(SIDE2): Nordmenn får i seg alt for mye salt. Slik har det vært lenge.

Den anbefalte grensen er 5 gram (2 g natrium) salt om dagen for voksne og de fleste får i seg det dobbelte. Dette er allikevel mye mindre enn for eksempel på 70 og 80-tallet, da myndighetene så det helt nødvendig å redusere saltinntaket i den norske befolkningen. Det klarte de til en viss grad og også industrien måtte være med på et løft.

TINE reduserte for eksempel saltinnholdet i signaturostene Norvegia og Jarlsberg med hele16 prosent i 1989. Forbrukerne merket ingenting.

Men å redusere saltnivået ytterligere er de skeptiske til.

- Det er forutsetning at kvaliteten på ost med redusert salt skal være lik vanlig ost, sier forskningsleder Berit Nordvi, i Tine FOU. Hun holder et innlegg om saltets rolle i osteproduksjon i forbindelse med Teknologisk matforums temadag Salt vs.bakterier.

Hun forteller at TINE vil lage ost som forbrukerne foretrekker og at kvaliteten ikke må forringes.

- Å kutte salt bør allikevel være et fokusområde for all industri for vi har jo et samfunnsansvar.

Men det å kutte salt er ikke bare lett for saltet har en rekke egenskaper ikke alle salterstattere kan matche.

Først og fremst smak
- De hevder at de trenger saltet for å konservere og for den gode smaken, men det er bare tull. Du for eksempel ikke tilsette salt i brød. Industrien kan gjøre mye mer for å redusere nordmenns saltinntak, mener professor i ernæring ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, Birger Svihus til Side2 .

Men er det slik at vi trenger salt for å opprettholde mattrygghet eller er dette bare bransjens unnskyldning for å pøse på med salt?

- Hensikten med saltet er først og fremst smak, sier pølsemaker Tom Chr.Johannesen i matforskningsinstituttet (NOFIMA).

I tillegg til å øke holdbarheten, binde vann, påvirke farge og konsistens og hemme enkelte bakterier.

HVILKE MATVARER SYNS DU ER FOR SALTE? DISKUTER UNDER

Kan reduseres med 30 prosent
For det som er helt sikkert er at det ikke bare er å fjerne saltet. Det har en sentral rolle i utrolig mange produkter og for fisk, ost og kjøtt handler det om å bevare både produktet slik det er og at det skal være trygt å spise. Allikevel er det mange produkter som med letthet kunne inneholdt mindre salt, som for eksempel spekepølser, spekeskinker, dansk salami, karbonader, sauser og supper.

- Jeg blir stadig overrasket over hvor mye salt det fins i en del produkter og det å redusere saltinnholdet over tid tror jeg er løsningen. Det er nok rom for å redusere saltinnholdet i en del produkter med hele 20-30 prosent, mener Johannesen.

Ifølge Johannesen er industrien, ikke overraskende, redd for å miste markedsandeler. For det er ikke bare enkelt å kutte salt skal vi tro bransjen selv, men et prosjekt for å finne ut av hvordan man kan redusere salt i maten er allikevel satt i gang. (SALTO) Dette prosjektet ledes av Stabburet og her skal det forskes på blant annet salterstattere.

Salterstatteren kaliumkorid E508 er allerede i bruk og ifølge Rune Øistad, hos Arne B.corneliussen AS fins det flere komplette salterstattere som kan brukes. Firmaet leverer blant annet hjelpe- og tilsetningsstoffer, krydder, smaksstoffer og emballasje til industrien.

- 45 prosent av nordmenns saltinntak kommer fra industrielt fremstilt mat og nordmenn er vant til mye salt. Det å endre saltinnhooldet i maten trenger mer fokus og de store produsentene har det på agendaen. I dag finnes det en rekke gode salterstattere og jeg tror dette er en endring som vil trenge seg frem, selv om industrien er redde for hvordan forbrukerne vil reagere, sier han til Side2.

BØR INDUSTRIEN GJØRE MER FOR Å KUTTE SALT ELLER BØR MYNDIGHETENE HA STRENGERE REGULERINGER ?HVA SYNS DU? DISKUTER UNDER

Helseskadelig?
Salt i store mengder er helseskadelig og vi får i oss mer enn det kroppen trenger.

- Problemet er at salt binder vann og så skal man bli kvitt væsken. Kroppen får med andre ord en jobb å gjøre, sier professor Svihus. Det påvirker igjen blodvolumet og blodtrykket blir høyere.

Svihus peker på effekter av prosessering på saltinnhold og her er noen eksempler;

Matvare

Naturlig natriuminnhold (mg/100 g)

Innhold i prosessert variant

Storfekjøtt

55

450 (kjøttdeig)

Kyllingfilet

41

400 (COOP Kyllingfilet)

Tomat

4

240 (puré)- 950 (ketchup)

Fiskesuppe

100

360 (Bergensk fiskesuppe av pulver)

Melk

37

510 (Norvegiaost)

Makrell

75

339 (Makrell i tomat)

Sukkermais

3

241 (hermetisk )

Havremel

10

1000 (Havrefras)