Etter å ha sittet på gjerdet i flere år, ser nordmenn nå ut til å ha kastet seg inn i markedet for ferieboliger i utlandet.

SELGE HYTTA? Finn megler

Spania er mest i vinden, ifølge en fersk undersøkelse fra Prognosesenteret.

Middelhavslandet er blant de som er hardest rammet av krisen i Europa, med massive prisfall på boliger.

Vårt favorittland
Samtidig er det nordmenns favorittland ved Middelhavet. Mange har feriert på samme plassen i flere tiår, og kjenner mange i området.

Dermed kan det føles tryggere å kjøpe i Spania enn andre steder.

Partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret forteller at nordmenn har strømmet til utlandet for å kjøpe feriebolig det siste året.

- Utsatt beslutningen
- Det ser ut til at mange har skjøvet på beslutningen om å kjøpe flere år, og så har det slått ut i full blomst i år, sier Øye til Nettavisen.

I toppåret 2006 var det cirka 9000 norske husholdninger som kjøpte i utlandet. Med finanskrisen kom fallet. Bunnen ble nådd i 2010 med i underkant av 2000 solgte enheter.

Så har det altså snudd, og oppgangen er solid. De siste tallene tyder på mer enn en dobling - vel 4000 har kjøpt.

Det er Spania som er vinneren. Hele 30 prosent har leilighet i Spania. Dette er en økning fra 28 prosent ved forrige måling for et år siden.

Etter prisraset
- Spania er jo tradisjonelt det mest populære stedet å kjøpe, nest etter Sverige. Videre så har prisene falt mye. Usikkerheten føles nok også litt mindre, i og med at mange kjenner markedet, og har kontakter der nede, sier Øye.

I deler av det spanske boligmarkedet har prisfallet vært på 50 prosent eller mer, men Øye sier det ikke har rast så kraftig i markedet for ferieboliger av den typen nordmenn er på jakt etter.

- Nordmenn kjøper gjerne av nordmenn, sier Øye. Man kjøper av folk som ikke er rammet av krisen på samme måte som spanjolene.

Oppdemmet behov
Prognosesenteret kartlegger hvor mange som har konkrete planer om kjøp av fritidsbolig i utlandet. Resultatet her bekrefter inntrykket av en oppdemmet kjøpslyst.

I bunnåret 2006 svarte 25.000 at de hadde konkrete planer om kjøp. Dette tallet har steget jevnt og trutt, og nå kommet opp i 40.000 ved siste måling.

- Det har økt gradvis, mange har skjøvet på beslutningen, tydeligvis, sier Øye.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

MittOppdrag : Få anbud på jobbben som skal gjøres

MinSpot.no: Få strømmen til innkjøpspris