Gå til sidens hovedinnhold

- Bind studierenta nå

Nettavisens privatøkonomi-ekspert anbefaler deg å binde renta. Men du må gjøre det innen midnatt fredag.

Ellers må du, som Nettavisen skrev i går, vente til april med å binde deg til renten hos Statens Lånekasse.

- Slik det ligger an nå kan vi regne med at Lånekassens flytende rente kommer opp i 5 prosent i fjerde kvartal. Du kan binde for 5 år til 5,1 prosent rente, og skal vi gå ut fra prognosene fra Norges Bank og pengemarkedet ender renten på 5,5 til 6 prosent, sier Nettavisens privatøkonomi-ekspert Rune Pedersen.

Kan oppheves
Lånekassen tilbyr fastrente til 5 prosent for 3 års bindingstid og 5,1 prosent for 5 år. Den flytende renten ligger på 4 prosent i de 3 første månedene i år, men økes deretter til 4,4 prosent.

- Antakeligvis forblir renta på 5,5 til 6 prosent i flere år fremover, sannsynligvis ut 5-årsperioden. Så hvis man skal velge fast rente, så er tiden inne nå, sier Pedersen.

Dersom du inngår avtale om fast rente, kan den ikke sies opp. Men det finnes likevel et smutthull; «Avtalen kan ikke sies opp, men den blir opphevet dersom du får penger fra Lånekassen til ny utdanning», heter det på Lånekassens side.

Utsatt frist
Dermed kan du komme deg ut av fastrenteavtalen ved å melde deg opp på utdannelse som støttes av Lånekassen. Om du så begynner på eller fullfører utdannelsen er en helt annen sak.

- Studielånet er det siste lånet du skal innfri. Det er usikret og gir lav rente med innebygd forsikring, sier Pengeforlaget-redaktør Pedersen.

Egentlig går fristen for å søke fast rente ute ved midnatt i dag, men på grunn av tekniske problemer hos MinSide er denne utsatt til midnatt fredag, ifølge Lånekassens nettside.

FASTRENTETILBUDET GJELDER IKKE HVIS DU:

- har mindre enn tre år igjen av nedbetalingstiden

- har fått lånet oppsagt på grunn av manglende betaling

- har fått gjeldsordning etter gjeldsordningsloven

- er under 18 år

- mottar støtte til deltidsutdanning

Les mer på Lånekassens nettside.

Sjekk renteutviklingen fra 1997 til 2006 her.

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer

Kommentarer til denne saken