- Kan jeg prøvekjøre bilen først?

Svaret er nei. Ikke gi fra deg nøkkelen.

Forsikringsselskapet If anslår at rundt 100 biler eller motorsykler som er forsikret i selskapet, kommer til å forsvinne under prøvekjøring i år.

LES OGSÅ:Biltyvenes nye metoder

- Vi venter at dette tallet bare vil stige fremover. De fleste biler i dag er utrustet med startsperre. Resultatet er at biltyvene stadig finner på frekkere metoder, sier fagsjef Kurt Undereidet i If til Nettavisen.

Advarer mot prøvekjøring
If advarer nå privatpersoner mot å gi nøkkel og bil til en potensiell kjøper og la vedkommende ta prøveturen helt alene.

- Dersom prøvekjøreren stjeler bilen din, defineres ikke dette som tyveri, men som underslag. Dette dekkes ikke av vanlig bilforsikring, sier Undereidet.

Bileier har altså det fulle og hele ansvaret, og du kan risikere å miste flere hundretusener ved å stole på en potensiell kjøper.

- Dette er snakk om falske kjøpere som går gjennom annonsene på Finn.no og velger seg ut en passende bil. Deretter kontakter han kunden for prøvekjøring med den hensikt å stjele bilen, sier Undereidet.

If har også opplevd at biltyver som har lest privatannonser, kan plutselig dukke opp på døra hjemme hos selger og tilby seg å selge bilen på vegne av eieren for et lite honorar.

- Dette har til og med hendt meg selv, da vi skulle selge min kones bil for 3-4 år siden. Da dukket det opp to hyggelige gutter som var pent kledd på døren vår. De hevdet de var bilselgere, og ville hjelpe oss med å selge bilen. Jeg visste heldigvis hva dette dreide seg om, og takket pent nei, sier Undereidet.

Det er både dyre og billige biler som forsvinner.

- Men jeg tror det vil dreie seg om dyrere biler etter hvert, tyvene i dag gidder nesten ikke å bry seg om de eldre modellene, sier Undereidet.

Et stort antall av de stjålne bilene kommer til rette igjen, men det er også et betydelig antall biler som forsvinner for godt.

- Man kan bare lure på hvor disse bilene havner. Mest sannsynlig havner de i øst-Europa, eller så blir de slaktet. Det vil si ribbet for utstyr og bildeler før man dumper bilen, sier Undereidet.

Pass på vognkortet
Undereidet advarer også mot å la vognkortets del 2 ligge i bilen.

- Dette skal absolutt ikke ligge i bilen. Forsvinner denne delen med bilen din, kan biltyven registrere bilen på nytt i land i Øst-Europa som ikke er så nøye med legitimasjonen, påpeker Undereidet.

Dersom man skal la en kjøper få prøvekjøre bilen sin, bør man som eier være med i bilen under hele kjøreturen.

LES OGSÅ:- Norges dummeste bilsvindlere

- Det dummeste er å la den potensielle kjøperen kjøre av gårde med bilen din og avtale å møtes en halvtime senere, sier Undereidet.

Den vanlige kaskoforsikringen dekker imidlertid skader som er blitt påført under prøvekjøring.

Det siste fra Nettavisen Motor:

- Denne bilen tåler et kjemisk angrep

- De beste kø-bilene

- 50.000 fikk fartsbot

Mer om bil, MC og trafikk finner du i Nettavisen Motor.