(SIDE2): Pollenallergi er et problem for stadig flere nordmenn. Neste år kan den svindyre allergivaksinen mot gresspollen kanskje bli gratis.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Økende problem
Tallet på pollenallergikere bare øker og øker, og i år vil hele 900.000 nordmenn ha kløende øyne, rennende neser og hovne ansikt det meste av sommeren. Det er 100.000 flere pollenallergikere enn i fjor.

- Tallet på pollenallergikere øker for hvert år som går og det har utviklet seg til å bli et kjempeproblem, sier rådgiver i Astma- og allergiforbundet, Helle. S Grøttum til Side2.

Hun syns det er synd at ikke flere kan få hjelp til å bli kvitt problemet på statens regning, og mener den svindyre allergivaksinen «Grazax» bør være tilgjengelig uten kostnader for dem som trenger den.

- Vi vil jo gjerne at allergikere skal få det aller beste tilbudet, og hvis legen mener denne vaksinen er det som skal til, syns vi den bør være tilgjengelig uten at man må punge ut i dyre dommer, sier hun.

1000 kroner måneden
Vaksinen «Grazax» kommer i pilleform og den koster 1000 kroner i måneden, og skal tas over tre år, ifølge astma- og allergiforbundet. Selv om man kan søke refusjon fra folketrygden har det fram til nå ikke foreligget en automatisk refusjonsordning for denne vaksinen, opplyser de. Til sammen koster det altså 36.000 kroner å bli kvitt gresspollenallergien for godt.

- Det ligger nå en anbefaling inne fra Legemiddelverket til Helse- og omsorgsdepartementet som forventes avklart til statsbudsjettet i 2009, sier Grøttum. Der anbefaler Statens legemiddelverk at vaksinen skal være hundre prosent refusjonsberettiget.

Fordelen ved denne vaksinen er at du tilfører allergenet i tablettform selv hjemme, og du slipper dermed å være avhengig av hyppige legebesøk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det er feil
Også firmaet som selger vaksinetablettene i Norge mener mangel på refusjon er «roten til alt vondt», men at det allikevel er muligheter for å få tilbake store deler av beløpet

- Det er feil at allergivaksinen koster 36.000 kroner, eller 1000 kroner i måneden for pasientene. Man kan nemlig få refusjon for en del av beløpet i form av folketrygdens bidragsordning, paragraf 5.22. Da koster det altså ikke 36.000 kroner, men 2.500 kroner per år over behandlingsperioden på tre år. Det er synd at både Astma- og allergiforbundet, samt en del leger, ikke vet om denne ordningen, mener salgssjef Roger Indbryn i ALK-Abello.

Han forklarer videre at vaksinen er godkjent i alle europeiske land og at det er en immunmodulerende behandling med det samme virkestoffet som blir brukt i den vaksinen man må ta med sprøyte, og som er refusjonsberettiget.

- Det er et problem at den ikke er tilgjengelig, for da kunne så mange flere fått hjelp med sin gresspollen allergi, sier han.

Produsenten sier altså en ting, mens Astma- og allergiforbundet hevder noe annet. Når vi ringer Statens legemiddelverk får vi vite at man kan søke om refusjon for deler av beløpet, men da må legen søke for deg.

- Det er mulig å få en individuell refusjon, men da må legen søke for deg, sier Lars Granum i Statens legemiddelverk. Det fins også en annen ordning hvor man legger ut for kostnadene selv og får igjen en del av beløpet fra NAV, sier han. Han bekrefter også at Statens legemiddelverk har sendt en anbefaling til Sosial- og helsedirektoratet om at denne vaksinen bør komme på blå resept.

Nå eksploderer det
Det fins også en annen vaksine mot pollenallergi og denne får man refusjon for. Vaksinen tilføres ved hjelp av en sprøyte hos en lege, og denne vaksinen koster 11.000 kroner, men utgifter til selve vaksinen refunderes av folketrygden etter blåreseptforskriftene.

Begge vaksinene bør tas flere måneder før pollensesongen setter inn.

- Nå eksploderer det i bjørkepollen om kun få dager, sier Helle S. Grøttum. Hun forteller at mange allergikere rømmer landet eller bruker de to verste ukene hvor alt spretter, på fjellet.

- Astma- og allergiforbundet har et samarbeid med Beitostølen Resort, for de som er plaget i de sørligere delene av landet. Fra og med 05. mai kan de som er medlem av Astma- og allergiforbundet bo her til en meget rimelig penge, samtidig som de får råd og tips av Astma- og allergiforbundets rådgivningstjeneste. På Beitostølen Resort er også inneklimaet tilrettelagt for allergikere med blant annet kun parkett på gulvene. Det blir også tatt hensyn til matallergier.

Perfekt for allergikere
- De har pusset opp etter forskrifter fra Astma- og allergiforbundet og her bør det være perfekt for allergikere i de første ukene av pollensesongen i for eksempel Oslo, sier Grøttum. Hun påpeker at sesongen starter tidligere og tidligere for hvert år fordi vintrene er gjennomsnittlig mildere nå. Sesongen for or og hassel har allerede begynt mens bjørkepollen lurer rett rundt hjørnet.

Sjekk pollenvarselet her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

LES MER HELSE HER