Gå til sidens hovedinnhold

Norske biler har aldri vært eldre

Sjekk hvilke merker som holder ut lengst.

Alderen på bilparken har en direkte sammenheng med både hvor miljøvennlig og trafikksikker bilparken er. Nyere biler har både et vesentlig lavere drivstofforbruk og høyere trafikksikkerhetsnivå enn eldre biler.

Til tross for at dette er kjent kunnskap, har gjennomsnittsalderen på den norske bilparken gått oppover de siste årene. De to siste årene har den ligget på 10,5 år, noe som er historisk høyt.

Snittalderen går ikke ned

Onsdag publiserte Statistisk sentralbyrå sin årlige rapport om den norske bilparken, og den viser at bilparken holder seg stabilt på det rekordhøye nivået.

Ifølge SSB er bilparken i Norge rundt 2,5 år eldre enn i en referansegruppe på 12 EU-land.

Ifølge OFV ble det i fjor registrert 137.967 nye biler i Norge, mens det ble bruktimportert 30.566 biler.

Les også: Norges mest solgte biler i 2012

Samtidig viser tallene fra SSB at det ble vraket totalt 117.578 personbiler i året som gikk, noe som er praktisk talt nøyaktig det samme som i 2011. Dette til tross for at vrakpanten ble økt fra 1500 til 2000 kroner.

Gjennomsnittsalderen på de vrakede bilene var i år over ett år lavere enn i fjor. En gjennomsnittlig vraket bil er nå 18,1 år.

Blir stadig flere biler

SSB-tallene viser nå at det totalt er rundt 2,44 millioner personbiler, noe som er en økning på 2,8 prosent i forhold til i fjor - mens totaltallet for personbiler og lette varebiler nå nærmer seg 3 millioner med et totaltall på 2,84 millioner.

Akershus er det fylket med flest registrerte biler med 358.681 biler, mens Oslo kommer på en god andreplass med 325.184 biler. Færrest biler finner vi i Sogn og Fjordane med 61.453 biler.

Oslo har den nyeste bilparken med en snittalder på 8,2 år, mens Oppland igjen har den eldste bilparken med en snittalder på 12,6 år. Dette er mer enn ett år høyere gjennomsnittsalder enn for et år siden.

Stor forskjell på merkene

Ifølge statistikken til SSB er det betydelige forskjeller på gjennomsnittsalderen til de forskjellige bilmerkene. Kia er det merket med lavest gjennomsnittsalder - primært grunnet sin relativt korte suksessperiode i Norge - med en gjennomsnittsalder på 5,5 år.

Chevrolet er merket med klart eldst biler, med en snittalder på hele 26,9 år. Årsaken er en stor andel gamle klassiske biler, samtidig som merket ikke har blitt aktivt solgt i Norge på et par år. Av de 16739 bilene som er registrert i Norge, er over halvparten biler som er eldre enn 20 år, mens bare 144 er under fire år.

Av de mer etablerte merkene er det Mecedes som har den høyeste gjennomsnittsalderen på 12,5 år, mens Opel kommer på en andreplass på 12,3 år.

Under kan du se den totale oversikten.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album

Kommentarer til denne saken