Gå til sidens hovedinnhold

Biskopen ønsker rask «skilsmisse»

- Hyggelig, sier biskop i Bjørgvin, Ole D. Hagesæther om ryktene at det offentlige utvalget vil skille stat og kirke.

Biskop i Bjørgvin, Ole D. Hagesæther, er særs fornøyd når iBergen.no ringer ham i anledning lekkasjene fra det Gjønnes-utvalget. Utvalget legger i disse dager siste hånd på sin innstilling til fremtidige relasjoner mellom stat og kirke.

- Dersom dette stemmer er jeg veldig fornøyd, sier Hagesæther til iBergen.no.

I følge lekkasjene fra utvalget som Vårt Land har fått hånd om, ønsker 14 av 20 medlemmer ett klart skille mellom stat og kirke. Kun to av medlemmene ønsker å opprettholde dagens situasjon.

Ikke som i Sverige

Gjønnes-utvalget vil trolig ikke foreslå en kirkeskatt lignende det de har i Sverige, hvor medlemmene skatter til kirken etter størrelsen på lommeboken.

- Jeg er veldig spent på hvordan de da rent konkret vil utforme skatten. Det ser ut til at det skal være en generell støtte til alle livssynsorganisasjonene, også kirken, og at det skal være noe i tillegg som skal bæres av de enkelte medlemmene. Jeg har diskutert dette med økonomi så lenge at jeg vet det er for tidlig å klappe i hendene, forteller biskop Hagesæther.

- Andre mindre trossamfunn baserer mye på dugnad - dette er nødvendigvis ikke noe man tenker på med den norske kirken. Hvordan tror du noe slikt vil fungere i en fremtidig selvstendig kirke?

-Jeg tror at det vil være en god ting. Nettopp fordi dugnad handler om involvering og da blir det MIN kirke. Melder du deg inn i Røde Kors eller andre lignende organsiasjoner, er du langt mer engasjert enn om du ser det på TV, fortsetter biskopen.

Tror ikke på flukt

Biskopen tror at selv om kirken separeres fra staten, vil den fortsatt ha en stor og sterk menighet.

- I Sverige har mange forlatt kirken etter at den ble skilt fra staten. Er du ikke redd at noe tilsvarende også kan skje her?

- Nei, jeg er ikke det. Jeg tror folk kommer til oppdage at det er samme kirken som fortsetter og som vil være åpen for alle når det gjelder medlemskap, og tydelighet når det gjelder lære. I Sverige er det økonomiske og ikke ideologiske grunner til at medlemmene har forlatt kirken.

Hagesæther virker sikker på at dersom lekkasjene stemmer overens med innstillingen utvalget kommer med, så vil dette lette politikernes arbeid. Samtidig som at det vil føre til en forholdsvis hurtig separasjonsprosess.

- Jeg tror at politikerne vil være glade for ett så tydelig signal. For de er redde for å påføre kirken en holdning ingen vil ha. Dette er en løsning de fleste vil akseptere. Alle har fått noe, hevder biskopen.

- Hva med bisperådet da? Hvordan vil de reagere på en slik innstilling?

- Jeg tror nok at mange biskoper vil være enige med mitt syn, avslutter biskop Hagesæther.

Kommentarer til denne saken