GRAND HOTEL (Nettavisen): Siden 2007 har Marc Ona Essangui fra Gabon kjempet mot sitt lands korrupte regime og en kontrakt som ville gitt et det kinesiske selskapet, CMEC, kontroll over store gruveverdier i landet.

- Det er som at statsministeren i Norge skulle gitt bort oljen i Nordsjøen til Kina, sier Marc Ona Essangui til Nettavisen.

Han er i Norge i forbindelse med Oslo Freedom Forum. Han ønsker å belyse korrupsjonen som skjer i de fleste afrikanske land.

- Det meste av bistandsmidler som sendes til Afrika i dag, går til korrupte tjenestemenn og regimer, hevder Essangui.

- I Gabon satte faren til dagens president opp et holdingselskap kalt Delta Synergie, som eide aksjer i de fleste selskapene i landet. Bistandsmidlene som er sendt til Gabon har gått til korrupte tjenestemenn, sier han videre.

I dag styrer Gabon av president Ali Bongo Ondimba, som etterfulgte sin far Omar Bongo, da han døde i 2009.

Norge gir 32,5 milliarder
Regjeringen økte utviklingsbudsjettet til 32,5 milliarder kroner i 2015. Det er en økning på over én milliard kroner i forhold til 2014. 12 land er valgt som fokusland, ifølge Norad.

Bistandsmidlene som er sendt til Gabon har gått til korrupte tjenestemenn.

Tenketanken Civita mener at det er et stort konglomerat av offentlige og private aktører legger ned en betydelig innsats for å styre disse pengene dit de trengs og i den formen som kan hjelpe mest.

«Samtidig er norsk bistandspolitikk preget av en kombinasjon av mange og sprikende mål, et stadig større budsjett, økte krav til resultater og en begrenset forvaltningskapasitet. Resultatet er dårlig oversikt og for mange prosjekter og initiativer som ikke bidrar til langsiktig utvikling», skriver Civita i april 2015.

LES HVA CIVITA SKRIVER HER.

Marc Ona Essangui har nesten siden 2000-årsskiftet kjempet for å bevare regnskogen i Gabon. Han er redd for at all gruvevirksomheten i landet truer landets økosystem.

- Vi offentliggjorde kontrakten som ville gitt kineserne enerett til å opererer gruven i 25 år. Alle miljøtiltak i forbindelse med utbyggingen og driften måtte den gabonesiske stat stå for, mens det kinesiske selskapet fikk skattefritak i samtlige 25 år, sier Marc Ona Essangui.

70 prosent under fattigdomsgrensen
Verdien av kontrakten for selskapet CMEC var på 3,5 milliarder dollar, tilsvarende nesten 25 milliarder kroner.

Gabon var frem til 1960 en fransk koloni. Landet har nesten 1,6 millioner innbyggere og ligger i Vest-Afrika. Arbeidsledigheten er i dag på 40 prosent, mens 70 prosent av befolkningen bor under fattigdomsgrensen. I Gabon betyr det at man enten ikke har strøm og vann, eller får nok mat og eller har tilgang på utdannelse.