General Motors og OnStar har nettopp lansert systemet Stolen Vehicle Slowdown som skal gjøre farlige biljakter overføldige.

OnStar-systemet har vært i funksjon siden 1996, og har gjort det mulig å komme i kontakt med en kommandosentral ved å trykke på en knapp på bilens dashbord.

TA TESTEN:Kan du skiltene?

Fjernstyrt hjelp
Systemet har gitt bilføreren tilgang til en rekke service-funksjoner, som for eksempel å låse opp bilen om du har låst inn nøkkelen, i tillegg til å yte øyeblikkelig hjelp i en nødsituasjon.

Det som nå er nytt, er at systemets funksjon er utvidet til å kunne «styre» bilen fra nødsentralen uten at sjåføren samtykker.

Se systemets funksjon forklart på video


Livredder
Dersom et kjøretøy meldes stjålet, kan sentralen raskt, ved hjelp av GPS, opplyse politiet hvor det befinner seg. Dersom politiet finner bilen med tyven bak rattet, resulterer det ofte i en hasardiøs biljakt.

Denne situasjonen kan nå unngås, dersom bilen er utstyrt med det nye OnStar-systemet.

Når politiet observerer den stjålne bilen, gir de beskjed til OnStar-sentralen. Sentralen kan da aktivere bilens nødblinker, for å sikre at de snakker om riktig kjøretøy. Deretter kan sentralen redusere bilens motorkraft ned til tomgangsnivå, og biljakten reduseres til gangfart.

«High speed pursuit» er for nordmenn flest kjent fra amerikanske action-filmer. I USA er slike biljakter i høy hastighet virkelige nok. Statistikk fra amerkanske NHTSA viser nemlig at det i USA foretas rundt 30.000 biljakter årlig som resulterer i om lag 300 dødsfall.

Systemet vil ifølge GM være tilgjengelig på rundt 1 million av GMs biler i 2009, enn så lenge kun i USA og Canada.

Det siste fra Nettavisen Motor:


- De lekreste MC-modellene

- Genial Nissan?

- Her er bilene damene vil ha

Administrerende direktør i GM Norge, Petter Smebye, kan ikke love at et slikt system blir tilgjengelig på biler i Norge med det første.

- Vi har ingen informasjon om at OnStar-systemet kommer til Europa i nærmeste fremtid, sier han til Nettavisen.

Samtidig understreker han at det rent teknisk sett ikke er noe i veien for å implementere et slikt system også på vår side av Atlanteren.

Mer om bil, mc og trafikk finner du i Nettavisen Motor.

TEST DEG SELV:Kan du egentlig kjøre bil?