Gå til Nettavisen Motor

Forsikringsselskapet If har lagt frem nye tall over hvilke personbiler under 9 år som er hyppigst utsatt for biltyveri.

Antall biltyverier har gått ned for hvert år, og hovedårsaken er tredjegenerasjons startsperrer.

Se listen over de mest stjålne bilene i bunnen av teksten

- Men vi forundrer oss litt over at en del biler blir likevel stjålet. I dag med startsperre så trenger man avansert utstyr. Men vi vet jo at biltyvene i dag gjerne følger den letteste måten: De stjeler rett og slett bilnøkkelen, sier kommunikasjonsrådgiver i If Skadeforsikring, Jack Frostad, til Nettavisen.

Les også:Norges dummeste bilsvindlere

Originalnøkkel stjeles og brukes i 97 prosent av alle biltyverier, viser en undersøkelse If Skadeforsikring har innhentet fra Larmtjänst i Sverige.

- Undersøkelsen er riktignok gjennomført for en stund siden, men den er i aller høyeste grad relevant, også for norske forhold, påpeker Frostad.

Undersøkelsen viste at i kun tre prosent av tyveriene er den elektroniske startsperren forsert på annen måte enn ved å bruke originalnøkkel.

Profesjonelle biltyver er såpass frekke at de gjerne spaserer inn på folks arbeidsplasser og stjeler nøkler fra lommene deres. – Garderober, blant annet på treningssentre og kafeer, er også utsatte steder, forteller Frostad.

Bilhaller og verksteder er også utsatt for tyverier av nøkler.

- Det finnes også eksempler på at biltyver har brutt seg inn i hus og stjålet bilnøkkelen. En god regel er ikke legge bilnøkkelen på et typisk sted, som på et kommodebord rett ved inngangsdøren, sier Frostad.

Frostad påpeker at disse tyveriene er et gryende problem.

Det er også viktig å vite hvor mange nøkler som er laget til bilen, og man skal være på vakt ved kjøp av bruktbil privat, og ved import av bruktbil.

If oppgir at det finnes eksempler på at biler har blitt solgt og importert fra utlandet, hvor frekke utenlandske selgere har tatt turen til Norge og stjålet bilen tilbake med en bilnøkkel de ikke gav fra seg ved salget.

- Du lar ikke bankkortet ditt ligge sammen med PIN-koden. Derfor bør du heller ikke la nøkkelen ligge for eksempel på bilhjulet, i tenningslåsen, eller på et sted som er lett å anta at den ligger for biltyvene, oppfordrer Frostad.

Betalingsmiddel for narkotika
- De fleste bilene som blir stjålet, forsvinner uten spor. Vi vet at en del forsvinner til Afrika, sier Frostad.

Finansnæringens hovedorganisasjon (FNH) oppgir at antall biltyverier i 2007 lå på 9322 tilfeller, og på 8829 i 2008. Negangen skuldes at bilene har blitt vanskeligere å stjele.

- Utenlandse bander raider av og til Norge for å stjele biler. Dyre, flotte biler av merkene Audi, Mercedes og BMW er i disse tilfellene attraktive, sier kommunikasjonsrådgiver i FNH, Stine Neverdal, til Nettavisen.

Hun forteller at mange av bilene selges ofte i Øst-Europa. - Det finnes eksempler på dyre biler som har forsvunnet ut av landet i containere, sier Neverdal.

Noen ganger finner forsikringsselskapene bilene igjen og henter dem tilbake til Norge.

- Det er kjent at biler blir brukt som betalingsmiddel for narkotika. Og bilkriminalitet er et stort internasjonalt kriminalitetsområde, forteller Neverdal.

Samtidig er inntrykket at biltyverier generelt ikke står høyt på politiets prioriteringsliste.

Les også:Tyveriet forsikringen ikke dekker

De mest stjålne personbilene under 9 år:
(N.B: Varevogn og busser er ikke tatt med i denne statistikken)

1. Chrysler Stratus 2.0, personbil
2. Chrysler PT Cruiser, stasjonsvogn
3. Mercedes CLK 200/Kompressor, personbil
4. Mercedes E 270 CDI, stasjonsvogn
5. Mitsubishi Lancer 1.3, personbil
6. Nissan Primera 1.6, stasjonsvogn
7. Mercedes E 270 CDI, stasjonsvogn
8. Mercedes C 200 T CDI, stasjonsvogn
9. Ford Focus 1.6/1.8 TDCI, stasjonsvogn
10. Mercedes SLK 200, personbil
11. Mercedes E 240 T, stasjonsvogn
12. Mercedes Vito, stasjonsvogn
13. VW Passat 1.8 T, stasjonsvogn
14. Mazda 3 1.6 sedan, personbil

Det siste fra Nettavisen Motor:

GM tar livet av Pontiac

Snåle skilt til besvær

Årets vakreste

Mer om bil, MC og trafikk finner du i Nettavisen Motor