroner, 3,00 kroner og 3,29 kroner per minutt. Etter endringen er det umulig for telenorkunder å gjennomføre slike samtaler billigere enn 6,99 kroner per minutt.

Dyrere samtalemottak
Når du er i utlandet betaler du dessuten for innkommende samtaler. Også disse prisene endres i mange tilfeller i feil retning.

Med utgangspunkt i abonnementene Fri60, Fri120, FriTid og SuperMinutt, har vi sjekket populære ferieland som Spania, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia og Tyrkia. Konklusjonen er at det blir litt dyrere å motta samtaler til mobilen i alle disse landene. Prisoppgangen er på 25 øre, fra 3,74 til 3,99 per minutt.

I Finland slår dette enda sterkere ut. Her økes prisen du betaler for innkommende samtaler fra 1,49 til 2,49 kroner per minutt – en økning på nøyaktig én krone.

Det er med andre ord at viktig at du ikke tolker prisreduksjonsbudskapet som en melding om lavere priser over hele linja. Selv om prisene går kraftig ned, kan endringene også gi uheldige utslag i motsatt retning.

Se for øvrig Telenors prisoversikt for detaljert informasjon om nettopp ditt favorittreisemål. Prisene som gjelder fra 1. april finner du her.

Denne saken er hentet fra Mobilen.no.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken