2013 ble et knallår for bilsalget i Norge, skriver Bergensavisen.

142 151 solgte personbiler er det høyeste tallet siden jappetiden i 1986.

Dette medførte at alle de fire største bilforhandlerne i Bergen økte inntektene i 2013 sammenlignet med året før.

Men mens Frydenbø Bilsenter AS og Jæger Automobil AS hadde sine beste inntektsår i henholdsvis 2011 og 2007, har Møller Bil Bergen AS og Bertel O. Steen Bergen AS aldri hatt større omsetning enn i fjor.

- God prestasjon
Sistnevnte oppnådde i 2013 inntekter på 682,25 millioner kroner, 33,9 millioner mer enn toppåret 2012.

- 2013 var et veldig godt år. Og det enda vi har gjort endringer som gjør at lastebilsalget er løftet ut fra inntektstallene. Sånn sett er det en veldig god prestasjon, sier administrerende direktør Eirik Lohne i Bertel O. Steen Bergen AS til BA.

Rekordomsetningen skyldes særlig at personbilomsetningen var veldig god, både for nye og brukte biler, forklarer han.

- I tillegg har vi hatt en fin vekst på varebilene fra Mercedes og Peugeot. Vi har produkter som treffer markedet og kundene veldig godt, sier Lohne.

En annen forklaring på omsetningsveksten er at 2013 var første hele driftsåret med Kia i porteføljen. C-klassen fra Mercedes-Benz blir sammen med populære Peugeot 308, som er kåret til årets bil, løftet frem som salgsvinnerne blant personbilene. Lohne tror også at de i fjor endelig fikk uttelling for å ha flyttet fra Fabrikkgaten til et nytt bilanlegg i Kanalveien i mai 2012. Fjorårets gode trend på inntektssiden har fortsatt hittil i 2014, får BA opplyst.

Formidabel økning
Selv om elbilfeberen har satt sterkt preg på bilmarkedet i Norge, har salget av elbiler hatt mindre å si for inntektshoppet til Bertel O. Steen i Bergen.

Bilimportørselskapet har flere elektriske biler i sin Peugeot-portefølje, men disse når ikke helt opp i konkurranse med Nissan Leaf, Tesla, Mitsubishi i-MiEV og Volkswagen e-up! Peugeot iOn er modellen som kommer nærmest salgsvinnerne med en markedsandel på over fire prosent.

Salget av KIA Soul EV er kommet godt i gang, og Bertel O. Steen regner også med at de vil ta større del i elbilmarkedet med introduksjon av de full­elektriske bilene KIA Soul EV og Mercedes-Benz B-klasse Electric til høsten.

I juni i fjor åpnet Møller Bil det nye Volkswagen-anlegget på Nyborg i Åsane. Etter at Skoda-anlegget flyttet fra Åsane til Kokstad, har selskapet på ny etablert et salgspunkt for Skoda i Åsane. Samlet gir dette flere salgspunkter enn før.

Her ligger mye av forklaringen på selskapets inntektshopp til rekordhøye 1,090 milliarder i fjor. Og 2014 blir enda bedre, skal vi tro markedssjef Helge Prestegard hos Møller Bil Nesttun.

- I 2014 kommer vi til å få en formidabel omsetningsøkning takket være de nye salgspunkteneog lanseringen av e-Golf, sier Prestegard.

En annen viktig bidragsyter til fjorårets høye omsetning er verkstedsdriften, som nøt godt av et nytt Volkswagen- og Skoda-verksted i Åsane.

- Her opererte vi med lange ventelister, men etter at vi økte kapasiteten har vi fått det ned på et normalt nivå, sier Prestegard.

Audi A3, Volkswagen Golf og Skoda Octavia er de mest solgte personbilmodellene, mens Volkswagens Caddy og Transporter er de mest populære varebilene.

Heller ikke Møller Bil Bergen fikk særlig effekt av elbilbølgen i fjor. Men det har påvirket 2014 formidabelt, forteller Prestegard.

- e-Up! har vært den mest leverte bilen hittil i år. I tillegg kommer nye e-Golf, som kommer til å bli den desidert mest solgte bilen i år. Vi har enormt med kontraktsbeholdninger som blir levert fra juli og utover, sier han.

Les flere saker i Bergensavisen