Gå til sidens hovedinnhold

- Vi blir her i natt, vi har ikke andre alternativer

- Vi ønsker bare et sted å sove, og vi kan betale, sier Mihai Negrea.

BJØRVIKA (Nettavisen): En gruppe romfolk samlet seg utenfor politisperringene etter at politiet avsluttet sin aksjon mot okkupantene i Bispegata 12 ved Middelalderparken torsdag.

- Vi blir her i natt. Vi har ikke andre alternativer, sier en talsmann for gruppen, Mihai Negrea, til Nettavisen.

Sier de blir diskriminert
Gruppen gir uttrykk for at de vil betale for å få en plass å bo i Oslo. 200.000 kroner står det på et banner de har med seg. Negrea sier det er rundt 250 romfolk i byen, og beløpet antyder det de samlet kan betale i husleie per måned. Så langt har de ikke funnet noen som vil gi dem tak over hodet, sier de, og okkupasjonen av «Borgen» var siste utvei, ifølge Negrea.

Ifølge foreningen Folk er Folk føler romfolket seg diskriminert og utestengt fra boligmarkedet.

- Markedet er i dag fullstendig stengt for romfolk, sier Bjønnulv Evenrud, leder i Folk er folk, til Nettavisen. Han forteller at foreningen har lett og svart på Finn.no-annonser siden oktober i fjor, men til liten nytte.

Evenrud sier det her er en etnisk gruppe som på denne måten stenges ute fra boligmarkedet. Han mener romfolkets situasjon må få en politisk løsning.

Se videointervju:

HTML EMBED

- Flere rimelige overnattingstilbud
- Det finnes flere rimelige overnattingstilbud i Oslo, og kan man betale for seg, bør det være mulig å få seg tak over hodet. Hvis noen oppleverer diskriminering her, så er det noe vi tar sterk avstand fra, sier stabssjef Birgitte Jordahl på byrådsleder Stian Berger Røslands kontor. Byrådslederen selv er for tiden på reisefot.

Hun sier videre at representanter for romfolket eller deres organisasjoner må ta kontakt med kommunen og avtale et møte på vanlig måte hvis det er noe de ønsker å ta opp.

LES OGSÅ: Her bodde husokkupantene

Okkupasjonen av den rivningsklare gården i Bispegata 12 ble avsluttet med politiets hjelp torsdag ved 11-tiden. Det var såvidt Nettavisen kunne observere ingen fra romfolket i huset da politiet rykket inn. Da var det kun en håndfull norske husokkupanter igjen.

Se video: Her går politiet til aksjon

HTML EMBED

Gikk rolig for seg
Politiets innsatsleder anslår at de påtraff rundt 15 personer i huset. Ingen ble pågrepet. Okkkupantene forlot bygget i tur og orden etter at politiet gikk til aksjon utstyrt blant annet med rambukk, motorsag og annet verktøy. Det hele gikk rolig for seg.

Til Nettavisen sier Mihai Negrea at de var rundt 160 personer som hadde tilhold i huset, både norske okkupanter og romfolk. Romfolket forlot huset etter at arbeidere som skulle forberede riving dukket opp tidlig torsdag morgen. Et par kvinner i gruppen hevder de ble puffet og slått da arbeiderne kom.

Den videre dialogen med politi og namsmann var rolig og ryddig, ifølge Negrea.

- Vi er ikke kommet hit for å slåss. Vi vil bare ha et sted å sove, sier han.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken