(SIDE2): Artisten forteller om sitt synspunkt i forhold til forslaget om heroinutdeling til rusavhengige i augustutgaven av gatemagasinet = Oslo.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

Tidligere i sommer la rusutvalget, ledet av Thorvald Stoltenberg, fram sine konklusjoner, og flertallet anbefaler å gi heroin i behandlingen av norske rusmiddelavhengige.

Utvalget har siden de ble nedsatt av daværende helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen i mars 2009, vurdert alternativer for de mest hjelpetrengende rusmisbrukerne. Rapporten ble lagt fram 16. juni, og var spisset til 22 forslag om tiltak.

Les dem her: 22 tiltak for rusavhengige

Omstridt
Det mest omstridte punktet, det eneste utvalget selv ikke hadde full enighet om, er forslaget om bruk av heroinstøttet behandling som et tiltak. Politisk kom både Høyre og Kristelig Folkeparti raskt på banen og kritiserte anbefalingen, og partileder for sistnevnte, Dagfinn Høybråten, kalte det «en sosialpolitisk fallitterklæring».

Les: – Stor feil å gi heroin

Bjørn Eidsvåg på sin side tror heroinutdeling kan fungere.

- Så langt jeg kjenner til det, synes jeg forslaget er helt strålende. Veldig mange tiltak som er gjort på rusfeltet er ikke bra nok, sier Eidsvåg i intervjuet.

Han forteller om sitt syn på religion i sammenheng med rusmisbruk. Selv er han utdannet teolog, og har jobbet som sivilarbeider for Kirkens Nødhjelp.

- Det kristne behandlingsidealet sier at man skal være helt nykter, men det er ikke så lett som man ønsker. Den religiøse rusen er ikke alltid bedre enn den kjemiske, forteller 56-åringen.

Tidligere har også skuespiller Kristoffer Joner stilt seg positiv til utdeling.
Les: Vil ha gratis heroin

- Få vekk institusjonstyranni
Eidsvåg har flere ganger tatt til orde for svake mennesker i samfunnet. I intervjuet med = Oslo uttaler han seg også om norsk psykiatri. Han jobbet selv som sykehusprest ved Lier psykiatriske sykehus, der det også finnes en narkotikaavdeling, i åtte år.

Her så han systemet fra innsiden, og gjorde opp sin mening.

- Mange gjorde en solid jobb, men systemet var ovenfra og ned. Jeg er sterk tilhenger av å bygge ned store psykiatriske sykehus, for å få vekk institusjonstyranni og manipulering av pasienter. Har du makt til å bestemme over andres liv, går det i huet på deg.

- Kirken er blitt så kritisert for at autoriteten er trappet ned, men psykiatrien har skummelt mye makt. Bransjen på kontrolleres og etterprøves i samfunnet, sier han.