OVERSIKT: Se 20 på topp til høyre

Forsikringsselskapet If har lagt fram nye tall over hvilke biler under ni år som er hyppigst utsatt for biltyveri. Mercedes Vito, Chrysler Stratus og Chrysler PT Cruiser topper listen.

- Årsaken til at Vito topper listen, kan være at dette er en type varebil som ofte står parkert øde på industriområder. I tillegg kan det være at biltyver er interessert i tilgang til bilens innhold, sier fagsjef i If, Ola Roll, til Nettavisen.

Antall biltyverier har gått ned for hvert år, og hovedårsaken er tredjegenerasjons startsperrer.

Men tirsdag fortalte Nettavisen at tyvene nå har funnet ut hvordan de skal unngå startsperren - De stjeler nøkkelen, fra droppkassen på verkstedet, fra hjemmet ditt eller jakkelommen.

Les også:Nå tar de nøkkelen din

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tyveri av nøkler vil bli den mest normale metoden for biltyver fremover

- Derfor er det nå blitt et større risikopress på å passe ekstra godt på bilnøkkelen, for det er fortsatt stor interesse for å stjele biler, sier kommunikasjonssjef i Finansnæringens Hovedorganisasjon, Stein Haakonsen, til Nettavisen.

Dette er Roll enig i:

- Tyveri av nøkler vil bli den mest normale metoden for biltyver fremover, sier han.

Stjeler på vei hjem
Av listen kan man se at det helst er dyre Mercedes-modeller som stjeles. Disse bilene er svært ettertraktet blant biltyvene.

- Det har ikke vært store endringer i hvilke biler som stjeles. Av de eldre bilene er det typisk biler som Peugeot 205 og Volkswagen Golf som stjeles på grunn av at folk ikke orker å gå hjem om kveldene, sier Roll.

Peugeot 205 er en småbil som ble produsert av Peugeot mellom 1983 og 1988. Volkswagen Golf har vært lansert i fem versjoner siden debuten i 1974.

Derfor stjeles bilen
- Det er hovedsakelig to årsaker til biltyverier: Enten ønsker man en «joyride», eller så planlegger man å videreselge bilen, sier Roll.

Biltyveri er et internasjonalt problemet. I mars i fjor oppdaget politiet en bilmafia som stjal biler for videre salg til Slovakia. Dette gikk særlig hardt ut over bilforhandler Bertel O. Steen, hvor gjengen stjal nye biler fra bilforhandlernes parkeringsplasser.

- Det er ingen hemmelighet at eksporten av de stjålne bilene går østover, sier Roll.

Han forteller at hans kolleger i de baltiske landene stadig opplever den samme biltyveritendensen som her i Norge.

- Og der er de helt sikre på at de fleste av bilene går til Hviterussland, og mest sannsynlig går de norske bilene også dit, sier Roll.

Det er ingen tvil om at tyveriene koster forsikringsselskapene mye. I 2007 ble det registrert 9192 tilfeller. Det totale erstatningstallet lå på 277,5 millioner kroner, og for 2006 lå det på 292 millioner kroner.

I 1997 ble det registrert 14.669 tyveritilfeller. I dag er antall tyverier sterkt redusert på grunn av startsperren.

- Frem til 1997 mistet vi for eksempel nesten hver eneste Audi A8, sier Roll.

Det siste fra Nettavisen Motor:


- Nei, dette orker vi ikke

- Verdens beste bil - uten tvil

- Et av disse er livsfarlig

De mest solgte bilene
De mest kjøpte nybilene matcher delvis listen over de mest stjålne bilene.

Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) har ført statistikker over de mest nybil-solgte bilmodellene i Norge.

Den mest solgte bilen hittil i år er Ford Mondeo. Den ligger på en 37. plass på listen over de mest stjålne nybilene.

VW Passat er også blitt populær, som er den tredje mest solgte bilen. Biltyvene ser også ut til å like Passat, den ligger nemlig på 24 plass på tyverilisten.

Broren til Mondeo, Focus, er den tiende mest solgte bilen. Og denne er tyvene virkelig interessert i: Den er nummer 17 på biltyverilisten.

Toyota Yaris er en meget praktisk bil, og har falt i smak hos mange nordmenn. Den er nummer 15 på listen over nybilsalget.

Overraskende nok kan biltyver også like småbilen Yaris. Den er faktisk nummer 14 på listen over de mest stjålne nybilene.

Mer om bil, MC og trafikk finner du i Nettavisen Motor.